Houtrot grote staander schuur

Georgieklus

  • #1
Hallo,
Mijn eerste berichtje hier.
Ik heb een staander van ca 22x22 cm en is praktisch zwaar verrot. Zeer slecht onderhouden, ze zijn van ca 1900. Ik heb veel uitgehakt, en ziet nu goed droog uit. Plan was om een dikke balk (9x20) er tegenaan vast te zetten.
Maar eerst wil ik dat behandelen tegen houtworm en hout rot. Dat laatste doe ik met houtrotstop, dat zijn 2 flesje die je eerst moet mengen.
Daarna eventueel opvullen met houtvuller.

Zie foto. Vraag is : Moet ik perse helemaal opvullen met houtrot vuller, want voor de stevigheid hoef ik dat niet te doen, er komt immers een stevige balk tegenaan.

Hopelijk is dit duidelijk, en zou heel graag jullie reactie willen zien.

Mvg.
Georg

IMG_3768.jpg
IMG_3764.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom vervang je de stijl niet voor een nieuwe?
 

Georgieklus

  • #3
Dan wordt het anders een gigantisch klusje. Staander is 4 meter hoog, nokhoogte is bijna 10 meter.
Zijkant waar je die potdeksel planken ziet, daar zijn aantal balken onder de dwarsbalk geplaatst. Dus de staander wordt sws zwaar ontlast. Hij steunt nu op 5-10 cm2, en is geen enkel probleem, hij kan niet verder zakken, en zit ook stevig vast. Een balk dat tegenaan wordt geplaatst is ca 2 meter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zie een overgang, dus is de paal wel zo lang?

Het nadeel van een balk er aan de zijkant tegenaan zetten is dat de krachtsafdracht niet recht naar beneden is. Er komt dan een moment in de kolom. Zeker als de kolom niet uit één stuk is, is dat niet altijd verstandig.

1656569184609.png
 

Georgieklus

  • #5
Hallo IJkenhout,

Ja daar heeft U gelijk in. Zie onderstaande foto, rode pijl. Dat staander zie je ook helemaal achter, waar je die deuren ziet. Die deuren zijn niet meer bruikbaar en is helemaal afgewerkt met potdekselplanken. Bovendien is die dwarsbalk door 4 extra balken (bij die deuren dus) ondersteund. Dus die staander waar ik nu mee bezig ben, is nauwelijks belast, dat kan zelfs bij wijze van spreken verwijderd worden.

Verder wou ik die balk vastzetten met een stuk of 5 bouten, aan beide kanten dus vastzetten met moeren.

InkedIMG_3783.jpg
 

Georgieklus

  • #6
Trouwens, daarna wou ik ook een brede balk van 22 cm en 4 meter lang aan de zijkant plaatsen en dat op zowel de huidige staander en balk bevestigen, dan wordt het stuk stabieler.
Dat is mijn plan. Moet lukken volgens mij!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Mooie constructie!
Ik blijf er bij dat het beter is (het rotte deel van) de staander te vervangen. Het liefst met hetzelfde hout.

Als je er een balk tegenaan zet, doe dan aan beide kanten dezelfde balk, dan blijft de kolom in evenwicht.
 

Georgieklus

  • #8
Tja, ik had die mooie balk daar nog liggen, die lag daar waarschijnlijk al jaren, tientallen jaren zelfs. Goede kwaliteits hout. Veel beter dan dat ik wat koop bij een houthandel.
Weet dat elke hout een eigen gedrag vertonen, maar U praat praktisch naar perfectie, denk ik. Volgens mij kan het geen kwaad als er verschillende houtsoorten met elkaar verbinden. Gewoon goed vastzetten, er is geen of zeer weinig overmatig vocht, weinig zonlicht, en voldoende ventilaties.

Daarnaast goed behandelen met een professionele houtrotstop. Die staanders zijn gewoon mooi, heeft historische waarden. Dan probeer ik dat wel goed te houden, zover het nog kan!

Volgens mij moet dat gewoon kunnen, tenminste voor tientallen jaren dan, dan ben ik al weg :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu