Houten vloer ---> spanoV313 vs underlayment

Heze

  • #1
Binnenkort moet de vloer in mijn huiskamer vernieuwd worden. De koppen van balken zijn namelijk doorgerot. Er komen dus nieuwe balken in, en daar bovenop een plaat om de boel af te sluiten (daar weer bovenop een laminaatvloer). De HoH afstand van de balken wordt rond de 50 cm. Nu zit ik te twijfelen tussen SpanoV313 (18mm) (watervast verlijmd) en Underlayment (18mm) platen. Ik heb nogal een aantal platen nodig, dus een lagere prijs is wel aantrekkelijk.

Spano: Goedkoper en speciaal voor afschot en vloeren gemaakt.
Underlayment: Nogal duurder maar bij kennis vernomen dat het een stevige vloer oplevert...

In de kruipruimte wordt wel goed geventileerd, maar er kan afhankelijk van het weer wat water op de grond liggen...

Ik heb al lopen zoeken naar de buigsterkte van spano vs underlayment, maar deze gegevens kan ik van underlayment niet boven water krijgen, dus op papier vergelijken wordt moeilijk, vandaar dat ik jullie ervaringen met Spano als ondervloer vraag.

Daarnaast wil ik de gelegenheid ook aanpakken door glaswol tussen de balken te stoppen, maar bedrijven onderling verschillen van mening of er nu wel of niet een alu-laag op de glaswol moet. Ook op het forum staan tegenstrijdige antwoorden... De een zegt dat het beslist niet kan, en laatst was ik bij een bouwmaterialenhandel die zei dat het complete onzin was en dat die alu laag totaal geen probleem op zou leveren, en zelfs wenselijk was (hij verkocht trouwens geen glaswol zonder alu-laag)?

Alvast bedankt voor de reacties,
Groeten Hendrik
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Volgens mij is spaanplaat niet bedoeld als vloer. Je hebt underlayment of evt. OSB nodig (met mes en groef). Underlayment is constructietriplex, dus gegevens over buigsterkte e.d. kan je gewoon bij de leverancier opvragen.

De folie is alleen nodig om te voorkomen dat leefvocht in een constructie kan trekken die daar niet tegenkan (zoals hout), en dat terwijl het niet tijdig weggeventileerd kan worden. Er zit in de kruipruimte onder de isolatie geen hout, en er is ventilatie, dus folie is niet nodig. Maar kan ook geen kwaad.


Je kan de isolatie ook een stuk door laten lopen onder de balken, dat scheelt koudebruggen. Of je kijkt naar thermokussens, dat levert ook een hoge isolatie waarde op.
 

StefanD

  • #4
Het prijsverschil tussen SpanoV313 en underlayment ligt rond de 3 euro per vierkante meter. Voor dat prijsverschil zou ik voor de beste plaat gaan. In de link die je noemt wordt ook al gezegd dat Spano niet watervast is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ze zeggen dat het ook voor een vloer is. Let erop dat het maar halve platen zijn.

Ik zou zelf gewoon underlayment gebruiken, zeker omdat er een kruipruimte onder zit. Vezelachtige plaatmaterialen kunnen in de loop der tijd door gaan hangen (vooral met vocht), underlayment veert gewoon terug. Maar het staat je vrij hiervoor te kiezen natuurlijk.
 

Heze

  • #6
Bedankt voor jullie reactie.

Ik heb de buigsterkte gevonden van de materialen. Nu heb ik een vraag over de buigsterkte: Een hoger getal, is dit nu sterker of minder sterk??

Underlayment 18 mm: 8 N/mm2
Spano 18 mm 16 N/mm2
Spano 22 mm 14 N/mm2

Aan bovenstaande gegevens te zien lijkt een sterker materiaal dus een lager getal te hebben, maar als ik de definitie van buigsterkte zie, dan zou ik juist denken dat een hoger getal een sterker materiaal oplevert.

Buigsterkte:
De buigsterkte, ook aangeduid als buigtreksterkte of treksterkte, duidt de maximale last aan die het materiaal kan dragen voor dit specifieke soort belastingen.

Ik ben benieuwd wat jullie hierover kunnen zeggen...
Bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Buigsterkte, hoe hoger het getal hoe sterker. 22 mm heeft een lagere buigsterkte als 18 mm. Vind ik ook vreemd. Ik denk. Dit product wordt met snippers, bindmiddel en dan samengeperst tot plaat. Om 22 mm nog sterker te maken dan 18 mm zullen ze waarschijnlijk zoveel perskracht meer moeten opwekken dat het niet loont.
Wordt dit materiaal geadviseerd om sterke constructies te maken. Dan zijn er meer eigenschappen voor nodig. Volgens mij hoor. Geen specialist plaatmateriaal.
 

Ferryv

  • #8
Waar komen deze getallen vandaan?
Normaal gesproken wordt er over een elasticiteits modulus gesproken. Hierbij is het inderdaad dat een hogere waarde, een hogere stijfheid betekent.

Voor underlayment kom ik de volgende waarden tegen:
10.048 N/mm en 7.452 N/mm voor resp evenwijdig met de primaire richting en er loodrecht op.
(ter vergelijking, staal heeft een E-modulus van 210.000 N/mm)

Jouw getallen zijn dus zeker niet de normale E-modulus, dus iets zinnigs over de betekenis kan zonder meer info niet gezegd worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu