Houten vloer op hout - dwars op de bestaande vloer?

Kvido

  • #1
Wij willen in onze woning (bouwjaar 1913) een nieuwe houten vloer leggen op de eerste verdieping. De oude vloer (waarschijnlijk nog uit 1913) is niet zo mooi meer, er zijn ooit stukken uit gezaagd en vervangen, de tussenmuren zijn verplaatst enz. en dat is alles te zien op de vloer. Er lag zeil en spaanplaten (met bulten) op. Dat hebben wij verwijderd.

Nou willen wij de vloer zwevend gaan leggen. Moet dit per se dwars op de bestaande vloer? (dus gelijk met de balken in het plafond daaronder)
De planken van de vloer lijken namelijk niet zo sterk .. kijk ik ben geen expert maar denk, dat de vloer steviger en veiliger zou liggen in dezelfde richting als de oude. De richting maakt ons verder niet uit omdat het hier om 2 kleine kamers gaat (ongeveer 2 x 3 en 3 x 4 meter)

En nog een vraag. Op twee planken zit iets van plaksel (er was ooit zeil op gelijmd?) dat een beetje vochtig leek toen de spaanplaten er uit waren. Het is mogelijk dat de vochtigheid uit het net gestucte plafond daaronder kwam maar zeker weet ik dit niet. Moet die plaksel daar eerst vanaf voordat de nieuwe vloer daar op komt (incl. foam o.i.d.) of mag die blijven?

Alvast bedankt!
 

Pepjo

  • #2
Is het niet mogelijk de nieuwe vloer in plaats van de oude vloer te leggen?
Dat lost alles meteen op.
 

Kvido

  • #3
Nou, dat denk ik niet omdat er tussenmuren op die vloer zitten.. de vloerplanken zitten ook aan de zijkanten onder de muur ... daar wil ik echt niet aan beginnen.
Lijkt mij hoop ellende.
 

Pepjo

  • #4
O.K., jammer. Wat je ook kunt doen, als je de hoogte kunt missen, is eerst een frame leggen (niet al te hoog) dat gelijk loopt met de bestaande balklaag. Hier kun je gelijk isolatie tussen leggen. Dan leg je je nieuwe vloer haaks op het frame en heb je alsnog een stevige constructie.

Overigens denk ik dat het wel losloopt met de stevigheid van je huidige vloer. Als je geen waarneembare aantasting van beestjes e.d. ziet en de vloer niet doorbuigt bij het betreden kun je er rustig een vloer overheen leggen. Laat er bij twijfel een deskundige naar kijken ! Het is moeilijk zoiets van een afstand te beoordelen.
 

Kvido

  • #5
Wij willen maximaal 20 mm hoger komen i.v.m. de deuren. Dus een frame is geen oplossing.
De oude vloer lijkt wel goed, is alleen niet mooi meer.

Mijn vraag was eigenlijk of het wel of niet uitmaakt hoe je de nieuwe planken legt: dwars of in dezelfde richting. Kunnen er problemen ontstaan of zo... ik ben echt een leek :oops:
 

Pepjo

  • #6
De enige problemen die ik voorzie, zijn er als de ondervloer het begeeft. Volgens mij kan het anders niet zoveel kwaad. Ik zou er wel iets tussen doen ivm klepperen van de vloer. Een dunne isolatie oid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu