Houten vloer/underlayment egaliseren

DeKlusNoob

 • #1
Beste klussers,

Ik heb recente een appartement aangeschaft die ik hier en daar wil opknappen alvorens ik hem in wil inrichten. Ik heb geen kluservaring, maar ik geloof dat ik niet onhandig ben. Met een goede handleiding kom ik ver.
Ik ben hier en daar al wat uitdagingen tegengekomen. Voor mij is het egaliseren van de (woonkamer)vloer op dit moment prio, omdat de volgende stappen hiervan afhankelijk zijn. Ik ben geen ervaren klusser, maar ik ben denk ik niet onhandig.
Ik heb zelf een aantal manieren hiervoor bedacht waarom deze vloer weer egaal kan krijgen, welke ik hier graag wil presenteren. Ik ben met name benieuwd naar jullie mening over de oplossingen in termen van kosten, doelmatigheid en 'doe-het-zelfbaarheid'.

De situatie
Het betreft de 3e verdieping van een appartement. Ik vermoed dat het een houten balkenconstructie is, afgewerkt met een underlayment plaat. Hierbij een foto:
WhatsApp Image 2020-08-30 at 17.33.23.jpeg

Het probleem is dat deze vloer niet recht is. Je voelt wel echt wat hogere en wat lagere stukken als je eroverheen loopt. Alsof de vloer golft. Ik heb tussen twee 'hogere punten' een 'kuil' gemeten van c.a. 7mm:
WhatsApp Image 2020-08-30 at 13.24.30.jpeg

Dit kan mijn inziens twee oorzaken hebben, welke ik hieronder heel overdreven getekend heb:

WhatsApp Image 2020-08-30 at 18.22.05.jpeg

Ik denk dat er twee problemen kunnen zijn:
1: De underlayment plaat is door de jaren heen gezakt

2. De huidige underlayment platen zijn (onregelmatig) c.a. 70cm uit elkaar genageld. Ik vermoed dat de h.o.h. afstand van de balken dus 70cm. Echter is de hoogte van de vloer ter plekke van de nagels ook niet overal gelijk, wat mij doet vermoeden dat het mogelijk is dat de onderliggende balk ook iets gezakt is. 2: Dus de balken waar de underlayment platen op vast zitten zijn gezakt, of een combinatie van zowel underlayment plaat als balk verzakking.

Dit is mijn inziens op twee manieren op te lossen:
1a: Een nieuwe underlayment plaat over de bestaande platen heen. De vraag hierbij is het effect van de ruimte onder de nieuwe underlayment en de oude. Kan/moet deze opgevuld worden?
1b: De huidige underlayment platen verwijderen en er nieuwe voor in de plaats monteren.

2a: Indien de balk verzakt is, een houten lat tegen de balk aan schroeven en nieuwe underlayment platen erop doen.

Gemakshalve ben ik geneigd om voor oplossing 1a te kiezen, maar ik vraag me af in hoeverre dat de vloer egaal maakt en het niet de vorm van de oude vloer aanneemt. Laminaat/PVC Vloer speciaal zaken zeggen dat een houten vloer met MDF/Spaanplaten egaal te krijgen is voor een laminaat/PVC vloer. Maar ook daar heb ik mijn twijfels bij en zegt mijn gevoel dat de MDF platen de vorm van de vloer aan zullen nemen.

Ik vermoed dat oplossing 1b en 2a, waarbij de underlayment platen verwijderd worden de meest toekomstbestendige oplossing is waar ik 18mm vloerdikte mee bespaar. Ik vraag me af in hoeverre het te doe-het zelven is.

Wat denken jullie? Klopt mijn analyse van de problematiek en de oplossingsrichtingen? Hebben jullie andere ideeën hoe dit te egaliseren is zonder te grote kosten? En is MDF/nieuwe underlayment bovenop de huidige vloer een goed middel om de vloer enigzins waterpas te krijgen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het doorhangen van een balk moet een verdieping lager te zien zijn. Hier krijg je een idee wat er zou moeten zitten aan balken, de afmetingen daarvan en diktes van de OSB.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Wat is het bouwjaar van de woning? En hoe ziet het plafond er bij de benedenburen uit? Grote wijzigingen mag je niet doen zonder toestemming van de VVE...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu