Houten vloer isoleren - platen of rol - impregneren latten

Akkie1975

  • #1
Alhoewel er al veel info te vinden is over isoleren van houten vloeren (begane grond) heb ik nog geen antwoord kunnen vinden over hetgeen ik wil weten. Nl. het volgende:

- Hoe kan ik glaswol het makkelijkst bevestigen tussen de balken (hoh 70 cm)?
- Kan ik beter platen gebruiken ipv, steenwol op rol?
- Indien met latten, moeten deze dan geimpregneerd zijn?
- hoh van de balken is ongveer 70, dit is geen gebruikelijke maat voor steenwol. Suggesties?
- moet ik ruimte laten tussen bovenkant steenwol en onderzijde vloerdelen?

Alvast bedankt voor de reacties
 

Fiesiekus

  • #2
Voor het verwerken is het net wat je makkelijk vindt: je moet met platen ook onder de grond zien te komen, misschien gaat het met de rol iets makkelijker.

Luchtspouw kan, maar hoef niet; evenmin impregneren. En ik denk dat latjes de enige optie is en dat je de isolatie loodrecht tussen de balken moet aanbrengen, tenzij je rollen van 70 cm breedte weet te vinden.
 

Pjmdijkers

  • #3
Hoi Akkie,

Ben zelf nu bezig de begane grond te isoleren. Ik heb zelf veel zoekwerk gedaan. Volgens een milieubeheerforum moet een houten vloer die met een dampdichte vloerbedekking (denk aan laminaat, gelakt parket e.d.) is bedekt, aan de onderkant met een dampdoorlatende isolatiemateriaal te worden geïsoleerd. Anders kan het evt vocht niet weg, en dus houtrot. Ze gaven mij het advies om glaswolplaten van 10 cm of meer te gebruiken, die aan een kant bedekt zijn met een glasvlieslaag. Merk en type kan ik je mailen als je wilt. Deze glaswolvlies dient dan tussen de balken te worden geplaatst met het glasvlieslaag naar je toe. Er hoeft zeker geen ruimte te zitten tussen deze platen en de vloerdelen, er moet dan toch weer lucht worden opgewarmd vlgs hun. Zelf kwam ik met de glaswolplaten van 60 cm uit die ik in de lengte kon plaatsen. Op 3 punten heb ik elke plaat ondersteund met elektrabuis. Had een mal gemaakt van een plank van 10 breed een 120 lang met 2 series maatstrepen ( ivm links en rechts tussen de balken) afstanden 15, 60 en 105 cm. Zette de plank tegen de vloerdelen en de schroeven op de maatstreep en dan ook de andere kant dus tegengesteld. De elektrabuis schoof ik over de kopse kanten van de schroeven. Hierdoor wordt de plaat goed tegen de vloerdelen gedrukt, zonder zijn 10 cm dikte te verliezen en zo de iso waarde behoudt. Jij kan ook glaswolplaten gebruiken maar je moet er wel steeds repen plaat extra snijden en plaatsen. Deze werkwijze kost wel tijd, maar effect is erg goed. Volgens een isolatiebedrijf was dit een zeer inventieve oplossing maar voor hun te tijdrovend. Zorg ook voor een goede bodembedekker, denk aan bodemfolie. De isolatie en bodemfolie kost wel wat, maar het is een prima oplossing. Zeker nu de gasprijzen de pan uitrijzen.

Je mag me mailen als je verder vragen hebt.

Groet Peter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu