Hulp bij tegelen en inrichten tuin

CCCC

  • #1
Binnenkort gaan wij de tuin helemaal opnieuw inrichten en betegelen en omdat dit de eerste keer wordt dat wij dit zo groots aanpakken zoek ik wat advies.

De nieuwe situatie wordt zo dat we tuintegels van 40x40 cm gaan gebruiken. En in totaal willen we 3 verhoogde borders van steen (+/- 30x10x15 per steen) aan de zijkanten van de tuin aan gaan leggen.

Nu hebben wij alle oude tegels en stenen uit de tuin verwijderd. De tuin is nu kaal met aarde en zand op het moment. En de bestelling van de tegels etc. gaat ook binnenkort de deur uit.

Als eerste zal ik de contouren uitzetten met houten latjes, zodat we kunnen zien waar het terras, looppad en borders komen.

Tot zover is alles duidelijk. :mrgreen:


Dan de volgende stap (uitgraven zo'n 15 cm) en doemen de eerste vraagjes op:

- Is het raadzaam om onder de tuintegels eerst een laag korrelmix te storten?

- Daarna worteldoek en daarna een laag zand?

- Ik wil hier een week voordat de terras tegels worden geleverd al mee beginnen. Is dat OK en raadzaam?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
(anti) worteldoek is er voor om te voorkomen dat onkruid dat aan komt waaien makkelijk wortelt op de ondergrond. Dus wortel doek onder een laag zand gaat niets doen behalve geld kosten.
 

Millew

  • #3
In dit geval kan het antiworteldoek wel zin hebben als scheidingslaag tussen het zand en de korrelmix. Het verhindert het indringen van zand in de korrelmix. Daardoor blijft de drainerende werking van de korrelmix veel langer gewaarborgt. En het vermindert zakking van de tegels doordat het zand niet kan verdwijnen in de korrelmix.
Maar i.p.v. antiworteldoek kan je dan beter filterdoek toepassen. Dat is nog iets beter geschikt voor dit doel.

Hoe eerder je begint met uitgraven en storten van de ondergrond des te beter. Deze heeft dan tijd om te zetten, zodat de kans op verzakking van tegels minder wordt. Maar je kan ook elke laag verdichten met een handstamper of trilplaat.

Overigens is een fundering/drainage met korrelmix vooral zinvol als je op klei of veengrond zit. Op voornamelijk zandgronden is het niet echt nodig.
 

CCCC

  • #4
Dank voor de toelichting Millew.

We zitten hier op kleigrond. Hier en daar wel een paar vierkante meter van een paar cm dikke oude zandlaag. Maar daaronder en verder overal klei en delen van de klei blijft behoorlijk nat (grondwater).

Ik zal dan z.s.m. met uitgraven en storten van korrelmix beginnen.

- Is het ook al wijs om meteen filterdoek en zand er bovenop te gooien?

- Hoeveel cm voor uitgraven en de verschillende lagen zand/korrelmix kan ik het beste aanhouden?

Weer bedankt. :cool:
 

Millew

  • #5
Zoveel ervaring met bestratingen heb ik nou ook weer niet. Ik weet het e.e.a. van grondmechanica en ik vond de opmerking van Frank een beetje kort door de bocht.

De totale laagdikte van de fundering is ook afhankelijk van de dikte van de tegels in relatie tot de afmetingen en de belasting, die er op komt.
Dunne, grote tegels hebben een steviger (dus dikkere) fundering nodig dan dikke kleine tegels. Bij een oprit zal er ook een veel dikkere laag nodig zijn dan voor een terras.

Voor een terras met 40x40 betontegels van 5 cm dik is mijn inschatting dat elke laag toch minimaal 10 cm moet zijn. De korrelmix laag zou ik in ieder geval niet dunner maken i.v.m. de drainerende werking. En eigenlijk is 10 cm zand ook wel minimaal nodig om goed af te kunnen trillen/verdichten.
Heb je dunnere kwetsbaarder tegels dan zou ik de lagen wat dikker nemen.
Maar misschien is er een stratenmaker 'in de zaal' die uit ervaring een beter antwoord kan geven.

De draagkracht van de fundering is ook nog te verbeteren door onder de korrelmix een geotextiel te leggen. Dat is een zwaar type antiworteldoek.

Het is ook een beetje een afweging in hoeverre het een probleem is als er wat verzakking optreedt. Voor een tuinpaadje is dat m.i. geen ramp, maar voor een terras zou ik wat meer zorg besteden aan de ondergrond.

Wat betreft de opbouw: eerst de laag korrelmix storten en verdichten. Daarna het doek en het zand er op en verdichten. Dat kan je allebei ruim van te voren doen, voordat de tegels er op komen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Millew, je hebt gelijk. Ik dacht dat de anti wortel doek bedoeld was om onkruid groei tegen te gaan.
 

CCCC

  • #7
Mannen, ik heb nog een vraagje.

Over een aantal dagen wordt het puingranulaat (korrelmix) gebracht.

Als ik dit heb aangebracht in mijn tuin, welk zand kan ik dan het beste gebruiken om over het puingranulaat te gooien: straatzand of ophoogzand?
 

Millew

  • #8
Als ondergrond voor straatwerk heeft uiteraard straatzand de voorkeur vanwege de betere drainage-eigenschappen en mogelijkheid tot verdichten.
Ophoogzand kan van alles zijn en soms is dat nog best bruikbaar als straatzand.
 

CCCC

  • #9
Volgende vraag... betreft het plaatsen van opsluitbanden.:

Is het wijs om opsluitbanden te plaatsen tussen de tegels en...

1. gevel van het huis
2. betonnen onderplaat van de schutting
3. stenen van de borders

:mrgreen:
 

Millew

  • #10
Opsluitbanden plaats je overal waar het zand onder de tegels weg zou kunnen lopen of de tegels zelf kunnen gaan verschuiven en daar, waar dat qua uiterlijk gewenst is.

Langs de gevels zou ik dus niet doen. In de andere gevallen hangt het af van de omstandigheden. Tegen een dichte bordermuur, die een stuk in de grond zit is het niet nodig, maar bij een los gestapeld wandje op de grond dus wel.
Wat de schutting betreft: als de onderste plaat minstens 15 cm in de grond zit, is een opsluitband niet nodig en anders wel.
 

CCCC

  • #11
Weer bedankt voor het antwoord.

Ben nu bezig de verschillende offertes een beetje te vergelijken betreffende het zand en granulaat.

Ik graaf 20cm grond af en dan heb ik voor beide producten (ieder een laag van 10cm) zo'n 3.5 - 4 cbm (max, 4 big bags per product) nodig. Is dat een beetje normale hoeveelheid voor een gemiddelde achtertuin?
 

Millew

  • #12
Houd ook rekening met minstens 10% verdichting. Dus minimaal 10% meer bestellen dan je in het werk meet.

En ja, er gaat gauw een hoop materiaal zitten in een tuin door het grote aantal m2.
 

Veronika

  • #13
Over de opsluitbanden, houd ook rekening met het aanzicht. Een terras met maar aan twee zijden opsluitbanden kan er vreemd uitzien. Eén kant (tuinzijde) is weer niet zo raar, en drie wellicht ook niet (alles behalve huiszijde), maar dat is natuurlijk smaakgevoelig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu