Houten vloer schuur

Boudewijn

  • #1
Onder de vloer (3,5 bij 4 meter) van de stenen schuur zit een kruipruimte. Op de houten balken liggen houten platen. De platen waren krom en duidelijk door vocht aangetast, vandaar dat ik ze wilde vervangen.

De houten balken zijn echter ook behoorlijk verrot, een enkele zelfs voor meer dan de helft van de dikte. Nu ook duidelijk waarom de vloer zo scheef is.

Mijn vraag is:
Kan ik het beste de overleden balken vervangen en nieuwe houtplaten aanbrengen? En zo ja: underlayment of planken of iets anders - keuze zal mbt vocht wel belangrijk zijn - het is een niet verwarmde schuur.

Of

Is het beter de boel vol te storten met zand en dan een betonlaag er over?
Ik heb de kruipruimte niet echt nodig - er liggen nu pannen in. Eventueel zou je een deel open kunnen houden met een luik.

Wat is de beste keuze en hoe verhoudt zich dit qua kosten?

Alvast bedankt!


Zie ook Dikte balken onder vloer
 

Amdusias

  • #2
Je zou voor je zelf een keuze kunnen maken, om broodje ligger vloer te plaatsen, zelf heb ik geen idee wat dit kost, maar een betonnen vloer is veel beter dan een houten vloer natuurlijk, je geeft zelf aan dat je schuur niet verwarmd is, dus kans dat de vocht blijft is 100% denk ik zo :wink:

Of er een betonvloer in storten, eerst zand in gooien , en om de 10cm bewateren, en aantrillen voor een goede verdichting.. Daarna folie op het zand, isolatie is hier dit geval niet nodig. Bij de randen schuimband plaatsen, zodat je beton niet tegen de muren kan komen, en er aan zal hechten, dit kunnen trouwens ook wel PU platen van 1cm dik zijn.
Maar schuimband is mooier... is dunner namelijk.

Op je folie afstandsblokken leggen, zodat je wapeningsnet (korfmaat 100 x 100 ?). Je moet ongeveer je wapening over + 5 cm betondekking geven, en je mag je betonvloer ongeveer een cm of 15 dik maken.
Het is maar een schuur en dan is die 15 cm dik zat... dus ietsjes dunner mag. Het zal niet op 1cm aankomen of zo :wink:
 

Boudewijn

  • #3
Gezien de planning van alle andere werkzaamheden vervangen we nu de huidige balklaag door een nieuwe (heb nog nieuwe balken liggen)
(beton was wel mijn voorkeur)

De eerste jaren zal het dan wel goed blijven. Misschien ventilatiegaten in de vloer maken voor beluchting van de 'kruipruimte' ? Is een halfsteensmuurtje, dus een ventilatie naar buiten is lastiger ...

Wat voor platen kan ik op de vloer gebruiken en wat voor dikte?
 

Amdusias

  • #4
18 mm underlayment is een mooie plaat voor een vloertje...

Wat betreft ventilatie: je kunt wel ventilatieroosters plaatsen, je moet dan gewoon 1 kop uit je metselwerk halen, en dan er een rooster, dat er voor bedoelt is, er weer voor plaatsen.

Anders kun je ook een stootvoeg uit boren, en dan daar een roostertje in plaatsen. Deze zijn tevens gewoon in de handel. Doe je dit niet... dan heb zowizo kans dat er muizen onder komen :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bedoel je met een stoorvoeg een stootvoeg?

En dan meteen de vraag van een leek op metselgebied: wat wordt eigenlijk precies bedoeld met een stootvoeg?
 

Amdusias

  • #6
De horizontale voeg , heet een lintvoeg, en de kleintje die verticaal staan, dat zijn je stoorvoegen, de lange open verticale voegen heten delitatievoegen. (niet bij alle gevels aanwezig).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mijn dank voor deze uitleg!

Groetjes,

Kees

PS ik heb even met google gezocht: ik hou het toch maar op een stootvoeg. :wink:

Maar nu weet ik in elk geval wat er mee bedoeld wordt...
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
Iedereen kan dit; het is alleen veel en zwaar werk.
Er zijn grofweg 2 methoden.

Als de fundering laag genoeg zit, kan je het beste een beton-combinatievloer leggen. (ook wel bekend als een balken/broodjes vloer )

Geïsoleerde elementen tussen betonnen balken, en daar op wapening en betonmortel.
Alleen: "vuile"vloer 20 cm , en afgewerkt 23 cm dik .
Hier kan je dan een luik in plaatsen.

Anders: tussen de muren/fundering vullen met zand, isolatie, en beton met wapening.
Nadeel: kans op zetting van deze vloer, dus hij kan nog iets na-zakken.

w.

:D
 

Boudewijn

  • #9
Amdusias schreef:
... Wat betreft ventilatie: je kunt wel ventilatieroosters plaatsen, je moet dan gewoon 1 kop uit je metselwerk halen, en dan er een rooster, dat er voor bedoelt is, er weer voor plaatsen.

Anders kun je ook een stootvoeg uit boren, en dan daar een roostertje in plaatsen ...
Is me niet duidelijk (blond he :wink: )
Het is toch de bedoeling dat ik de kruipruimte van de schuur ventileer. Een kop er uithalen (of via de stooTvoeg) dan zit ik onder de vloer en ook onder de grond aan de buitenzijde van de schuur ... En dan heeft ventileren weinig zin toch ... ?
 

Amdusias

  • #10
Wat je dan vaak ziet, is dat ze een putje maken, in de bestrating, door een paar stenen in de lengte er om heen te maken, zodat ie dan wel vrij zit.

Zorg er wel voor, dat je bestrating de andere kant op afloopt... dus niet naar je muur dan he. :wink:
 

Onno

  • #11
Willem.S schreef:
Geïsoleerde elementen tussen betonnen balken, en daar op wapening en betonmortel.
Alleen: "vuile"vloer 20 cm , en afgewerkt 23 cm dik .
Hier kan je dan een luik in plaatsen.

:D
Ik ken het principe van de balken / broodjesvloer wel, maar wat bedoel je met geïsoleerde elementen tussen betonnen balken ? Is dit een ander woord voor de broodjes ?

Ik heb een keer een vloer op de volgende manier gemaakt (ter vervanging oude balken / planken vloer op eerste etage, overspanning 4 meter): gaten in de muren gemaakt, balken in de gaten met opleg ong 100 mm. Broodjes tussen balken. Wapeningsnet op de vloer, op ong 20 mm boven de broodjes en de wapening mbv ankers aan de muur vastgemaakt. Geheel volgestort met 100 mm beton, tenslotte nog 40 mm cementdekvloer eroverheen.

Is dit de juiste methode ? Was slechts een vloer in een schuur in Z-Frankrijk, maar zou het toch l*llig vinden als ie instort...
Lees nl wel eens iets over polystreen strips langs de muren van 1 cm, maar dan ligt de vloer naar mijn mening los op de balken (?).
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #12
Balken/broodjes is het zelfde als een combinatie-vloer.
De EPS geïsoleerde elementen zijn inderdaad de "broodjes" .

Maar begrijp ik het goed; heb je geïsoleerde elementen op de eerste verdieping aangebracht?
In NL. is dit verboden. Bij brand smelt dit, met alle gevolgen van dien.
OK; het brandt niet meer (zoals vroeger) , maar het mag nog steeds niet.

100 mm beton op zo'n vloer is ook veel te veel.
De "broodjes" van lichtbeton of EPS zijn een soort "verloren"bekisting voor de druklaag daar boven op. De elementen zijn niet voor niets bol aan de bovenkant: de druk verdeelt zich naar de zijkanten : oftewel naar de balken.

Het net leg je op de balken: hierdoor blijft dit ong. 1 cm boven de elementen hangen. Na het betonstorten zit dit wapeningsnet dan aan de goede kant van de vloer: onderin. Na belasting wordt dit net op trek belast.

3 cm boven de balken = 4 cm boven de elementen/broodjes.
Dit is minimaal; maar normaal genoeg.

een strookje EPS van 1cm dik langs de muur is om uitzetting/krimp op te vangen.

willem.

:)
 

Onno

  • #13
Willem,

Bedankt.
Ik heb echter geen kunststof broodjes gebruikt, maar betonnen. Maar die waren wel dusdanig groot dat de bovenkant van het broodje op dezelfde hoogte lag als de bovenkant van de betonbalk. Door de afstandhouders lag het wapeningsnet zowel boven de balken als boven de elementen op dezelfde hoogte.

Maar ik snap nog steeds niet hoe het met die stroken eps werkt. Als je zo'n strook legt tussen de vloer en de muur ligt de vloer toch los ? Of stort je de balken wel vast in de muur, de vloer weer vast aan de balken, maar laat je de vloer vrij van de muren ?
Of haal ik twee dingen door elkaar, en moet een op zand gestorte vloer zo'n krimp/rek naad hebben, maar een hangende vloer niet ?

Groeten

Onno
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #14
Inderdaad, en het is vooral bedoelt om krimp na het storten op te vangen.

Bij normaal gebruik van de ruimte's heb je daarna geen temperatuurverschil, en dus geen uitzetting/krimp.

willem.

:)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu