Houten draagbalken opklampen

YVO

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ben met mijn badkamer aan de slag.

Situatie
Afmeting 3x2m. Er bevinden zich in de badkamer 4 draagbalken (230x75mm h.o.h 750mm) en een raveeling tbv de schoorsteenschacht. De houten draagbalken overspannen ca.6m van bouwmuur tot bouwmuur.
Ik heb de oude loden rioolbuis (rode stippellijn) verwijderd. Afschot in richting pijl.
Ten behoeve van deze loden buis zijn ooit sparingen/gaten in de draagbalken gemaakt(witte pijlen)

Plan
De resterende 32mm pvc moet nog verwijderd worden.
Ik wil de riolering vernieuwen en nadien een lewis plaat betonvloer aanbrengen.

De nieuwe 50mm rioolbuis (gele lijn) wil ik in tegenovergestelde richting afschot geven ivm aansluiting op de standpijp. Deze nieuwe rioolbuis zal door de balken heen gevoerd moeten worden, (positie: blauwe markeringen)
Naast de bestaande sparingen/gaten zal ik dus ook nieuwe gaten d=60mm in de balken moeten maken. Gezien de zware beton vloer en de extra gaten wil ik de balken verstevigen. Opklampen met houten balken aan beide zijden indien mogelijk (i.v.m. raveeling)

Vragen
-Is het naar jullie mening inderdaad nodig om de draagbalken te verstevigen dmv opklampen?
-Welke afmetingen dienen deze houten balken tbv opklampen te hebben? Dikte hoogte maar vooral ook de lengte( over de volle overspanning opklampen lijkt me erg veel)
-Welke balken dienen opgeklampt te worden?
-Moet men een balk ter versteviging aan beide zijden opklampen of kan 1 zijde ook volstaan?
-opklampen geschied door draadeinden met ring en moer. Wat is de gewenste draad afmeting en het patroon van aanbrengen?

Natuurlijk zijn alle overige opmerkingen en tips welkom, alvast bedankt.
mvrgr Yvo
 

Fiesiekus

 • #2
Kan je niet in de ruimte hieronder een verlaagd plafond aanbrengen en de leidingen e.d. in de tussenruimte laten lopen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #3
Weet je die 6m overspanning zeker? Er zit (of zat) niet een dragende muur tussen? Want je balken voldoen voor geen meter voor deze h.o.h. maat en overspanning (kijk maar eens in de balkenschuif). Dus een betonvloer erop aanbrengen en/of gaten in de balken maken is zéér onverstandig.

grtz
Henk
 

YVO

 • #4
Fiesiekus schreef:
Kan je niet in de ruimte hieronder een verlaagd plafond aanbrengen en de leidingen e.d. in de tussenruimte laten lopen?
Bedankt voor je reactie Fiesiekus, echter qua beeld (hoogte verlies en verlies origineel stucwerkplafond) is dit niet wenselijk. Daarnaast zijn er dus al bestaande gaten/uitsparingen, lees verzwakkingen in de draagbalken. Wanneer ik ivm de lewisplaat betonvloer deze toch moet versterken/opklampen kan ik dit net zo goed voldoende sterk maken zodat er ook nieuwe gaten in gemaakt kunnen worden voor de nieuwe riolering.
Dus wat mij betreft wordt het wordt door de balken heen.
IJkenhout schreef:
Weet je die 6m overspanning zeker? Er zit (of zat) niet een dragende muur tussen? Want je balken voldoen voor geen meter voor deze h.o.h. maat en overspanning (kijk maar eens in de balkenschuif). Dus een betonvloer erop aanbrengen en/of gaten in de balken maken is zéér onverstandig.

grtz
Henk
Ook bedankt Henk. Die 6m overspanning, kan bij nader inzien ook onderverdeeld zijn in ca.2+4m. Badkamer en naastgelegen kamer worden gescheiden door een half steens binnenwand. Ik had deze geen dragende rol toegedicht maar ik heb dat blijkbaar verkeerd ingeschat.

Dit alles gezegd hebbende blijven mijn bovenstaande vragen open.
Daarbij ook nog de vraag of de opgeklampte balken met de draagbalk verlijmd dienen te worden?

Ik ben weer benieuwd naar de reacties. Alvast bedankt. Mvrgr Yvo
 

Fiesiekus

 • #5
Duidelijke tekening, plaatst de zaak weer in perspectief. Ik begrijp dat de balken 230 x 75 mm (hoogte x dikte) zijn? Er daar wil je gaten van 60 mm in boren? In principe zou je door het midden van de balk willen boren; door je gewenste afschot is dat dus niet bij alle balken mogelijk, helaas.

Opklampen is hier op 't forum wel eens besproken: met op maat gezaagde multiplex-planken die aan weerszijden van de bestaande balken werden geplaatst en met bruislijm en stevige houtdraaibouten (4 aan elke kant) werden vastgezet aan de bestaande balken.

P.S. : dit lijkt erg op mijn vorige woning (1927, Amsterdamse school); die had die tussenmuur (halfsteens) ook met een dragende functie voor die balken. Daar heb ik ook probleemloos een betonnen vloer op gestort (bijna 25 jaar geleden) voor een nieuwe badkamer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Dat is een stuk duidelijker, gelukkig.

Een tipje: herstel de oude gaten in de balken door blokjes hout erin te lijmen. Samen met de klampen gaat dit wel goedkomen denk ik.

suc6!
grtz
Henk
 

YVO

 • #7
Bedankt weer heren!

De balken zijn inderdaad 230 x 75 mm (hoogte x dikte) en de gaten 60 mm gepland. Door de gaten van 60 mm steeds door het midden van de balken te boren kan ik volgens de loodgieter/rioleringsspecialist een minimaal afschot behalen wat afdoende moet zijn dus daar heb ik wel vertrouwen in.

Mbt de multiplex planken: voldoet 18mm? En qua lengte: 30cm voorbij de uitsparing/gaten is dat voldoende?
Gezien de dikte van de balken denk ik aan houtdraadbouten diameter x lengte 10x60 mm.

In de tekening aangegeven. Rood de multiplex planken d=18 mm. Zwart houtdraadbouten 10x60 mm. Positie houtdraadbouten bovenzijde en de onderzijde verspringend (dwz geen bouten recht tegen over elkaar)
Balk 2: per balkzijde 6 stuks
Balk 3: 1 balkzijde 6 stuks en andere balkzijde 4 stuks
Balk 4: per balkzijde 4 stuks
Balk 5: ivm bereikbaarheid van slechts 1 balkzijde hier 4 stuks
Balk 6: per balkzijde 4 stuks

Indien akkoord hoor ik dat graag dan kan ik weer verder aan de slag.
Mvrgr Yvo

P.S. Het betreft hier ook een woning uit de zelfde periode. 1926 en ook Amsterdamse school, toevallig zeg. Goed te horen dat dat goed gegaan is met de beton vloer.
 

Fiesiekus

 • #8
Hier een foto waarbij ze gedeeltelijk rotte balken hebben vervangen en gemonteerd met stukken multiplex. Blijkbaar met (veel) houtschroeven en tix-lijm.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Een pijp van 50 mm aanleggen in het midden van de balk is lastig door de stugge buis.
U kunt aan de bovenkant van de balken een uitsparing maken van 55 mm en daar de pijp in leggen.
Op de balken zwaluwstaartplaten leggen en lichtgewicht beton gebruiken, 35 mm boven het profiel van de zwaluwstaartplaten is voldoende.
Als u er een wapeningmat in legt van 6 mm dik is opklampen van de balken niet nodig bij een uitsparing bovenin.
 

Fiesiekus

 • #10
Een uitsparing bovenin is zeer nadelig voor de sterkte. Juist midden is (ongeveer) een krachtenevenwicht tussen trek- en duwkrachten.

Toen ik die bovenbeschreven badkamer destijds opknapte, was er één balk gebroken: juist die balk waaruit de vorige bewoners bovenaan een uitsparing uitgenomen had voor doorvoer van de loden douche-afvoerpijp.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Voor de overspanning is een houtmaat van maximaal 70 x 145 voorgeschreven, die blijft ruim over na de uitsparing (balken van 75 x 230)
Een kleine vergelijking tussen de houtmaten maakt dit duidelijk.

Ook de zwaluwstaartplaten met beton geven extra sterkte aan de constructie door de gewichtsverdeling over de hele vloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Ik zou geen houtdraadbouten gebruiken maar lijm+spijkers. Voor m'n gevoel zijn spijkers beter omdat je de minste verzwakking van je balk hebt, voor houtdraadbouten moet je immers boren.

Kijk maar eens voor het spijkerpatroon naar een spijkerplaat:grtz
Henk
 

YVO

 • #13
Bedankt voor alle antwoorden iedereen.

Bij deze mijn overwegingen. Gezien het feit dat er nu al uitsparingen aanwezig zijn en ik er nog een aantal bij ga maken zal ik voor de zekerheid toch in de oude opvulblokjes inlijmen en klampen toepassen.
Spijkeren overeenkomstig een spijkerplaat klinkt logisch.
Nog even mbt de multiplex planken:
Voldoet 18mm underlayment? En qua lengte: 30cm voorbij de uitsparing/gaten is dat voldoende?
De riool buis sleepleiding zal ik opbouwen uit kortere stukken buis gekoppeld met T-stukken 45gr.(deze gaan naar wasbak bad vloerputje)Ik denk daarom dat ik deze wel door het midden van de balk kan krijgen.

Mvrgr Yvo
 

Fiesiekus

 • #14
Goede aanpak, succes ermee :bedankt: .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu