Houten vloer slopen en van bovenaf isoleren, graag tips :)

Lygun

  • #1
Dag mensen, ik heb het volgende plan.

Ik heb een huis uit 1903 en in de woonkamer (ca. 36 m2 in een U form) een houten vloer. We gaan er een nieuwe eiken vloer op leggen, maar ik wil eerst gaan isoleren onder de vloer.

De kruipruimte varieerd van 20 cm. tot ca. 40 cm. Ik kan er dus niet onder. Daarom ga ik van bovenaf isoleren en moet ik alles slopen op de balken na en dan weer opnieuw gaan opbouwen.
Dat wil ik als volgt gaan doen:
1. Tussen de balken nylon touw spannen en daarop glas/steenwol
2. vloerplaten op de balken.
3. Groene isolatieplaten tegen het kraken en dan de eiken planken er op.

Mijn vraag is.
1. Is de bovenstaande opbouw een goede?
2. De bodem van de kruipruimte is van zand en kurk droog. Is het dan nog nodig om een dampdichte folie op de grond te leggen in de kruipruimte?
3. welke platen gebruik ik als vloerplaten op de balken? Ik zie vloerplaten van bijvoorbeeld Underlayment dat lijkt op multiplex en vloerplaten van Underlayment gemaakt van gelijmde hout snipper/stukken/vlokken (is dat OSB?). Wat te gebruiken?
4. moet er aan de warme kant (tussen vloerplaten en eiken vloer) nog een dampdichte folie komen?

Alvast bedankt vor de tips :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik mis de ventilatie. Neem die ook nog even voor het een en ander.
 

Lygun

  • #3
Er zit ventilatie en als de vloer toch open ligt kan die goed bekijken.
Een nadeel is wel dat er door een aanbouw maar aan 1 kant ventilatie zit.
Maar aangezien het erg droog is en er goed hout is gebuikt gaat het al 107 jaa goed :)

Mijn grootste vraag is eigenlijk welke vloerplaten.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Lygun schreef:
3. welke platen gebruik ik als vloerplaten op de balken? Ik zie vloerplaten van bijvoorbeeld Underlayment dat lijkt op multiplex en vloerplaten van Underlayment gemaakt van gelijmde hout snipper/stukken/vlokken (is dat OSB?). Wat te gebruiken?
Die termen worden inderdaad wel eens door elkaar heen gebruikt. OSB underlayment zijn die gelijmde houtsnipper/stukken/vlokken :



En multiplex underlayement is dit:



Dat laatste is feitelijk multiplex van vurenhout (andere waaibomen houtsoort kan ook wel, het is in ieder geval niet geschikt voor buitentoepassingen). Beide soorten hebben meestal mes in groef, wat superhandig is voor wanden/plafonds/vloeren/daken.

Ik heb voorkeur voor multiplex underlayement omdat er minder lijm is gebruikt en dus minder Formaldehyde uitstoot, google maar eens op Formaldehyde en OSB. Ook werken multiplex varianten wat minder. Je praat over ongeveer 5-6 euro/m2 dus het is te overzien.
 

Lygun

  • #5
En moet je de naden van de platen precies op het hart van een vloerbalk houden of maakt dat door de mes en groeg niet meer uit? Kan je dus tussen 2 balken in een mes en groef in elkaar schuiven en heeft dat voldoende draagkracht?

De h.o.h. afstand van de balken is namelijk bij geen een het zelfde en niet vaan precies 60 cm.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Meestal monteer je de platen haaks op de balkenlaag dus mes in groef valt nooit op het midden van een balk. Ik heb daar zelf nooit problemen mee gehad. Je kan nog de mes in groef onderling verlijmen met bruislijm (supersterk) en als je dan nog zwetend 's avonds wakker ligt :mrgreen: zou je er een plaatje onder kunnen doen als volgt:



Leg je de eerste plaat, plaatje er onder (onderbroken op evt. balken), 2e plaat er mes in groef tegenaan en vastschroeven op het onderplaatje. Maar de echte timmermannen hier vinden het dan al weer veel te sterk worden :mrgreen: :mrgreen:
 

Lygun

  • #7
Bedankt voor de antwoorden. Ik ga spullen bestellen en aan de slag :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu