Houten opbouw op aanbouw en het traject er naar toe

Gebruikersnaam1001

  • #1
Ons twee onder een kap jaren 50 huis heeft een uitbouw (steen) op de benedenverdieping aan de achter - en zijkant met over de volle breedte een schuifpui met daarboven een stalen balk waar de houten dakbalken op liggen. Details over het fundament heb ik niet behalve dat er geen kruipruimte is. Wel weet ik wie de uitbouw destijds heeft aangelegd.

Nu overwegen wij ter uitbreiding van onze bovenverdieping een opbouw bovenop de uitbouw om daar een extra slaapkamer te realiseren. Dit willen we laten doen. Onderstaande is niet in de goede verhouding maar om een indruk te geven, het rode zou er dan bij komen.

1604836582857.png


Tot op heden is mijn enige contact geweest met een bouwkundig adviesbureau die oa het vergunningstraject uit handen kan nemen maar ook eventueel het offertetraject en bouwbegeleiding kan doen. Uit dit gesprek kwam dat de eerste stap een constructeur is. Deze heeft een inspectieput nodig om het fundament te inspecteren en een handsondering te doen. Daarna volgt een advies of een opbouw mogelijk is en wat daar aan versteviging voor nodig zal zijn (ook voor de verdiepingsvloer). Aangegeven is al dat de kans groot is dat áls het kan dit mogelijk alleen van hout kan. Op dit moment is dus mijn opdracht nodig en dan kan de constructeur aan de slag.

Een aantal vragen die ik voor jullie heb :-)

- Zijn dit de juiste stappen in de juiste volgorde? Ik vind het lastig dat ik nog geen enkel idee heb van de kosten van een opbouw wanneer ik al wel kosten maak voor de constructeur. Maar het is natuurlijk kip-ei
- Zitten er grote nadelen aan een houten opbouw? Bijvoorbeeld levensduur, onderhoud, isolatie warmte en geluid, etc.
- Zijn er grote verschillen bijvoorbeeld in materiaalkeuze en bijbehorende kwaliteit
- Hebben jullie tips hoe dit traject aan te pakken?

Ter info, ik wil dit dus niet zelf gaan doen. Mogelijk doe ik binnen eea zelf qua afwerking elektra etc maar niet de opbouw.

Alvast bedankt!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wij zijn hier meer van het handen uit de mouwen type :klusjesman: dan werken van achter het bureau :icon-study:. Maar de volgorde van de stappen lijkt wel goed te zijn. Een constructeur kan ter plekke de situatie veel beter inschatten dan wij hier vanachter een computer kunnen doen dus ik zou mij laten leiden door zijn bevindingen.

Er worden in Nederland al jaren woningen in hout-skelet gebouwd en de tafrelen dat ze bij bosjes instorten ken ik alleen uit de Verenigde Staten bij een orkaan. Dus ga er maar vanuit dat je een aanbouw krijgt met een lange levensduur.
 
  • Like
Waarderingen: Gebruikersnaam1001

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Levensduur, je hebt een jaren 50 woning deze staat inmiddels 70 jaar. Hoe lang zou je willen dat opbouw van hout mee gaat.
Hout zal op het gebied van geluid best wat minder zijn dan die van steen. Luchtdichtbouwen is voor hout en steen belangrijk. Dampdicht bouwen is iets anders. Bedenk nu al bij het ontwerp dat de wanden van binnen naar buiten steeds meer dampopen moeten zijn. Een voorbeeld. In OSB er zijn twee types standaard en OSB3 kies je voor 3 aan de buitenzijde van de wand loop je meer risico op condens in de wand. Omdat OSB3 dampdichter is dan de standaard.
Isolatie uhh comfort zal beter zijn.
Onderhoud is een kwestie dat het met de bouw wordt meegenomen. Zal duurder zijn. Daarbij zou je bepaalde zaken zo kunnen ontwerpen dat onderhoud ook eenvoudig is. Een simpel voorbeeld een gepotdekselde buiten wand of diezelfde wand met vertikale planken uitgevoerd.
Is de laatste laag/deel van de wandconstructie geventileerd met buitenlucht is dit altijd gunstiger ten opzichte van een gesloten laag/deel.
Kwaliteit materialen is een lastige zelf heel veel op onderzoek uitgaan. Lage prijzen zijn erg verleidelijk vooral met de som van de aanneming. Een bekend gezegde goedkoop is duurkoop, geld nog steeds.
 
  • Like
Waarderingen: Gebruikersnaam1001

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu