Balken houten zoldervloer

Didier

 • #1
Ik heb gezocht op het forum en wil volgende gaan doen (incl nog een paar vragen):

Ik ga een nieuwe zoldervloer maken. De oude is 100 jaar oud en is onvoldoende zwaar om wanden etc. te plaatsen. Lengte nieuwe balken is 5,50 meter (3 steunpunten - links, rechts en in midden steun op stalen balk), verder 17,5 cm hoog en 7 cm breed.

Ik plaats aan beide zeiden van de zolder in de muur balkdragers.

- Hoe bevestig ik de balkdragers. Gebruik ik hiervoor slagpluggen, of keilbouten of iets anders. Betreft stevige steensmuur.
- Hoeveel ruimte hou ik bij een dergelijke lengte voor uitzetten / krimpen van de balk.
- Zet ik de balken nog vast aan de balkdragers of leg ik ze er gewoon los in.
-Hoe maak ik de vloerbalken precies even hoog. Met boren verloopt de boor altijd wel een heel klein beetje. Mag ik bv. in de balkdrager een dun stukje hout plaatsen om op deze manier de balken horizontaal uit te lijnen ?

Ik vond trouwens iets op het forum over torsie nagels. Op internet kan ik ze niet vinden.

Dank

Henk
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Droid

  • #2
  Op volgorde:

  - Wat jij wilt, zolang het maar goed vast zit. Je kan in de grote gaten een paar keilbouten zetten, dan volstaat 2 keilbouten, of je doet er vier kleinere slagpluggen in.
  - Aangezien het klimaat binnen is heb je weinig temperatuursverschil... en dus weinig krimp/uitzetten... dat kun je verwaarlozen.
  - Vastschroeven
  - Vaak zit er in de balkdragers een slobgat, waarmee je de hoogte kan afstellen. Zet eerst de buitenste twee, draadje ertussen en je hebt maat. En anders kun je altijd nog vulplaatjes in de balkdragers leggen om zo het verschil op te heffen.
   

  Didier

  • #3
  Super. Dank voor de antwoorden. Nog één vraag:

  Gaat om een woning op het franse platteland. Betreft een residence secondaire, vakantiewoning dus. winters 20 grd onder nul, zomer 35 er boven. Er wordt niet constant gestookt. dus zowel temp als luchtvochtigheid verschillen kunnen groot zijn

  groet

  Henk
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Wat zou het probleem kunnen worden.
  Mooi woord residence secondaire.
  *wgb*
   

  Didier

  • #5
  Lengte van de balken is 5,50 meter. die gaan uitzetten en krimpen. Wat is de max krimp / uitzet bij balken 5,50 m x 7 cm x 14 cm. Met andere woorden hoeveel cm moet ik aan de zijkanten, waar de balken op de balk dragers rusten aan ruimte overhouden.

  Res. Sec. is de officiële naam in Frankrijk. Je hebt bv telefoon abonnementen Residence Secondaire en een RS verzekering.

  Groet

  Henk
   

  Millew

  • #6
  Bij hout treedt de verandering van de afmetingen als gevolg van droging en temperatuurverschillen voornamelijk op in de richting loodrecht op de houtdraad.
  Een temperatuurverschil van 55 graden levert een lengteverandering van hooguit 0,3 mm op. Niet iets om rekening mee te houden.
  Ook de lengteverandering door drogen is te verwaarlozen.
   

  Didier

  • #7
  Heel erg bedankt. Balken worden dus niet langer, alleen breder. Net als mensen zullen we maar zeggen. Dank allemaal

  Henk
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu