Houtskeletbouwwoning: Afwerken wanden en plafonds

arjenr

  • #1
Wij zijn momenteel bezig met het dichtzetten van alle wanden en plafonds van onze houtskeletbouwwoning middels gipsbeplating. Deze wanden en plafonds willen wij uiteindelijk gaan sauzen. Wij twijfelen nog tussen onderstaande opties:

1. Naden en gaten dichtzetten (incl. gaasband) -> renovliesbehang aanbrengen -> wanden zelf sausen / plafonds laten spuiten
2. Naden en gaten dichtzetten (incl. gaasband) -> plafonds en wanden laten spuiten

De twijfel is dus nog of het voordeel heeft om renovlies toe te passen. Schilders geven aan dat het aanbrengen van spuitwerk direct op het gips prima kan. Echter, ik vraag mij af of dit voldoende de werking van het houtskelet kan opvangen. Hiervoor had ik aanvankelijk in gedachte om renovlies, wat enigszins elastisch is, toe te passen. Vanwege budgetuitdagingen gaat onze voorkeur momenteel uit naar optie 2 (plafonds en wanden direct laten spuiten).

Hebben jullie advies en/of ervaringen omtrent het wel of niet toepassen van renovlies in deze situatie?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
In de VS waar heel veel hsb is, gebruiken ze geen renovlies.
Wel alles met 12,5mm AK gipsplaats, ook de plafonds.

ps. zelf spuiten kan ook nog, of zelf sausen bij optie 2, dat laatste is het meest budget vriendelijk en met goed materiaal en verf is het verschil heel klein.
 

arjenr

  • #3
Dank voor je reactie. Wij passen overal 12,5mm AK gipsplaten toe. Achter de AK-platen komen nog OSB/Multiplex platen (enkel voor de wanden).
 

PimKlus

  • #4
In de VS gebruiken ze voornamelijk papieren voegband ipv gaasband.
In NL ook te krijgen bij betere bouwmarkt of online. Wel iets moeilijker aan te brengen, je moet er wat handigheid in krijgen. Volgens de Amerikanen is de kans op scheuren veel minder. Gipsplaten zijn immers ook van papier.
Zoek naar eens op YouTube (drywall paper tape vs mesh tap)
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
hier wordt profesioneel ook bijna geen gaas meer gebruikt

 
  • Like
Waarderingen: Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu