Houten schuurtje tegen bakstenen muur

Gft

 • #1
In mijn tuin heb ik bakstenen muren als erfafscheiding. Hier tegenaan wil ik een houten schuurtje maken van Douglas hout of geïmpregneerd hout. Ik heb het idee om palen verticaal tegen de muur te bevestigen en deze van binnenuit (gezien vanuit het schuurtje) te bekleden met rabatdelen.

Moet ik nog ergens op letten om te voorkomen dat het hout wegrot? Moet ik bijvoorbeeld nog iets tussen de bakstenen muur en de houten palen doen? Of moet ik ventilatieruimte houden tussen de muur en de paal en/of de rabatdelen? Moet ik nog iets doen met dampfolie?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hieps

  • #2
  Waarschijnlijk is dit een halfsteens muur, 10 cm breed.
  Het is verstandig de palen vrij te houden van de muur.
  De muur kan nat worden, lees zich volledig volzuigen met water. Als het water tussen de paal en muur niet snel genoeg weg kan /op droogt gaan de palen rotten.
  Je kunt de palen wel aan de muur bevestigen voor de stevigheid, maar doe er dan een kunststof vulblokje tussen van bijv. 10 mm dik.
  Als je de rabbatdelen weer tegen de palen aan schroeft, zitten deze automatisch vrij van de muur.
  Je creëert hiermee een luchtspouw. Als je zorgt dat deze spouw geventileerd wordt, kan het doorslaande vocht altijd afgevoerd worden. Dus bij voorkeur onder en boven een opening houden. Door bijvoorbeeld het onderste rabbatdeel 20 mm vrij te laten van de ondergrond.
  Het beste is dan nog om de opening boven af te dekken dat er geen regenwater in de spouw kan komen. En als het mogelijk is deze afdekking dan ook weer 20 mm vrij de te laten van de muur zodat de spouw kan blijven ventileren.
   

  Gft

  • #3
  Dank je voor je reactie! Ik begrijp het gedeelte over de spouw alleen niet helemaal. Ik heb mijn idee (met jouw tip over het kunststof vulblokje) uitgetekend.Het betreft een bovenaanzicht.

  Voor zover ik het kan zien, heb ik automatisch een spouw tussen de muur en de rabatdelen dankzij de paal (en het vulblokje) dat tussen de muur en de rabatdelen in zit.
  Als ik deze spouw/opening van bovenaf dichtmaak tegen inregenen, kan het ook niet meer ventileren.

   

  Hieps

  • #4
  Helemaal goed! De tekening geeft idd weer wat ik bedoel.
  Ik neem aan dat er een dak op je schuurtje komt ;-)
  Laat dit dak dan zo ver oversteken dat het regenwater niet rechtstreeks in de spouw kan komen.
  Ik kan niet zien hoog de gemetselde muur is t.o.v. het nieuwe douglas schuurtje.
  Indien het schuurtje hoger wordt dan de muur, zou je aan de buitenzijde ook nog enkele rabbatdelen tegen de palen kunnen schroeven.
  Desnoods zou je aan de buitenzijde nog een aluminium lekdorpel kunnen toepassen voor afwatering naar de andere kant van de muur.
  Zorg dan dat deze lekdorpel ook aan de palen wordt gemonteerd zodat deze dan 2 cm boven de muur "zweeft". Zo creëer je dan je ventilatie aan de bovenzijde.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu