HR ketel Nefit TURBO COMBI condenseert niet

Leenpieter

 • #1
--------------------------------------------------------------------------------
Hallo,
Ik heb een ca. 20 jaar oude nefit turbo combi HR 32.
Werkt nog steeds zonder bijzondere problemen, maar onlangs gemerkt dat er geen condensaat uitkomt. Geen idee hoe lang dit al het geval is.(Hij functioneert dus niet als een HR, maar hooguit VR). Kan iemand hier iets over zeggen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ketelchrisje

  Specialist Verwarming
  • #2
  In de warmere periode is dit voor dit toestel helaas normaal.

  de cv word niet gebruikt en het toestel brand voor ww gebruik alleen kort in vollast en word vaak te heet om goed te condenseren.
  de temperatuur van de rookgassen condenseren niet meer/nauwelijks boven de 60 graden en zeker met een relatief korte rookgasafvoer treed dit verschijnsel op.

  de modernere HR toestellen doen dit beter, de turbo is een van de eerste en kan niet moduleren vandaar.
   

  Leenpieter

  • #3
  Ketelchrisje,
  Heel erg dank voor de duidelijke, en ontzettend snelle reactie.
  met vriendelijke groeten, Piet
   

  Rolandv

  • #4
  Kan wel zijn wat je zegt maar als een turbo niet meer condenseert wordt deze afgekeurd want rookgas wordt anders teruggeblazen door de afvoer in de ruimte en als er een nieuwe wisselaar in gemonteerd wordt condenseert het toestel weer als de beste ook in de warmere perioden
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #5
  Wat een onzin.
  Een nefit turbo is sowieso al een Gaskeur hr-100. in plaats van een hr-107 wat tegenwoordig de meeste hr ketels zijn. Dat wil zeggen dat hij dus sowieso minder warmte uit de rookgassen kan halen. Op het moment dat een turbo voor warm water draait dan loopt de aanvoertemperatuur op tot boven de 90 graden. retourtemperatuur is dan ongeveer 70 graden. De ketel zal dan dus niet condenseren. want daarvoor moet de retourtemperatuur onder de 53 graden liggen.

  Aangezien je somers niet stookt voor verwarming en alleen voor warm water, is de aanvoertemperatuur altijd hoog. Hierdoor is er dus nooit condens. de sifon kan zelfs leeg raken en daardoor kun je rioollucht krijgen.
   

  Ceeshobby

  • #6
  Volgens mij is dat bij de meeste hr toestellen.
  Voor ww heb een temperatuur nodig van meer dan 60gr.
  Hier hangt een Vaillant solide hr deze warmt op bij ww tot 70gr, als ik het goed heb, en wat je hier meer leest condenseerd deze dus ook niet.
  (Water meer dan 60gr.)
  Of een nieuwe ketel zuiniger is dan je turbo weet ik niet.
  Als dit forum leest zijn daar de meningen ook verdeelt over.
  Zou zeggen lekker laten hangen, als je ketel nog prima werkt.
   

  Chathanky

  • #7
  Nieuwe ketels kunnen ook op 60/40 draaien. Een goede wisselaar laat weinig liggen in dat geval. met een groter verschil zou je uit komen op 10/60 graden voor een platenwisselaar maar zo`n groot verschil kan de wisselaar niet mee werken.
  Je begint met water van ca. 10 graden en dat is je minimale temperatuur. Bij voledige uitwisselen van je cv water ligt die temperatuur daar vlak in de buurt.

  Hoe het met de oude turbo zit? Als de boiler op 70 graden staat is er teoretisch wat condens te behalen als de keteltemperatuur op zo`n 75/ 55 graden draait. Bij een overmaat aan pompvermogen van de circulatiepomp raak je die lage retourtemperatuur kwijt.
  In het verleden keek men nog niet zo nauw. :mrgreen:
  Gek is wel dat het sifon wel gevuld hoort te zijn. :denk:
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu