Houtrot in windveer

Peter de V

  • #1
Ik ben op het moment bezig met het buitenschilderwerk, en ben helaas houtrot tegen gekomen in de uiteinden van de windveer aan de voorkant van het huis. Het houtrot zit precies bij het uiteinde van de dakgoot. Het is helaas niet mogelijk om hier met de kwast bij te komen, dus de bescherming is door de jaren heen alleen maar minder geworden.

dakgoot.jpg
houtrot.jpg


Ik weet niet precies hoe ik dit het beste op kan lossen zonder al te grote ingrepen te doen. Ik denk eraan om aan de voorkant met een gatenzaag het rotte stuk eruit te zagen, waarbij ik natuurlijk wel uit moet kijken dat ik niet in de goot boor. Dan vervolgens wat karton o.i.d. tussen de windveer en de dakgoot klemmen, en vanaf door voorkant van de windveer het gat opvullen. Eventueel wat kit tussen de dakgoot en de windveer, zodat er van bovenaf geen vocht meer tussen kan komen.

Is dit iets wat is aan te raden: grote gaten in een plank boren en die vervolgens weer op te vullen met houtrotvuller? Of zijn er betere alternatieven zonder meteen het hout volledig te vervangen?
 

Sander 1972

  • #2
Plank los maken en geheel vervangen? dat is veruit het meest simpele
 

Peter de V

  • #3
Vervangen wilde ik juist proberen te voorkomen. Het is best een lange plank, en de rest van het hout ziet er nog gewoon goed uit.

De plank zit ook klem doordat de gevelpannen eroverheen vallen, dus dan zouden die er waarschijnlijk ook eerst af moeten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan alleen het onderste stuk van de lange plank vervangen.
 

Peter de V

  • #5
Ik had gehoopt dat ik de windveer kon repareren op een manier dat meer past bij mijn klusniveau :wink:. Maar als dat niet aan te raden is, kan ik misschien toch beter uitbesteden.

Toch nog even een foto van de voorkant (een andere hoek van het huis, maar de situatie is in principe hetzelfde). Dan zou de plank dus bijvoorbeeld net boven de onderste gevelpan door kunnen worden gezaagd?

voorkant.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ja. Tussen het oude en het nieuwe deel wel een dilatatie maken.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #7
Je kunt ook de windveer aanpassen, dan ben je ook van het probleem af in de toekomst.

voorkant_u.jpg
 

Peter de V

  • #8
De windveer aanpassen had ik ook al aan gedacht, maar ik dacht dat dat niet mooi zou worden. Maar als ik zo het voorbeeld van Rooster bekijk, begin ik toch te twijfelen. Misschien lukt mij dit zelf ook wel. Dan kan ik ook meteen de andere kant doen, want die blijkt ook rot :(

Probleem is wel dat die gevelpannen vastzitten. Misschien dat ik er een multitool tussen kan krijgen en het toch (redelijk) mooi af kan zagen.

Plan B is dan een deel vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu