Houtrot cq beschadigingen vervangen

Pietjepuk11

  • #1
Ik zag bij de timmerlui die bij ons hilepen dat er hars werd gebruikt met een soort van metalen hulpstukken en schroeven om het vast te zetten bij het opvullen van enkele plekken in kozijnen waar rot hout zat. Hoe doe je dat precies buitenom bij liggende kozijn van ramen bv. Hak of zaag je eerst een groot gedeelte weg en vul je dat dan op met die hars soort en hoe ondersteun je het harsgedeelte met die metalen plaatjes. Hoe precies moet er uitgehakt worden en waarmee kun je dat het beste doen (zaag beitel?) En verder hoe werk je het hars af als dat droog is. Kun je daar direct op schilderen of moet je eerst plamuren oid?
 

Amdusias

  • #2
Er zijn verschillende producten op de markt om houtrot gaten op te vullen .. echter je moet dit alleen gebruiken bij niet al te groten gaten .
word het gat te groot , dien je het op de vullen met hout ( hardhout)
om dan vervolgens de resterende gaten rondom aftevullen met houtrotvuller .
Dergelijke producten zijn vaak op basis van Epoxyhars .. hier dien je zorgvuldig mee te werken en altijd handschoenen te dragen .. epoxy is een raar goedje waar je het liefst niet te veel mee in aanraking moeten komen ( blote huid)

de metale clips heb ik zelf niet eerder gezien , wel glasvezel ankers die je in verbindening verwerkt om weer stevigheid in je constructie te krijgen , maar of je dit nodig bent hangt volledig af van waar het rot is in je constuctie .. denk aan hoek verbindingen en dergelijke

Afwerking , nadat het geheel goed droog is . vlak schuren zodat het 1 geheel is , gronden , schuren , en alles aflakken ..

De verwerking is afhankelijk welk product je kiest .. let daar dus goed op .
Al met al , als je handig bent .. is het te doen .. maar heb genoeg "pro's " er mee zien knoeien .. dien dan toch vaak de verwrking niet helmaal opvolgen , met alle gevolgen van dien .. ( denk aan scheur vorming , en het verder rotten van je contructie ) ..

mijn advies .. lekker laten doen door iemand die het vaker heeft gedaan..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu