Houten schuur te isoleren?

Dolfijntje33

  • #1
Hallo,

Ik heb in de tuin een houten schuur staan...tegenwoordig worden die bij nieuwbouw sneller neergezet dan de stenen schuren die ze vroeger neerzetten. Het hout wat voor de wanden is gebruikt is geimpregneerd, en zal zowieso komend voorjaar weer eens lekker in de beits worden gezet. De bodem is van beton, waar de schuur op staat.
Nu is het in die schuur, en zeker met het weer zoals het nu is, relatief vochtig. Kartonnen dozen houden het dus niet zo heel lang vol. :wink:
Mijn vraag is dus of ik een houten schuur kan/mag isoleren en welke materialen kan ik dan het beste gebruiken? Heeft het bijvoorbeeld zin/nut om aan de binnenzijde gasbetonblokken te metselen en tussen het hout en deze gasbetonblokken dan glaswol o.i.d. te gebruiken om zo het vocht enigszins buiten te houden.

Groetjes,

Dolfijntje33
 

Geus

  • #2
Ben je ook van plan te gaan stoken? Isoleren heeft volgens mij alleen echt zin als je namelijk ook gaat stoken. Is de betonnen vloer ook vochtig? Kan regenwater rondom de schuur gemakkelijk weg? Staat het grondwater hoog? Kan er een lek zijn ergens? Hoe is je ventilatie?

Het lijkt mij namelijk dat in een ongeïsoleerd, onverwarmd, maar wel goed waterdicht en geventileerd schuurtje dozen het toch op zich een poos vol zouden moeten kunnen houden. Misschien even het vochtgehalte meten.
 

Dolfijntje33

  • #3
De vloer is droog, en in de brandgang achter het schuurtje is een afvoerput aanwezig voor het regenwater. De schuur wordt niet verwarmt, en een lek is ook niet aanwezig. Hout heeft altijd wel ergens kieren zitten, en als de ventilatie niet in orde zou zijn dan zouden er inmiddels wel schimmelplekken aanwezig moeten zijn.
Hout alleen isoleert natuurlijk minder dan wanneer je er nog een extra isolatielaag op/tegen hebt zitten. Vandaar dat ik dus overweeg om de schuur te isoleren. Wat ik me echter afvraag is of dit wel kan, en dat dus niet het hout naar zijn grootje gaat omdat ik het door het isoleren het natuurlijk ook weer deels afsluit en het hout daardoor minder kan ademen.
 

Geus

  • #4
Toch begeven kartonnen dozen het niet zomaar in zo'n schuurtje, als ik jou was zou ik toch nog even grondig op zoek gaan naar een eventuele bron van vocht.

Natuurlijk kan de boel geïsoleerd worden. Ook zonder negatief effect op de bestaande houten buitenwand. Anderen hier kunnen je beter vertellen hoe je dat moet aanpakken, maar ik zou denken aan voorzetwanden van gips met een isolatielaag, waarbij je een kleine spouw behoudt voor voldoende ventilatie van de buitenwand.
Hoe zit het met je dak? Wat voor een constructie is dat?
 

Dolfijntje33

  • #5
Dat is een plat dak met volgens mij bitumen bedekking. Aan de binnenzijde is dit afgewerkt met houten constructieplaten.
Alleen isoleren met gipsplaatjes is me niet stevig genoeg aangezien ik de wanden ook nog wil kunnen gebruiken om e.e.a. aan op te hangen, of om draagplanken te kunnen bevestigen.

Het is overigens niet zo dat de kartonnen dozen uit elkaar vallen. Ze zakken echter wel in als ze op elkaar gestapeld zijn en niet helemaal tot de rand vol zitten. Hierdoor merk ik dat er dus meer vocht in het schuurtje zit dan ik wenselijk vind. Door te isoleren komt het vocht dan toch minder snel/makkelijk naar binnen dan wanneer het niet geïsoleerd is.
 

Kacheltje

  • #6
Beton heeft wat tijd nodig om te drogen, als het huis dit jaar is gebouwd kan het wel een jaartje duren eer de betonvloer droog is.

Probleem kan zijn dat na een koude periodes de schuur toch vochtig wordt.
De warme lucht die je schuur ventileert is vochtiger en slaat neer op de nog koude betonvloer.
Een dergelijke schuur is niet altijd droog, wil je dat wel zal je de schuur licht moeten verwarmen en isoleren helpt om die kosten laag te houden.

Oplossing kan ook zijn om spullen van de betonvloer te houden of ze neer te zetten op een laagje tempex.

Als je huis net gebouwd is kun je er komend jaar echt wat van zeggen hoe vochtig het is en heeft dit nu te maken met bouwvocht die eerst uit je vloer moet verdampen.
 

Geus

  • #7
Inderdaad, als het een nieuwe schuur is, even afwachten wat hij gaat doen, zoals Kacheltje aangeeft.
Dolfijntje33 schreef:
Alleen isoleren met gipsplaatjes is me niet stevig genoeg aangezien ik de wanden ook nog wil kunnen gebruiken om e.e.a. aan op te hangen, of om draagplanken te kunnen bevestigen.
Als je een houten frame maakt voor je wand met gipsplaatjes, kan je daar nog prima van alles aan ophangen, zolang je maar schroeft in je staanders.
 

Dolfijntje33

  • #8
@kacheltje. Zo nieuw is het huis nu ook weer niet. Het staat er nu net 10 jaartjes, en ik heb het afgelopen zomer gekocht. De vriezer die ik in de schuur had gezet is inmiddels naar de garage verhuisd vanwege het vocht, en ik had er geen trek in dat mijn vriezer dan in het voorjaar al kapot zou zijn.
In de garage stook ik overigens ook niet. ter info, de garage zit aan het huis vast.

mbt het schuurtje. De staanders die er nu zitten, en waar dus de geimpregneerde houten planken aan de buiten zijde aan vast zitten, daar wilde ik mijn isolatie dus tussen gaan maken. Op die manier verlies ik dan een minimum aan ruimte van het schuurtje zelf.

De grootste zorg die ik heb is dat als ik het ga isoleren het hout naar zijn grootje gaat. Ondanks dat het in het schuurtje koud is, zal het buiten in de open lucht kouder zijn. Slaat het vocht dan na het isoleren niet uit naar de binnenkant van het hout doordat er een koudebrug ontstaat tussen het hout aan de buiten zijde en het isolatiemateriaal.
 

Geus

  • #9
In dat geval, lijkt het me toch niet normaal dat je nog zoveel last hebt van vocht. Dat klinkt toch alsof er ergens iets niet in orde is. Je zei dat er aan de achterkant van het schuurtje een waterafvoer is. Hoe zit dat aan de voorkant? Kan het water daar ook snel weg?
 

Dolfijntje33

  • #10
Aan de voorkant, dus aan de tuinzijde, kan het water ook makkelijk weg. Ook hier zit een afvoerput voor het regenwater.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als een kartonnendoos uit elkaar valt zitten daar spullen in die de warmte vasthouden. De inhoud van die doos is koud en dan gaat de temperatuur in jouw schuur omhoog. Het karton wordt nat door het verschil van temperatuur inhoud doos omgeving.
Zolang je niet gaat verwarmen is het zonde van het geld. Hoe meer kieren je dicht maakt hoe slechter de situatie wordt. :wink:
 

Dolfijntje33

  • #12
Even buiten het dozen verhaal om, want dat is niet de essentie van mijn vraag. Welke materialen kan ik het beste gebruiken om een houten schuur te isoleren. Juist omdat de buitenkant van hout is wil ik voorkomen dat ik door een verkeerde materiaalkeuze schimmel tussen het hout en de isolatielaag krijg, of dat het hout door de isolatielaag van de binnenkant uit gaat rotten omdat vocht niet voorbij de isolatielaag komt.
 

Kacheltje

  • #13
Als er voor en achter de planken voldoende ventilatie is heb je geen risico als je isoleert.
 

Dolfijntje33

  • #14
Hallo Kacheltje,

Bedankt voor je antwoord. Hoeveel ruimte is voldoende ruimte. Of moet je daar een berekening op loslaten naar gelang het oppervlak van de te isloren wand? En welke materialen kan ik het beste gebruiken? Glaswol, perspex (piepschuim)? en moet er dan nog een dampfolie tussen het hout en het isolatiemateriaal?

Groetjes,

Dolfijntje33
 

Kacheltje

  • #15
Als je een minerale isolatiesoort gebruikt, glas of steenwol hou je de isolatie 1 a 2 cm spouw aan. Bij isolatie achter een houten buitenwand gebruikt men eerst een dampopen folie waar de isolatie tegen aan komt te zitten. aan de "warme" kant die er niet echt is in jou geval plaats je een damremmende folie en dan de zichtafwerking.
 

Dolfijntje33

  • #16
Bedankt. Hier kan ik mijn plan dus eens mee op gaan zetten. Iedereen bedankt voor de hulp.

Groetjes,

Dolfijntje33
 

Bernhard

  • #17
Je wil dat vocht van buiten niet in de schuur komt.
Waterdamp is een gas. Waterdamp/gas gaat door de kleinste gaatjes. Warmteisolatie zal het gas niet tegen houden.
Ik denk dat je ook moet verwarmen en ventileren. Door te verwarmen en te ventileren kan de vochtproduktie naar buiten worden afgevoerd.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu