Houtskelet muisvrij

Schuurpapier

  • #1
Beste forummers,
Al uren heb ik mij vermaakt met het doorspitten van het forum. O.a. detaillering van houtskelet veel over opgestoken. Maar ook over van alles en nog wat waar ik niet eens mee bezig ben, het blijft boeiend al die vragen en oplossingen...

Hopelijk kan iemand mij vertellen of het volgende klusidee van mij een goed idee is. Wij zijn van plan een houtskelet schuur/werkruimte in de tuin te bouwen op een plaatfundering. Bij het afbreken van het oude schuurtje kwam ik muizenspullen en ook wespennesten tegen in de wand. Om dit te vermijden wilde ik aan de klassieke opbouw van de houtskeletwand horrengaas van ijzer toevoegen. Dit zou dan aan de binnenkant van de dampopen folie komen.

Is dat een goed idee? Of komen hier problemen van met vochtafvoer, condensvorming? Ik heb deze oplossing nergens verder kunnen vinden en misschien heeft dat wel een reden...

Ik ben benieuwd naar reacties.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zie bouwbesluit Afdeling 3.17. Bescherming tegen ratten en muizen. Ondanks dat het artikel niet verplicht is voor een schuur staat hierin dat een gebouw geen openingen groter dan 1cm mag hebben. Dat is voldoende om muizen te weren. Dat gaas is dus overbodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een gat van b.v. 8 mm weert geen wespen.
 

Schuurpapier

  • #4
Dank voor de reacties.

Tja, je leest bij houtskeletbouw wel als nadeel dat er makkelijk ongedierte in komt. Dat zou ik zoveel mogelijk willen uitsluiten. Het zou jammer zijn om een koudebrug te krijgen, ik wil de werkruimte in de winter wel op een behoorlijke temp. houden.
Misschien ben ik wat voorzichtig, maar los daarvan: een laag horrengaas kan geen kwaad?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Maar voegt ook niets toe. Muizen vreten zich er wel een weg doorheen, en insecten blijven wel buiten bij een goede opbouw.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Waar zitten de openingen waardoor wespen eventueel binnen kunnen komen? Daar kan je dan gaas oid. voor gebruiken. Over de gehele wand heeft geen enkele zin, daar zit immers al folie.

Er zijn speciale afdichtingsprofielen met gaas te koop voor houtskeletbouw. Horrengaas gaat misschien roesten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik moet de eerste muis nog zien die zich door metalen horrengaas heen vreet, misschien in de toekomst met robotmuizen.
 

Schuurpapier

  • #8
Ok, dank voor de reacties.
Scheelt wel geld en werk wanneer ik het gaas achterwege laat. De folie secuur afdichten tegen het skelet aan dan maar.
Helemaal gerust ben ik er niet op. Muizen vinden het heerlijk om de gaatjes tussen de rabat en de wand op te zoeken en daar rond te scharrelen. Maar dat lijkt me haast niet te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu