Houtkachel icm andere soorten verwarming

Gijssie

  • #1
Wij hebben in onze huidige (grote) woning op de gehele begane grond vloerverwarming, boven op de slaapkamers en de badkamer hebben we radiatoren. We hebben een hele fijne met speksteen beklede houtkachel (en heel veel hout in voorraad)
De vloerverwarming slaat eigenlijk amper aan aangezien we het met de houtkachel prima warm krijgen. eigenlijk is dat niet eens echt een probleem, maar ik denk wel eens als we in de houtkachel een warmtewisselaar hadden zitten die het cv systeem ook opwarmt, dan hadden we ook in de keuken en boven iets meer warmte. eigenlijk brand de cv alleen een beetje voor de keuken, de badkamer en de slaapkamer van een de kinderen.

Nu we overwegen een nieuwe woning te bouwen zijn we aan het bedenken hoe we die gaan verwarmen.

mijn vrouw wil heel graag van het gas af. we willen een zeer goed geïsoleerde woning.
We willen beiden heel graag weer een houtkachel.
Ik ben dus aan het bedenken hoe we de rest kunnen verwarmen.
Wellicht toch een warmtewisselaar in de houtkachel die het cv systeem opwarmt, Wat is dan raadzaam, radiatoren of vloerverwarming? een warme vloer is wel heellekker.

Dus ik zelf aan een houtkachel met een warmtewisselaar die de cv verwarmt.
De houtkachel moet er dan eentje zijn die je mooi minimaal kunt laten branden. zodat de vloer ook iets doet.

Echter willen we voor het warmwater en voor extreme kou of dagen dat je bv ziek bent wel een alternatief hebben voor de cv.... wat is dan raadzaam? warmtepomp? aardwarmte? of toch weer een gasketel?

ik ben erg benieuwd naar jullie suggesties
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Houtkachels worden een uitgestorven manier van verwarmen, er is nu al discussie over en als naar boven komt hoe vervuilend ze zijn zullen de politici plots wakker worden en dit soort kachels zoals ook palletkachels gaan verbieden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een (heel) groot buffervat, daar kan je meerdere dagen aan warmte in opslaan, ook voor warm water.

Verder kunnen jullie het zo gek maken als je wilt,
maar een warmtepomp alleen als backup is nogal prijzig, met een koel functie erbij wel fijn.

Voorlopig zou ik gewoon nog een gas ketel bij zetten.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Houtkachels: alleen maar een bron van problemen, zeker als ze gecombineerd worden met andere verwarmingssystemen. Alles krijgt de "schuld" van het niet goed kunnen regelen, maar gooi dat ding de deur uit en alle problemen zijn opgelost.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het nadeel is dat je niet altijd op hout kan stoken (mistig/windstil weer), dus een alternatief is altijd nodig. Als je dan toch een warmtepomp plaatst (gasketel is niet toegestaan in een nieuwe woning), dan kan die ook gewoon de gehele verwarming verzorgen.

Zorg voor een adviseur (niet installateur), die jullie wensen op een rij kan zetten. Bij voorkeur in een berekening zoals de NZEB. Dan zie je hoeveel het allemaal écht kost. Die kan jullie ook adviseren in de juiste ventilatie en kierdichting.

Voor de sfeer kan je ook een houtvuur op Youtube opzetten ;)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoe vaak kan je 3 dagen niet stoken?
Hoewel het wel gewoon kan, het wordt enkel sterk afgeraden voor de gezondheid van de omgeving, inclusief die van jezelf.
Ik verwacht wel dat het niet lang gaat duren voordat het verboden gaat worden te stoken bij windstil of mist.

Als er problemen zijn is het buffervat gewoon te klein.
Groot kan zo iets van 5000 liter betekenen, vooral afhankelijk van de woning.
 

Gijssie

  • #7
Degooyer schreef:
Houtkachels: alleen maar een bron van problemen, zeker als ze gecombineerd worden met andere verwarmingssystemen. Alles krijgt de "schuld" van het niet goed kunnen regelen, maar gooi dat ding de deur uit en alle problemen zijn opgelost.
Ik snap niet waar je uit opmaakt dat ik problemen heb?

Wij hebben een redelijk goed geisoleerde vrijstaande woning in het buitengebied (ca 900M3 we hebben een ruime woonkamer en ruime keuken.
dit jaar heb ik tot nu nog geen 150m3 gas verstookt (incl koken en douchen.
Vrijwel de gehele benedenverdieping heeft vloerverwarming op een kamer na (die heeft radiatoren) de thermostaat hangt in de keuken. en in de woonkamer hangt een tweede thermostaat die een klep voor de vloerverwarming in de woonkamer, hal en bijkeuken regelt.
de ruime bovenverdieping heeft een badkamer en drie zeer grote slaapkamers allen met radiatoren(badkamer ook vv)
we stoken in de woonkamer (met de openslaande deuren naar de keuken) de houtkachelkachel(3-10KW) tot het zo'n 21 graden in de gehele woonkamer is de keuken is dan zo rond de 19 graden.
De thermostaat in de keuken staat op 18 ingesteld (snachts op 17) deze slaat dus niet heel veel aan vooral sochtends en in de loop van de dag enkele malen als we niet thuis zijn.

eigenlijk hebben we het nooit koud. onze dochter heeft de radiatoren altijd dicht staan aangezien ze genoeg warmte krijgt van de woonkamer eronder en het rookgaskanaal wat (ingemetseld) door haar kamer loopt.
onze zoon zijn kamer en de badkamer zijn warm genoeg door die enkele keer dat de cv aan springt.

Wij stoken enkel goed droog en zuiver hout, voornamelijk eiken. laten de schoorsteen elk jaar vegen maken de kachel zeer regelmatig schoon.

de kachel ruik je buiten echt zelden.

k verwacht dat er niet zo snel een verbod op houtkachels zal komen, hoogstens op de slechte dagen.

Die houtkachel zal er zowieso komen. we zijn allen zoekende naar de back-up verwarming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu