Houten vloer op ons balkon

Hoesterholt

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik ben bezig een houten vloer op ons balkon te leggen. Er liggen 3 balken in van 70x170mm, die met elkaar 1.05m overbruggen.

Ik wil er platen op leggen, bijvoorbeeld betonplex of meranti (voor buiten). Echter, ik heb weinig ruimte in de hoogterichting. 18mm blijkt te dik bovenop de balken. Ik zit nu te denken aan 9mm plaat, en die tussen de balken verdikken naar 9+18=27mm.

Zou dat gaan werken?

Bij voorbaat dankt voor uw antwoorden.
 

Fiesiekus

  • #2
Zal wel werken maar zou er dan maar niet op gaan staan! Kan je niet dwars tussen de bestaande balken steunbalken maken?

En het verschil bedraagt 9 mm; is dat nou een probleem in die richting??
 

Hoesterholt

  • #3
Dus de minimale dikte is 18mm?
 

Fiesiekus

  • #4
Je wilt een balkon maken (hoe hoog) en die platen op 3 balken leggen? De afstand tussen de balken is 50 cm?

Dan ga je toch niet marchanderen met de veiligheid of de plaatdikte? Ik zou hier minstens 38 mm dikke hardhouten planken (Bankirai) neerleggen.
 

Hoesterholt

  • #5
De HOH maat is 45cm. Ik hoef geen overgeconstrueerde vloer. Er lagen roosters op met planken van 18mm dik. Maar het moet inderdaad wel veilig zijn.

Ik ben op zoek naar een constructiewijze die voldoende sterk is, maar tegelijkertijd redelijk lichtgewicht. Er zijn wellicht andere manieren om het gebruikte materiaal te versterken?
 

Fiesiekus

  • #6
Wat is nou het probleem met die 3 cm extra in de hoogte????
 

Kloek77

  • #7
De balkondeur... denk ik.
Maar waarom het een lichtgewicht constuctie moet zijn ontgaat me.
 

Hoesterholt

  • #8
Het probleem is dat de vloer tevens bedoeld is als dak. Op dit moment hebben we bij regen een lekkend balkon en we willen graag zelf onder het balkon kunnen zitten als het warm is en regent. Tevens zien we mensen bij ons aan de deur graag droog staan bij regen.

Ik wil de vloer echter laten starten onder een kozijnrand. Deze kozijnrand is hol, d.w.z. U vormig (maar dan op de U op de kop). Door de vloer onder dit kozijn te laten beginnen en een alu lekprofiel in de (omgekeerde) U te laten lopen, kan ik de constructie zo maken dat ik de vloer weer van de balken af kan nemen en het geheel waterdicht is.

Zo blijft de boel schilderbaar. Het probleem is nu, dat de afstand tussen balken en het raamkozijn slechts 17mm is.
 

Hoesterholt

  • #9
Klik!

Enig idee hoe ik dit moet interpreteren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Laten op de balken schroeven, plaat 18 mm underlayment of multiplex op de latten tussen de balken, een 9 mm plaat hier overheen.


De constructie is zwaar genoeg om op te zitten, de afstand tussen de balken is immers maar 45 cm.
Ik vind het zwaar overdreven hier 38 mm planken op te leggen, de planken zijn dan sterker dan de balken :?
 

Hoesterholt

  • #11
Bedankt voor dit antwoord. Het is een zeer praktische oplossing voor mijn probleem. En ik zou het onmiddellijk uitvoeren, echter, het probleem is echter dat de vrouw het mooooi wil hebben.

Ik zit nu op de volgende gedachtelijn: Ik zaag de balken een stukje uit (voor één kant van de balken zijn ze al uitgezaagd ivm dat ze in de muur moeten worden gezet). Dit betekent dat de balk aan één kant te ver wordt uitgezaagd en dat zou betekenen dat er scheuring kan optreden aan die ene kant. Het idee is nu om plaatijzer te schroeven op de zijkanten, zodat de scheuring niet meer kan plaatsvinden. Één en ander wordt dan met een paar (niet al te grote, zeg 6mm) slotbouten vastgezet.

Het geheel kan zo één a twee cm zakken en zo kunnen we het balkon toch met 18mm multiplex of betonplex uitvoeren. Welk plaatmateriaal zou u overigens adviseren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
In plaats van de latten kunt u ook afwerklijsten gebruiken, neem uw vrouw mee naar de bouwmarkt en laat zij de keuze van het profiel maken, lukt bijna altijd.
Een beetje klusser moet ook verstand van vrouwen hebben :wink:
 

Fiesiekus

  • #13
Jan schreef:
Een beetje klusser moet ook verstand van vrouwen hebben :wink:
Net als met solderen: "hoe heter, hoe beter".
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik lach me een ongeluk :cry:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu