Houten vloer isoleren - tips en aanpak?

Niekos

  • #1
Hallo klussers,

Er zijn al meer vragen gesteld over isoleren van een houten vloer van de woonkamer, maar kon niet echt antwoorden vinden op de vragen die ik heb.

Ben namelijk van plan de vloer dus te gaan isoleren vanuit de kruipruimte. Achtergrond info: bouwjaar is 1932, houten vloer is ca 30m2, tussenruimte balken 62cm, kruipruimte is toegankelijk via de kelder, maar nadeel is dat het gat/luik ca. 35x55 cm is (niet zo handig voor doorgeven van dikke platen/rollen isolatie :-( )

Mijn idee nu is met steenwol tegen de houten onderkant aan tussen de balken. Liefst met platen, maar ben bang dat die niet door het gat/luikje passen (of zijn ze buigzaam?)

De kruipruimte is kurkdroog - is dampremmende folie dan aanbevolen?
Buurman die dit een paar jaar geleden aangebracht heeft (zelfde type huis) heeft geen dampremmende folie aangebracht namelijk.

Welk type isolatie is nu eigenlijk slim/ aan te bevelen bij houten vloer? Steenwol is qua gebruik fijner dan glaswol. Platen is makkelijker aanbrengen dan zo'n deken die een beetje gaat hangen na een tijdje. Afstand tussen de balken is weer net meer dan de 60cm maat van isolatiemateriaal...

Je leest ook over Tonzon-spul, qua aanbrengen lijkt het me ideaal, maar twijfel of dit goed werkt in een ouder huis en ook of het zo makkelijk is als het lijkt. Iemand ervaring mee?

Wat is het advies qua type (ademend) materiaal, folie en aanpak van zo'n isolatieklus?

Heb nog een 'sfeerimpressie' foto van de kruipruimte toegevoegd :-)

Alvast dank voor reactie en meedenken!
Groet, Niek

20211017_113528.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Isoleren onder de balken en niet er tussen.
Keuze is persoonlijk, maar een hardere plaat heeft de voorkeur. De isolatie moet wel in de kruipruimte te krijgen zijn.
Die luchtkussens werken prima, mits juist aangebracht.
Let erop dat de kruipruimte geventileerd blijft.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bij een houten vloer zou ik voorkeur hebben voor folie + isolatiechips op de vloer ipv isolatie tegen de balken. Of wat Rola aangeeft: Platen aan de onderzijde van de balken bevestigen.

Wat je moet voorkomen is dat (een deel van) de balken onder de dauwpunttemperatuur komen, waardoor er condens op de balk kan ontstaan. Dat is het begin van het einde.
 

Bert pit

  • #4
Ik heb een soortgelijke situatie met helaas een vrij vochtige kruipruimte. Mijn jaren 30 huis heeft namelijk in de oorlog onder water gestaan (zout water).

Mijn vloer heb ik met glaswol geïsoleerd tussen de balken. Dit laat zich makkelijk verwerken. De balken hebben een breedte variërend van circa 52 tot 66 cm. Met steenwol moet je dan alles op maat maken, bij glaswol kun een rol van 60cm makkelijk tussen de te smalle balken proppen en de te brede stroken volproppen met een extra strookje.

Ik heb aan de onderkant van de balken om de paar decimeter een schroefje aangebracht die een halve cm uitsteekt, om hier een diagonaal van balk tot balk een ijzerdraadje omheen te wikkelen. De glaswol deken zit ertussen en rust dus op het ijzerdraadje. De dampdichte laag zit naar boven toe dus aan de vloerkant. Er is glaswol op de markt van een bekend merk dat niet meer zo jeukt na verwerking.

De beste investering is een hoofdlamp, dit is het enige licht dat je nodig hebt. Ik heb noppenfolie op de grond gelegd met grondzeil er overheen. Daarnaast heb ik rubber handschoenen aangetrokken om toch het jeuken van glsawol zoveel als moglijk te voorkomen.

Deze isolatieactie had ik veel eerder moeten doen, want het geeft een behoorlijke comfort verbetering en gewoon minder oude voeten. Door de grondzeilen is de ruimte ook veel droger geworden dan voorheen en het over de grond schuiven op je rug gaat makkelijker op het zeil dan op het zand.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Ik heb precies dezelfde aanpak als Bert gedaan. Ook in combinatie met het zeil op de bodem dat ik tegen de wanden aan bevestigd heb met latten.

Enige nadeel is dat ik een keer last heb gehad van ratten die er een nest in gemaakt hadden. Ik raad je dus nog wle aan in dit geval alle openingen met gaas met een voldoende dichte maas dicht te zetten.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Niekos

  • #6
Dank voor de reacties!
Welke wijze is de de manier 'onder de balken' isoleren die Rola beschrijft..? Die ken ik (nog) niet.

Zit nu te denken aan de manier die Bert beschrijft! Gelukkig is onze kruipruimte wel gortdroog.
Twijfel alleen nog tussen glaswol of steenwol.
Dit omdat het kruipruimtegat maar 55x35 cm is en platen steenwol zich niet zó makkelijk laten buigen om daardoorheen te passen, of wel?

Rollen van glas- of steenwol krijgen dan de voorkeur, al vind ik het doorhangen niet zo efficient ogen.
Is het trouwens aan te raden om steenwol/glaswol tegen de onderkant van de vloer aan te zetten? Of een 'luchtkussen' er tussen (dus paar cm tussen vloer en isolatie).

Thanks voor meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Kun je het gat niet groter maken? Wellicht door de raveling aan te passen.
 

Niekos

  • #8
Het gat is wel een beperking, maar om het aan te passen vind ik ook wel weer ver gaan voor deze klus.
Ik heb een foto toegevoegd van het gat (h=35 / b=55), breder kan zonder raveling/balk sowieso niet, dieper zóu kunnen, maar dat vind ik een beetje leip in een draagmuur om daar zomaar in uit te hakken.

Rollen passen er deels afgerold wel doorheen, tis alleen de vraag of platen van dus ofwel steen/glas wol buigzaam genoeg zijn om erdoorheen te gaan?

20211019_122938.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Klusidee ralf

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Als de platen 60 cm breed zijn, kunnen ze er diagonaal door het gat.
Maar steen en glaswol platen kun je gemakkelijk wat buigen.
 

Niekos

  • #10
Oke, nog even wat rondgezocht. Mijn aanpak is nu met rollen te werken vanwege de (ook aangegeven) makkelijke verwerking. Wilde dit met steenwol doen, maar dit op rol is slecht vindbaar (1 site heeft het). Anders wordt het glaswol. Zijn gelukkig meer bekende merken die 'minder kriebelende' glaswol hebben ;-)

Nog wel vraagje: vandaag even in de kruipruimte geweest: bij de voorgevel zit een (licht) vochtige plek van ca. 1 m2, waar het zand en wat puin/hout dat daar een klein beetje vochtig is - kan dit kwaad? Was niet van plan om folie op de grond te leggen of dampremmende folie bij isolatie aan te brengen (o.b.v. adviezen).

Heeft iemand overigens de houten balken/planken gemeten qua vochtigheid? Je ziet dit als advies wel af en toe staan maar lees het eigenlijk nergens terug.

Thanks alvast voor meedenken - misschien simpele vragen, maar helpt me wel om dit voor de eerste keer dat ik dit doe goed aan te pakken :-)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #11
Waarom zou je geen zeil op de bodem leggen? Als je bijvoorbeeld een paar dekzeilen koopt bij die goedkope winkel heb je voor minder dan 20 euro een droger en prettiger werkklimaat in je kelder. Wat mij betreft een gemiste kans om dit niet mee te nemen.

Is die vochtige plek op de muur of de grond? Kun je afleiden waarom die hoek vochtig is, waar het vocht vandaan komt?

Ik heb inderdaad voor het isoleren, en ter controle als ik voor een andere klus in de kruipruimte moet zijn inderdaad het vochtpercentage in een paar balken gemeten.
 

Niekos

  • #12
Eigenlijk omdat we weinig last leken te hebben van vocht, en omdat er best wat blokken voor ondersteuning her en der in de kruipruimte staan en van die uitstekende blokken van baksteen aan de zijkanten van de kruipruimte, waardoor het een behoorlijke op-maat knip klus wordt. Daarnaast dacht ik ook dat je een zeil redelijk dicht moest leggen, met zo min mogelijk kieren en naden.

Die vochtige plek is op de grond en wat stenen zijn ook een beetje vochtig. Er lopen geen waterleidingen en CV leidingen in de kruipruimte, dus het moet van buiten komen. De voortuin zit daar direct tegen het huis aan en is daar zand (met plantjes), dus ik verwacht dat het daar vandaan komt. We kwamen ook wat kleine wortels tegen in de grond in de kruipruimte....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Job_04 schreef:
Als je bijvoorbeeld een paar dekzeilen koopt bij die goedkope winkel heb je voor minder dan 20 euro een droger en prettiger werkklimaat in je kelder.
Prima om fijner te kunnen werken, maar dit is geen volwaardige vervanger van bodemfolie. Want dat is een hele andere kwaliteit. Zo is dat goedkope zeil waarschijnlijk niet dampdicht en gaat minder lang mee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Niekos schreef:
Die vochtige plek is op de grond en wat stenen zijn ook een beetje vochtig. Er lopen geen waterleidingen en CV leidingen in de kruipruimte, dus het moet van buiten komen. De voortuin zit daar direct tegen het huis aan en is daar zand (met plantjes), dus ik verwacht dat het daar vandaan komt. We kwamen ook wat kleine wortels tegen in de grond in de kruipruimte....
Met daarbij vanuit de woning zelf. Een warmtestroom gaat van warm naar koud. Hout is een materiaal wat behoorlijk dampopen is.
 

Niekos

  • #15
@Wgb - bedoel je daarmee dat het wel aan te raden is bodemfolie op de grond te leggen en/of damp-open folie onder de isolatie aan te brengen?
Tis me niet altijd duidelijk, omdat het ook weer moet ademen :-|
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu