Houtrot? Verf gebarsten

Flekew

  • #1
Beste mensen!

Graag jullie hulp/advies hoe het volgende probleem op te lossen. Bij het kozijn op de eerste verdieping blijkt een beschadiging te zitten, zie onderstaand:

Wat is dit? en hoe kan zoiets ontstaan? De vorige bewoners hebben ons verteld dat alle kozijnen in 2019 opnieuw geschilderd zijn...

Als tijdelijke oplossing zit ik te denken om het beschadigde stuk bij droog weer te ontvetten, schuren en dan in de grond/lak te zetten. Is dit een goede tijdelijke oplossing?
ik wil voorkomen dat de hele winter vocht in het kozijn trekt. Ik ben trouwens buiten gaan kijken door de vreemde scheur die binnen zit (zie foto 3).

Dank alvast!

kozijn 1.jpg kozijn 2.jpg kozijn 3.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Foto 1 is van een vingerlas.
In 2019 geschilderd, en wanneer de keer daarvoor?
Als ik bij een huis in de verkoop kom wat strak in de verf staat, dan moet je doorvragen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Flekew

  • #3
helaas kan dat niet meer, Wat vind je van mijn tijdelijke oplossing om het in de grondverf te zetten?
 

De Bob

  • #4
Het schilderwerk van 2019 is een verkoop opknapper geweest, snel maar slecht. Jammer.
Ontvetten/schuren/gronden/plamuren/schuren en gronden maar, grondverf is niet waterdicht maar vochtregulerend, en niet bedoeld om het langere tijd buiten zo te laten.

Zo gauw het mogelijk is, even in een aflak zetten. (Al is het maar tot het voorjaar)

Als het lang in de grondverf buiten staat wordt het er niet beter op, het vocht/vuil trekt erin
 
Laatst bewerkt:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou het met eps (één pot systeem) schilderen als het een paar dagen droog is geweest, eps is grondverf en aflak inéén.
Daarna wachten tot volgend voorjaar met alle behandelingen zoals o.a. plamuren, het is in de winter te vochtig om (slecht) houtwerk te schilderen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Als het om gevingerlast vurenhouten kozijnen gaat, kun je lol op en zal je waarschijnlijk de nodige slechte plekken tegenkomen in het hout.

Mijn ervaring bij dergelijke kozijnen is dat er maar een duurzame oplossing is en dat is vervangen. Je blijft aan het schilderen en repareren.
 

De Bob

  • #7
@Flekew
Het lijkt mij niet zo handig/verstandig om de scheuren/kieren en plekken zo te laten, en er een schakel-verf op te zetten.
Het vocht krijgt alle kans om in/door te dringen.
Er komen genoeg droge en mooie dagen om het redelijk goed aan/op te pakken, de kieren enz. moeten voor de winter wel dicht, met plamuur of kit.
 
Laatst bewerkt:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De scheuren opvullen betekent dat het hout dat iets dieper zit nat blijft, met alle gevolgen vandien.
De vraag is hoe je het hout weer droog krijgt na de winter.
 

Flekew

  • #9
lastig :)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Als het hout te vochtig is, zal je nieuwe verfwerk ook onthechten. Je krijgt dan blazen en zo op de nieuwe verflaag.

Je kunt er ook voor kiezen om het voor nu zo te laten en volgend voorjaar de slechte plekken even kaal te maken. Je kunt dan goed zien wat de schade is en je hebt dan ook de kans om de boel goed te laten drogen. Voor een goede reparatie is dat essentieel.

Tijdelijk met grondverf beschermen kan ook. Een goede grondverf kan prima een jaar overstaan. Verder betekent vochtregulerend met name dat het vocht wel vanuit het hout door de verflaag naar buiten kan, maar niet omgekeerd van buiten het hout in kan trekken.

Een vochtregulerend eps systeem kan een prima alternatief zijn als het hout moeilijk blijvend droog te krijgen is. Zeker met die vingerlasverbindingen zal je zien dat de verbindingen steeds weer open gaan staan.

Gevingerlast vurenhouten kozijnen zijn eind jaren negentig een tijdje populair geweest als zogenaamd duurzaam alternatief voor hardhout. Zo zijn er diverse wijken ontstaan waar het niet toegestaan was om hardhout te gebruiken. Na korte tijd bleek al dat de gevingerlaste vurenhouten kozijnen heel gevoelig waren voor houtrot.
 
Laatst bewerkt:

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Juist. Gevingerlaste verbindingen blijven een probleem. Onder het motto "We gooien niks weg" plakt men de delen aan elkaar. Er staan hierboven enkele goede suggesties die alleen maar ( voor langere of kortere tijd al naar gelang de zorgvuldigheid waarmee hersteld wordt ) nut hebben bij voldoende droog hout. Al uw arbeid ten spijt, als het hout > 18 procent vocht bevat heeft behandeling nog weinig zin. En er is maar 1 manier om daarachter te komen. Meten is weten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Flekew

  • #12
Bedankt voor jullie hulp! Het huis komt uit 2007, dus ging ervan uit dat dit soort problemen niet zouden optreden bij een redelijk nieuw huis.

Wat betreft de tijdelijke oplossing; ik wilde eigenlijk aanstaande zaterdag het beschadigde stuk ontvetten, schuren en in de grondverf zetten. Met de hoop dat het hout morgen en zaterdag voldoende droogt, mede door de nog redelijke temperatuur. Alleen twijfel ik hier nu over.. Denken jullie dat dit zin heeft?

Los van het meten, denk ik niet dat hout überhaupt nog echt droog gaat worden de aankomende maanden, gezien de dalende temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

Het hout is nog wel hard, in hoeverre zou mogelijke houtrot zich uitbreiden over één winter?

Dank nogmaals voor het advies, ik leer steeds weer iets bij :)
 

De Bob

  • #13
Waarom wordt aangenomen dat het vurenhout is. #6/#10
Ts heeft het niet over een houtsoort.
 
Laatst bewerkt:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Wat maakt dat nou uit?
Als ik de derde van de eerste foto's bekijk zie ik een scheur die je bij vuren tegn komt en niet bij hardhout
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Flekew

  • #15
Ach ja kan nu weinig nog doen aan het type hout ;) wilde alleen morgen gaan schilderen, alleen lijkt dat mij niet handig gezien de hoeveelheid regen van vandaag
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Ik schreef onder #6 ook "als het om gevingerlast vurenhout gaat". Dus ja, daaruit blijkt dat ik een aanname doe.

Dit soort vingerlassen komt met name voor bij vurenhout. Het idee erachter was destijds dat slechte stukken vurenhout, met bijvoorbeeld veel knoesten, er tussen uitgezaagd konden worden. Op deze wijze zouden de vurenhouten kozijnen veel beter en duurzamer worden. De praktijk is helaas anders.
 

Flekew

  • #17
Ik heb het inmiddels geschuurd en twee keer in de grondverf gezet. Het lijkt erop dat het al een gerepareerd is... qua houtrot kon ik maar een heel klein plekje vinden gelukkig!

20201105_105800.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Steek de rotte plek uit tot je gaaf hout krijgt, anders komt de houtrot terug.
 

De Bob

  • #19
@Flekew
Goed bezig met de conservering en laagopbouw, er komen vast ook nog mooie dagen aan voor een aflaklaag.
Werkse.
 

Flekew

  • #20
Nu 2 keer in de grondverf gezet, neem aan dat dit voldoende is om de winter door te komen? Ga ik in het voorjaar maar eens kijken om het grondig aan te pakken.

20201108_143157.jpg
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu