Betonvloer voor een nieuwe houten schuur

OuweRups

  • #1
Hi,

wij willen van het voorjaar de tuin (voor de zoveelste keer) weer omgooien. Dit keer wat rigoreuzer dan alleen een nieuwe indeling of een ander terras. Dit keer moet ook de oude houten schuur er aan geloven, deze gaat vervangen worden voor een nieuwe houten schuur met een afmeting van 415x296. De schuur zal gebruikt worden als fietsenberging, tuinspullenopslag en een klusruimte.

Nu lijkt het mij verstandig om een betonnen vloer hiervoor te maken, en al zoekende op dit forum ben ik tot de volgende werkwijze gekomen.

-afgraven van de grond, minimaal 15 cm
-bekisting timmeren
-folie in de bekisting
-plaatsen van stenen voor de aftandhouding van het betonstaal
-betonstaal plaatsen
-beton erin

De hoeveelheid beton moet ik nog even uitrekenen met de handige tips op dit forum. Mijn vraag is redelijk eenvoudig (hoop ik) is dit de correcte werkwijze ? Of zie ik iets over het hoofd ? Eén van mijn vragen is namelijk, hoeveel rekening moet ik houden met verzakkende grond, dit is bij ons in de buurt namelijk redelijk het geval (Zaanstreek) Moet ik hiervoor (op ander aanraden om de zoveel tijd een paal van bijv. 1,5 meter slaan.
En dan de laatste, het ik met het plaatsen van de folie voldoende gedaan om eventueel optrekkend vocht te weren ?

Hoop vragen, alvast bedankt voor de eventuele antwoorden !
 

Ralph

  • #2
Eigenlijk mis ik een fundament en een geel zand pakket van een cm of 40 onder de vloer. Voor een schuurtje van dat gewicht heb je echt geen palen nodig omdat je niet alleen met je fundament ook al op redelijk vaste grond staat, maar ook omdat je vloer ook in het zand ligt en mee draagt.

Wat betreft de folie, als je super netjes werkt en de gehele folie heel kunt houden zou het kunnen werken, maar doorgaans gebruiken wij voor vloeren in het zand waterdicht beton (= meer cement toevoegen).

Een dikte van zo'n 12 cm is ruim genoeg voor zo'n vloer, kruisnetten met een maaswijdte van 15x15 cm 7mm dik op 9 cm hoogte leggen is voldoende. Laslengte van de netten hou je gewoon 2 velden aan.
 

OuweRups

  • #3
@Ralph, bedankt voor je snelle reaktie, ik begrijp dat ik dus eerst een cm of 40 ga afgraven om dit vol te storten met geelzand en dat de fundering dmv kolomfunderingen gemaakt kan worden. Goeie tip ! :)

Wat mij echter wel opvalt is na mijn rondje bij de diverse bouwmarkten dat er overal beton wordt aangeboden waar alleen water aan toegevoegd moet worden, er wordt nergens gesproken over het toevoegen van grind of zand (alhoewel ik denk dat het zand reeds in het mengsel aanwezig is. Is dit gewoonweg omdat grind goed vult en een stuk goedkoper is, zodat zij meer beton verkopen ?

Wederom alvast bedankt voor de reakties !
 

Gerrit

  • #4
Ik denk dat het grind er ook al in zit. Anders is het geen beton.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Zelf mengen van de beton is meestal goedkoper, maar kant en klaar kopen is makkelijker :)

Het ijzer niet op 9cm vanaf onder leggen, maar 3 cm vanaf onder! Betonijzer is nodig omdat beton geen trek kan opnemen, en trek treedt in een vloer aan de onderkant op.

Als je zand eronder stort, verdicht het dan goed. Beter is de fundering wat dieper in de grond te maken, bv. door middel van een vorstrand.

grtz
Henk
 

Ralph

  • #6
De vloer draagt mee dus bovenin moet dan dat staal.
 

OuweRups

  • #7
Heren,

bedankt voor de zeer nuttige informatie, nu even wachten tot het weer wat gaat meewerken :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu