Houten vloer isoleren / betegelen?

H. Waza

  • #1
Zit erover te denken om een huis uit 1930 aan te kopen. De vloer op de begane grond is een houten vloer zonder kruipruimte. Volgens de makelaar bestaat de vloer uit houten klossen met daarop planken. De bewoners hebben daar overheen een houten vloer gelegd, welke niet geheel intact meer is. Ik wil deze vloer verwijderen en zelf laminaat leggen. Als ik dan toch bezig ben, is het dan mogelijk en / of verstandig om meteen de planken van de fundering te verwijderen en daaronder isolatie materiaal aan te brengen? Of is dit veel werk met weinig rendement?
Ten tweede, in de keuken wil ik geen laminaat leggen maar tegels leggen, kan dat zonder meer op de houten funderingsvloer? Of moet ik eerst beton storten om te kunnen tegelen?
 

Sjaan Smit

  • #2
Ik zou het wel isoleren inderdaad want daarna kom je waarschijnlijk nooit meer onder die vloer.


Tegelen op hout geniet niet mijn voorkeur omdat de vloerdelen toch vaak nog wel iets bewegen of doorhangen....
 

H. Waza

  • #3
1. Hoe kan ik de houten vloer het beste isoleren? Steenwol, glaswol, polystyreen? Iets anders? Kan ik de vloerplanken die ik er uithaal, na de isolatie weer terugaanbrengen (mits ze nog goed zijn)?
2. Hoe kan ik de keukenvloer dan toch betegelen? Moet dat door bijv beton storten? Dat is niet mijn bedoeling, dan trek ik de laminaatvloer die in de woonkamer moet komen liever door naar de keuken. Of kan het ook op een andere manier zodat ik de keuken kan betegelen?
 

Fiesiekus

  • #4
Betegelen op een houten vloer kan, mits voldoende stijf. Dat moet je dus zelf zien uit te vogelen; het kan helpen om een multiplex laag aan te brengen. Dan tegelen en voegen met flexibele producten.

Wat betreft het isoleren: steenwol is het prettigst te verwerken, glaswol is goedkoper maar prikt als de neten.

Die vloerplanken kan je uiteraard weer gebruiken, mist in goede conditie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het beste is de planken en de balken te verwijderen en een isolatielaag met daarop een nieuwe betonvloer te storten. Vloerverwarming tegelijkertijd aangebracht worden als u daar belangstelling voor heeft.
 

H. Waza

  • #6
Als ik de isolatie ga aanbrengen (glaswol of steenwol), kan ik die dan rechtstreeks op de aarde onder de vloerplanken aanbrengen? En kan ik de vloerplanken dan gewoon weer terugaanbrengen direct op de isolatie?
 

Fiesiekus

  • #7
Ja. Is die ruimte onder de vloer trouwens op 1 of andere manier geventileerd?
 

H. Waza

  • #8
Dat weet ik (nog) niet, maar ik vermoed van niet. Ik heb het huis nu 1 keer bezichtigd met een makelaar en ben nu op een rij aan het zetten wat er eventueel allemaal aan moet gebeuren plus bijbehorende kosten. Vanwaar de vraag over ventilatie, moet ik ergens rekening mee houden?
 

Mark en 3 meiden

  • #9
Je kunt je vloer ook isoleeren met piepschuim chips
een laag van 20 tot 25 cm dan kunnen je vloerdelen er zo weer op
wat betreft tegelen op hout
dood schroeven met multiplex dan met fleibele producten je tegelvloer leggen
zoals fiesiekus al heb gezegd
 

Fiesiekus

  • #10
Houten vloer zonder ventilatie.....weer een reden voor een bouwkundige inspectie&rapport
 

Sjaan Smit

  • #11
Zit er ook geen kruipruimte onder ofzo??
 

H. Waza

  • #12
Dat weet ik niet. De makelaar van de verkopende partij wist het ook niet. Er was i.i.g. nergens een toegang tot een eventuele kruipruimte te vinden, maar het kan ook zijn dat de houten woonvloer er overheen is gelegd. Ik ga komende week maar eens naar het stadsarchief in Breda, wellicht dat ik er bouwtekeningen o.i.d. kan opvragen van het huis. Het huis is uit 1930, ik weet niet of men in die tijd kruipruimten onder huizen had.
 

Sjaan Smit

  • #13
Soms is het inderdaad niet veel wat er onder zit maar altijd wel wat...Ze willen in de loop der jaren ook nog wel eens het 'kruipluik'verplaatsen naar hele vage plaatsen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu