Huis wordt langzaam warm - te weinig radiatoren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een klein appartement (50m2) en een vrij zware CV-ketel (HR 30 kW). Toch krijgt de ketel het huis op koude dagen niet goed warm.
De nachttemperatuur heb ik ingesteld (op de kamerthermostaat) op 16 graden en als ik thuis ben, zou ik het 20 graden willen hebben. Maar het huis 4 graden verwarmen, duurt vaak meer dan 5 uur. Met name 's avonds is dat een probleem: bij lichte vorst wordt het soms maar 19 graden en een beetje.

Wat gebeurt er: per uur warmt het huis gemiddeld één graad op. Dan heeft het water de pendeltemperatuur van 83 graden bereikt en begint te ketel te pendelen. Als het water weer ietsje is afgekoeld, kan de ketel opnieuw beginnen met verwarmen. Dan stijgt de temperatuur in huis weer langzaam een graadje etc. etc.

Ik heb er laatst een monteur naar laten kijken. Die gaf aan dat het niet ligt aan de ketel zelf, die hooguit te zwaar is voor het oppervlak van mijn woning. De monteur heeft de (start)watertemperatuur van de CV-ketel teruggebracht naar 55 graden en het vermogen naar 30%.

Volgens de monteur helpt het niet dat de drie radiatoren allemaal een eigen thermostaatkraan hebben. Daarmee zouden ze sneller dichtslaan, volgens hem, en te heet water terugsturen naar de ketel. Maar als ik aan de radiatoren voel (allemaal staan ze op de max stand), zijn twee van de drie echt gloeiend heet.
In de gang hangt een klein radiatortje dat niet echt zo heet wordt als de andere twee. Zou daar iets mis kunnen zijn?

Of moet er misschien sowieso een radiator bij, gezien de inhoud van mijn appartement? Wat ik nu heb, is twee radiatoren type 22: 1,2 m2 en 0,4 m2. En één radiator type 11: 0,3 m2.

De inhoud van mijn woning is 142,5 m3.

Graag uw advies!
 
Je geeft het antwoord al zelf
Veel te veel vermogen op die 3 radiatoren.
Ketel kan gewoonweg zijn warmte niet kwijt.

Wat voor een ketel?
 
Het probleem is niet dat de ketel te groot is, maar dat de radiatoren te klein zijn.
(als de radiatoren goed warm worden van onder naar boven ten minste)
 
Ok, wat voor een kamerthermostaat?

Itho ben ik. Niet zo bekend mee, dus laat ik open voor mijn collega's

Je zult trouwens bedoelen als de radiatoren van boven naar onderen goed warm worden, anders is de aanvoer en de retour verwisseld?

En ja wat ik al zei,
Veel te veel vermogen voor 3 radiatoren.

Er moeten idd radiatoren bij komen voor een correcte opwarming van dit huis.
 
Bedankt voor uw reactie!

Ja, de aanvoer zit inderdaad bovenaan de radiatoren. Maar van de twee goedwerkende radiatoren is ook de onderkant zo heet, dat je daar niet lang je hand op wilt laten liggen...

Ik vraag me nog steeds wel af, waarom de radiator in de gang dan niet zo heet wordt?

De kamerthermostaat is ook van Itho, een klokthermostaat IK 400 OT.

Zou het volgens u genoeg zijn om het kleine radiatortje in de gang te vervangen voor een grotere? (gang en woonkamer zijn met elkaar verbonden door een deurgat, hier zit geen deur in...)

Of toch beter in de woonkamer eentje bijplaatsen, want dat is waar het nu te koud blijft?
 
Nee, dat gaat niet werken,
Je hebt gewoon veel te weinig radiator vermogen hangen om de ruimte correct op te warmen

Laat een installateur een transmissie berekening maken
 
Ik weet het niet helemaal hoor, maar hij staat zoals vermeld op max 30%
en 30% van 30Kw is bij mij nog steeds maar 9 Kw.....en dat is echt geen
belachelijke over capaciteit op de genoemde radiatoren.....
Het gevaar zit erin dat we standaard er vanuit gaan dat de radiatoren goed
werken, maar zit er niet stiekem een ombouw omheen, vensterbank strak
boven, of zitten de radiatoren niet vol stof, gordijnen over de thermostaatknoppen....???
Lijkt mij dat het handig is om eerst de thermostaatknoppen te demonteren,
dus alleen de knop eraf, daarna de radiatoren ontdoen van stof en spinrag
zodat er weer luchtcirculatie mogenlijk is....en dan pas weer verder testen :wink:
 
Meet even je kamer inhoud op en de juiste maten van die 2 radiators, als ik het zo lees zouden deze 1200x400 22 zijn. Er is vast wel iemand hier die dan kan zeggen hoe groot de radiatoren moeten zijn en wat je huidige radiatoren leveren. Lees ook wat Dexter aangeeft dat de convectoren tussen de platen in brandt schoon zijn dus geen stof vlokken oid er in en een vrije doorgaan van je lucht circulatie. Wat de overcap betreft mag dit geen probleem zijn om je woning warm te krijgen.

Meten en vragen is weten.
 
Beetje late reactie... :( komt doordat ik al jullie goede adviezen gisteravond pas las.

Nou, het zit zo: de inhoud van de woonkamer is 71 m3 en van de gang 8,36 m3 (staan met elkaar in verbinding).
De woonkamer heeft een grote radiator type 22 met oppervlak 1,2 m2 (3m x 0,40). De gang een kleine radiator (type 11) van 0,3 m2 (0,6 x 0,5).

De radiatoren zijn wel schoon, maar ik moet er eerlijk bij vertellen dat er wel een bank voor de grote radiator staat (is helaas noodzakelijk gezien de indeling van mijn woning). Alleen ervóór dus, de ruimte erboven is wel vrij. Ik heb elders op internet gelezen, dat je dan ongeveer rekening moet houden met een energieverlies van 10% voor die radiator.

De thermostaat knoppen demonteren zoals Dexter voorstelt: ja, dat heeft de CV-monteur inderdaad gedaan bij de grote radiator in de woonkamer, toen hij laatst langskwam om de instellingen van de ketel aan te passen. In de gang heb ik het zelf geprobeerd (meermalen!) maar helaas wil die thermostaatknop niet goed draaien. Wel een paar graden, maar niet genoeg om hem eraf te kunnen halen.
Sowieso wordt de radiator in de gang ook niet zo goed heet als de andere twee in huis.
 
Grote boosdoener is die bank....en die 10% verlies is ook zomaar een getal,
ligt echt aan de plaatselijke situatie.
Als je bank volledig tot aan de grond afsluit, dan verlies je wel veel meer,
staat hij bv maar 10 cm vanaf de radiator, dan verlies je nog meer...enz
 
Hmmm, ik weet het niet hoor...
Natuurlijk geloof ik dat die bank niet helpt!!
Maar de afgelopen week stond de bank toevallig dwars door de kamer (dus niet voor de radiator) omdat ik de vloer geolied had. En toen lukte het in óók geen enkele avond om het huis warm te krijgen (i.e. 4 graden op te warmen) binnen de 5 uur.

Ik denk toch dat het er meer mee te maken heeft dat de ketel al vrij snel begint te pendelen omdat het CV-water de max temp van 83 graden bereikt heeft.

Op dat punt zou ik graag nog een andere kwestie voor willen leggen:
vlakbij de ketel staat een radiator (die van de slaapkamer) die altijd gloeiend heet wordt. Deze kamer heeft dus geen problemen met opwarmen..!
Ik vroeg me af of dat het pendelen van de ketel misschien nadelig beinvloedt? Zou het zo kunnen zijn dat het te hete water sneller teruggestuurd wordt omdat die ene radiator (met thermostaatknop) zo dichtbij ligt?

Nogmaals bedankt voor het meedenken!
101335_DSC02022_1.jpg
101335_DSC02023_1.jpg
 
Plaats maar een extra radiator dan is het probleem over. Lijkt mij veels te weinig die ene radiator. Kost je ook nog een vermogen aan gas nu omdat hij maar door brand ook al moduleerd hij regelmatig het komt niet op de temp je woonkamer door 1 radiator.
 
@Obelisk: okee, heb ik geprobeerd, maar dat heeft helaas geen positief effect. De ketel pendelt nog net zo veel als voorheen... Terwijl de slaapkamer nu niet meer warm wordt.
 
Dan lijkt het er idd op, zoals standby al aangaf dat je gewoon teweinig vermogen in huis hebt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan