Hot-fill boiler aansluiten.

PurpleYoda

 • #1
In onze woning duurt het zeker 30 seconden voordat het water warm begint te worden in de keuken.
Voor het gemak wil ik een boiler Plieger 10l 2000 watt in de keuken installeren. Nu zit ik met meerdere issues:

1- De boiler moet hot-fill worden want de waterleiding vanaf zolder loopt in een gemetselde koof en via de vloer naar de keuken dus mag niet ‘stil’ komen te staan vanwege legionella? Boven afdoppen lukt denk ik niet omdat vanuit de bouw de verdeling van badkamer en keuken half achter de standpijp valt en van daar gelijk de koof en vloer in. Er zitten ook nog verwarmingsbuizen voor, die je op de foto niet ziet. Onwerkbaar.
2- De afvoeraansluitingen in de keuken zijn 50mm van Ikea, dus vreemde aanknopingen met een flex slang vanaf sifon naar de afvoer. De Plieger installatie set is 40mm. Vanwege de lockdown kan ik niet in de bouwmarkt zoeken naar een 50mm oplossing, de websites van de bouwmarkten zijn drama. Bestaat deze oplossing wel zonder al teveel te hoeven ombouwen/veranderen? Echter, ik heb nog wel een aansluiting waar de afvoerslang op zou kunnen op het syfon maar dat betekent wel dat de invoercombinatie een stukje (10cm) omhoog moet voeren, kan dit?
3- Er zit een stopcontact in het keukenkastje op een aparte groep, hier zit de vaatwasser op. Kan hij hier bij? Extra groep plaatsen is niet zomaar mogelijk.

alvast dank voor de antwoorden.

20220108_165351.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Willem52

  • #2
  Een normale vaatwasser verbruikt 1200 watt en de boiler 2000 watt.
  Op 1 groep mag maximaal 3500-3700 watt (16 x 230=3680watt)
  Dus dit is geen probleem
   
  • Like
  Waarderingen: PurpleYoda

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Een inlaat combinatie kan niet omhoog afvoeren.
  50mm is een normaal gangbare afvoer maat, alle hulpstukken zijn normaal verkrijgbaar.
   
  • Like
  Waarderingen: PurpleYoda

  PurpleYoda

  • #4
  Dank voor jullie antwoorden, dan kan ik ermee door!
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  @Willem52
  Wat zie jij als een 'normale' vaatwasser?
  Oudere vaatwassers hebben alleen al voor de verwarming van het water een element van minstens 2000 Watt (gebruikelijk is ca 2400 Watt). Alleen de hele moderne vaatwassers hebben eventueel een dergelijk element van bijv. ca 1300 Watt (de hittepomp van BSH vaatwassers).

  Lijkt me een beetje voorbarig om zonder te weten wat voor vaatwasser het betreft een stellingname te doen over het tegelijk aansluiten van dergelijke apparaten!
   

  Willem52

  • #6
  Correctie: Als de boiler 2000 watt verbruikt mag de vaatwasser (bij gelijktijdig gebruik) niet meer dan 1600-1700 watt afnemen.
   

  PurpleYoda

  • #7
  Oké, dus is toch een dingetje, Vaatwasser is een jaar oud, AEG, maar wel 200—2400 watt zie ik. Dan gaat het feest helaas niet door. Extra groep aanleggen gaat hem niet worden. Jammer!

  Dank voor het meedenken!
   

  Kjiratsiekoedel

  • #8
  Hoeveel watt is je boiler? Hotfill heeft lager wattage dan coldfill.

  Volgens mij 400w
   

  Sleutelmeneer

  • #9
  Hotfill heeft maar 400w vermogen van
  pflieger idd omdat hij veel minder hoeft te stoken.
   

  PurpleYoda

  • #10
  Oké, dus de echte hotfill- versie zou wel een optie zijn. Heb nu de 2000 watt versie nog Ingepakt staan. Die kan dus terug, en dan moet het met de 400 watt versie wel kunnen?
   

  Sleutelmeneer

  • #11
  Ja 400w met 2400w is nog steeds maar 2800w en dus kan het op een groep
   

  Kjiratsiekoedel

  • #12
  Ja, je hebt nu een cold fill boiler die je hot fill wilt doen. Niet nodig. En dus beter de 400w hotfill boiler nemen.

  Ik heb een zelfde situatie. Ketel op zolder en warm water duurt lang in de keuken. Maar met 400w hotfill boiler gaat t prima.
   

  PurpleYoda

  • #13
  dit alles heeft mij veel geholpen. volgende keer eerst hier vragen, dan pas kopen :-). Ik ga alles omruilen. Dank allen!
   

  Robvossen

  • #14
  @PurpleYoda @Kjiratsiekoedel jullie hebben een hotfill coldfill aangesloten? Hoe lng duurt het ongeveer voordat het water op temperatuur is?
   

  PurpleYoda

  • #15
  Hoi Rob,

  Ik heb een hotfill geplaatst.
  Dit ligt eraan op welke afstand je de boiler plaatst. Bij ons zit hij recht onder de kraan, dus ongeveer 1 á 2 seconden voordat hij warm wordt.
   
  Laatst bewerkt:

  Robvossen

  • #16
  @PurpleYoda nee sorry ik bedoel hoe lang duurt het opwarmen als hij leeg is? Jij hebt hem op de koudwaterleiding toch?
   

  PurpleYoda

  • #17
  Nee op de warmwaterleiding, daarom ook "hot"fill. Dus hoelang het opwarmen duurt weet ik niet, als je water pakt wordt hij na 30 seconden lopen eigenlijk met heet water bijgevuld vanaf de ketel.

  Ik probeer dit ook uit te kienen, ik pak geen kleine beetjes warm water, maar alleen om bv een emmer te vullen, of voor een kleine afwas. Dan loopt hij iets langer, en wordt dus vanaf de ketel met warm water bijgevuld. Scheelt opwarmtijd, en dus ook veel stroomkosten.

  Het helemaal laten opwarmen is met een hotfill een lange klus denk ik, daar een hotfill maar 400watt is, een coldfill zal dit met z'n 2000watt veel sneller doen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu