Remeha Quinta Regelstop Code 6 ---> huis wordt niet warm

MB1983

 • #1
Ik heb een Remeha Quinta 28c die voortdurend in code 6 springt. Volgens de handleiding is dit een normale regelstop binnen het cv-bedrijf die ontstaat als de temperatuur 5 graden boven de ingestelde temperatuur uitkomt.

De ingestelde temperatuur is bij mij 80 graden maar de ketel verwarmt constant naar 80 graden en hoger waardoor hij na 85 graden op code 6 springt. Op zich vind ik het idee van de regelstop logisch, echter duurt het een eeuwigheid eer de temperatuur weer afgekoeld is en de ketel weer aan gaat. Bij ca. 40graden springt de ketel pas weer in bedrijf, waarna hij vervolgens weer direct verwarmt naar 85 graden en in regelstop springt. Dit proces herhaalt zich constant waardoor mijn ketel 90% van de tijd in code 6 staat en mijn huis niet verwarmd wordt.

In de periode dat de ketel van 40 naar 85 graden verwarmt, worden de leidingen en radiatoren wel warm. Zodra de regelstop ingaat, koelen de leidingen en radiatoren af en stopt het verwarmen van mijn huis.

Omdat de leidingen en radiatoren wel warm worden tijdens de korte duur van verwarmen, heb ik het idee dat de pomp wel werkt (ik weet alleen niet hoe ik dit kan controleren). Daarbij lijkt de driewegsklep ook te werken aangezien de motor goed aanstuurt tussen warmwater- en cv-bedrijf. De temperatuursensoren zijn voor zover ik kan controleren goed aangesloten.

Ik heb geen installatietechnische achtergrond, bovenstaande controles heb ik reeds op internet nagezocht. Ik krijg mijn probleem vooralsnog echter niet verholpen.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Screech

  Specialist Verwarming
  • #2
  Hoe snel is loopt de temperatuur op van 40 naar 85.?
  En hoe snel daalt de temperatuur weer van 85 naar 40?

  Als de radiatoren warm worden, wordt dan ook de retour leiding warm? en hoeveel radiatoren staan er VOL open en hoeveel Half?

  Je kan controleren of de pomp draait door er een "grote" schroevendraaier tegen aan te zetten en de andere kant van die schroevendraaier tegen je oor. Dan hoor je vanzelf de pomp draaien (of niet natuurlijk).
   

  Twanomega1

  • #3
  Kijk eens of de 3 weg klep goed omloopt.

  kan zijn dat dit niet gebeurd en dan schakeld de regelaar wel om maar de klep niet en dan komt hij ook in regelstop terecht .
  dit kun je vrij makelijk zelf controleren door de stekker er uit te halen en weer terug te plaatsen dan moet de klep omlopen.
  loopt deze hortend en stotend zit daar het probleem kan ook zijn dat hij gewoon stil blijft staan dat is ook niet goed kan zijn dat de moter stuk is .
   

  MB1983

  • #4
  @ screech
  De temperatuur loopt snel op naar boven de 80°. Als de ketel verwarmd springt hij gemiddeld na een half uur op code 6. Gister verwarmde hij zelfs door naar 93°.
  Nadat hij op code 6 gesprongen is, doet hij er erg lang over om af te koelen. Soms zelfs een paar uur.

  De retourleiding wordt wel warm als de radiatoren warm worden maar hij is een stuk minder warm. Mijn systeem bestaat uit 2 ringleidingen, 1boven en 1beneden. Boven bevar het systeem 2radiatoren in 2slaapkamers en 1designradiator in de badkamer.
  Beneden 1 convector designradiator in de woonkamer, 1 radiator in de keuken en 1radiator in de hal. Boven heb ik nu alle radiatoren dichtgedraaid om beneden te kunnen testen. Als ik ze boven openzet, springt de ketel net zo goed op code 6. Beneden staat alles vol open.

  Gisteren sprong de ketel tijdens warm waterbedrijf overigens in code 9. Dit is dezelfde regelstop als code 6 maar dan voor warm water. Gevolg: geen warm water uit de kraan... :(

  Ik heb de pomp nog niet getest met de schroevendraaier maar ga dit zeker vandaag even doen.

  @twanomega1
  Zoals ik in mijn 1e berichtje al schreef: de driewegklep lijkt goed te werken omdat de motot goed aanstuurt tussen warmwater en cv-bedrijf. Het witte pinnetje loopt naar rechts als ik de kraan aan zet voor warm water en het pinnetje loopt naar links als de kraan uit gaat en de ketel weer voor de cv moet leveren.
   

  MB1983

  • #5
  Ik hoop dat jullie misschien meer weten wat het probleem zou kunnen zijn.
  Thanx iig vast voor de moeite.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #6
  Zit hier zo'n honeywell motor op?, klik deze eraf en kijk of het binnenwerk van de klep wel werkt, als deze op de helft blijft staan lijkt de motor goed te werken, echter schakelt hij niet volledig om.
   

  Screech

  Specialist Verwarming
  • #7
  Ik verdenk de pomp. Kan zijn dat hij zijn opvoerhoogte niet haalt. Weet niet of je het kan, maar meet de pomp condensator e.v.t. eens door. Als de condensator slecht is, zal de pomp nog maar een klein deel van het water kunnen verplaatsen, met bovenstaande probleem als gevolg.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu