Houten zoldervloer verbeteren

CornoC

  • #1
Momenteel hard aan het klussen in mijn eerste huis (bouwjaar 1970).

Alle vloeren zijn van beton, behalve van de zolder. Dit zijn dus houten balken met daarover houten latten. Deze zitten gespijkerd.

Als je er over loop hoor je het kraken. Van een familielid heb ik gehoord dat ik naast de spijkers spaanplaatschroeven moet monteren zodat je de latten niet meer kunnen bewegen en daardoor minder gaan kraken.
Dus dat wil ik gaan doen.

Verder wil ik het van onderuit gaan isoleren met eerst eiertray's er tegen aan en dan een laag steen/glaswol.

Nu hoorde ik pas weer van iemand; leg over de houten latten OSB platen. Dat verdeelt de druk en voorkomt ook geluidsoverlast.

Op zolder gaan we laminaat leggen en komt mijn werkkamer. Hier wordt dus gelopen en gereden met een bureaustoel. Op de 1e etage komen/zijn de slaap kamers. Door onregelmatige diensten zal hier ook overdag geslapen worden door mijn vriendin. Vandaar dat ik graag isoleer zodat ik op die dagen gewoon kan werken en zij ongestoord kan slapen.

Wat denken jullie? Is latten vastzetten met spaanplaat schroeven voldoende of daarnaast ook OSB platen er over met eventueel een simpele ondervloerer tussen?

Ben benieuwd naar jullie mening!
 

StefanD

  • #2
Schroeven zal inderdaad het kraken grotendeels oplossen.
Een extra laag OSB op de vloer zal ook extra dempen. Ik zou zelf denken dat je die het best op de planken kunt vastschroeven zonder laag ertussen. (Maar dat weet ik niet zeker)

Die eierdozen zullen niets helpen: die werken alleen om echo's tegen te gaan als je ze zichtbaar tegen de muur of plafond plakt. Tussen een plafond en vloer helpen ze niets. Je kunt die ruimte beter opvullen met steenwol.

Als het plafond er toch uit gaat, dan kun je wellicht ook een los plafond maken dat niet tegen de vloerbalken is geschroefd, maar aan eigen balken hangt.

Tot slot is laminaat uit oogpunt van geluid heel slecht. Je zou er beter een goede kwaliteit vinyl neer kunnen leggen.
 

Henk E

  • #3
Als je gaat schroeven gebruik dan schroeven waar de schroefdraad niet helemaal doorloopt tot de kop want
deze trekt de lat / plank strakker vast op de balk eronder.

 

CornoC

  • #4
Bedankt voor de reacties!

Ben benieuwd of iemand nog kan vertellen of de simpele ondervloer laag tussen de houten planken en de OSB platen effect heeft. Mijn gevoel zegt van wel namelijk omdat je voor mijn idee de trilling van de OSB platen opvang, maar wellicht sla ik de plank mis. Ik ben geen geoefende klusser tenslotte :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
(oa.) Massa houdt geluid tegen, dus één dikke laag hout houdt meer geluid tegen dan twee dunne. Je kan de twee lagen op elkaar lijmen, vooral zinvol als de planken niet helemaal vlak zijn. Ik heb dit zelf met lijmkit gedaan. Heeft een erg stabiele vloer opgeleverd.

Voor de zekerheid kan je nog controleren of de vloerbalken geschikt zijn als vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu