Houten ondervloer en vloerverwarming.

essiw

  • #1
Wij willen onze vloer laten isoleren. De woonkamer bestaat uit een houten ondervloer met laminaat en een kruipruimte. De (kleine) open keuken en gang bestaat uit stampbeton, dus zonder kruipruimte en tegels.

nu willen we mogelijk in de toekomst wanneer onze cv ketel vervangen moet worden (nu pas 8 jaar oud) vloerverwarming.

Ons eerste idee was om nu de houten ondervloer te isoleren en dan bij aanschaf van een warmtepomp het laminaat er uit te halen en daar panelen voor vloerverwarming in te leggen die je bovenop de houten ondervloer kan leggen.

nu hoor ik dat dit mogelijk geen goed idee is. En heb ik verschillende oplossingen gehoord. Ook ken ik iemand die dit zo heeft gedaan waar het wel lijkt te werken. Graag hoor ik ook hoe jullie hier over denken.

We willen ook zonnepanelen aanschaffen, vloerverwarming willen we voor comfort.

Mijn opties die ik gehoord heb zijn:

1. ondervloer isoleren. Panelen voor vloerverwarming op houten ondervloer.
2. Hele houten ondervloer weghalen, beton storten en hier de vloerverwarming in leggen (zit ik persoonlijk niet op te wachten, is erg duur en zitten we in een bouwput).
3. Ondervloer isoleren. Elektrische vloerverwarming op de houten ondervloer (bedraagd circa 25m2 voor de woonkamer) ik hoor dat dit teveel elektriciteit kost?
4. Ondervloer isoleren. Geen vloerverwarming, gewoon warmtepomp aansluiten via radiatoren zoals we die nu heb.

Ik hoop dat optie 1 mogelijk is en goed werkt en anders optie 3. Op optie 2 zit ik niet te wachten en optie 4 zou jammer zijn. Graag hoor ik hoe jullie hier over denken.
 

essiw

  • #2
De reden die gegeven werd dat nummer 1 niet handig zou zijn was dat het niet rendabel zou zijn (werkt minder goed dan een betonnen vloer) en dat de houten ondervloer krom zou kunnen trekken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
een droogbouw systeem vvw kan prima werken, het mooiste zou zijn als de vloeren gelijk geisoleerd zijn dit ivm kouder/warmer aanvoelen van de vloer.

Als er ruimte is om de vloer wat meer op te hogen kan het ook een optie zijn om bijvoorbeeld 5 cm pir op de vloer te leggen en hieroverheen de droogbouw vvw
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
1. Goeie optie: heb je genoeg ruimte om iets de hoogte in te gaan?
2. Schuimbeton ben ik geen fan van, ik hou van kruipruimtes.
3. Elektrische vloerverwarming is 1:1, een warmtepomp ongeveer 1:3 a 1:4 in de winter. Elektrisch verbruikt dus 3 a 4 keer zoveel. Ook alleen als comfortverwarming kan dat duur worden.
4. De radiatoren hebben mogelijk niet genoeg capaciteit voor laag temperatuur verwarming.

Hoeveel ruimte heb je onder de vloer? Is daar normaal te werken?

Bijna alles is mogelijk, vloerverwarming kan zelfs onder de huidige vloer. Als hoofdverwarming is het dan minder geschikt, maar je bent toch van plan (een deel van) de radiatoren te houden.
Als het laminaat wat er nu ligt er geschikt voor is zou dat dan kunnen blijven liggen.

Je zit nog wel met het stampbeton, daar zal geen isolatie onder zitten. 5cm omhoog en de keuken zal ook omhoog moeten anders wordt het aanrecht erg laag.
Ideaal gaat het stampbeton er wel uit..

ps. Je hoeft niet perse te wachten op een nieuwe ketel / warmtepomp. Wel rekening houden met die verandering.
 

essiw

  • #5
Bedankt voor de suggesties.

Twee vragen voor beiden. Jullie zien het probleem dus niet wat de personen die ik heb gesproken wel zagen. Dat droogbouw niet rendabel zou zijn en mijn vloer mogelijk krom zou trekken?
En hoe weet ik of ik ruimte heb om iets in de hoogte te gaan? Ik neem aan dat dit vooral afhangt van de deuren, of moet ik nog ergens anders op letten?

@Marcn.88 bedoel je dat voor boven het stampbeton, of voor overal. Wat voor toegevoegde waarde heeft extra isolatie als ik onder de vloer al laat isoleren?

@Jackd je kan goed kruipen onder de vloer, waarbij je wel moet uitkijken of je je rug stoot aan de balken. ik neem aan dat dat genoeg ruimte is? Waarom moet het stampbeton er uit? En wat bedoel je met dat het ook onder de huidige vloer kan, bedoel je dan onder houten ondervloer? Is het niet beter om droogbouw te gebruiken?

Daarnaast zeg je dat je niet per se hoeft te wachten op een warmtepomp, bedoel je hiermee dat je de vloerverwarming aansluit aan het huidige systeem? Ik ken wel iemand die dit heeft maar dan ben je toch een stuk duurder uit voor de tijdelijke regelaar die de temperatuur van het systeem regelt, of bedoel je iets anders?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heb je ook personen gesproken die droogbouw aanleggen, of personen die vooral beton willen storten?

Ik geef vooral opties, er moet niks.
Wat beter is, is van zoveel afhankelijk, het moet ook praktisch zijn.
In een ouder huis zijn deuren soms al redelijk laag, dan gaan lange mensen hun hoofd stoten als je 5 cm omhoog gaat met de vloer.
Er zijn dunnere systemen, maar dan zal de isolatie op het beton tegenvallen. Je kan gaan rekenen of de extra kosten en bouwoverlast dat het jou waard is.

Ook bij een warmtepomp ga je waarschijnlijk ook een regelaar voor de vloerverwarming krijgen.
Zelfs als dat 500,- extra is wat je maar tijdelijk gebruikt, dan kan je wel nu aan de gang. Die 500,- verdien je terug met isoleren en een lager verbruik door de vloerverwarming op zich, waar je anders nog een tijd mee zou wachten.

Als je onder de vloer gaat isoleren, dan ga je waarschijnlijk de ruimte tussen de balken volledig opvullen, dan wordt het behoorlijk krap.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu