Hot-fill boiler inbouwen in caravan

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik wil een boiler inbouwen in mijn toercaravan. Ik heb 2e hands een 10 ltr. daalderop close-in, Hot-Fill boiler (500 watt) gekocht. Hierop zit slechts een invoer en een uitvoerslang op. Nu is mijn vraag, Kan dit gaan werken in een caravan ? (geen stromend water)
Zoals ik het nu bekijk sluit ik de invoerslang aan op de dompelpomp van mijn (koud) watertank en sluit ik de uitvoerslang aan op de mengkraan. Op het moment dat ik de warm waterkraan activeer gaat de dompelpomp koud water invoeren. Is er dan voldoende druk om het warme water eruit te krijgen?

Als dit werkt is het een is het gelijk een mooie en goedkope tip voor caravanners als alternatief voor de nu in de caravanbranche gebruikte Truma boiler.

Ik hoop dat er iemand is die hier een antwoord op weet.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Ik zie een paar problemen:

- Ik kan niet beoordelen hoeveel druk die dompelpomp geeft, maar dat zou te weinig kunnen zijn voor doorvoer door die boiler.

- Die boiler is een hotfill, dat betekent dat hij normaal (in de keuken) gevuld zou worden met HEET water uit een verwarmingssysteem of een geiser. Bij jou komt er koud water in. Het duurt met die 500 W vreselijk lang voor dat water is opgewarnmd, en ik vrees dat het ingevoerde water de boiler te veel afkoelt.

Ik denk dat er niet voor niets een (door jou genoemde) speciale boiler bestaat voor gebruik in caravans. Denk je er trouwens aan dat je er ook nog een inlaatcombinatie bij nodig zult hebben, is nodig ivm afvoeren van overdruk/stoom zodra de boiler opwarmt! Dat betekent een aansluiting op de afvoer van je caravan.

Ik zou kiezen voor een boiler met kleinere inhoud, die boven het aanrecht(je) gemonteerd zit, daar loopt het water dan vrij naar beneden uit door zwaartekracht. maar of die bestaan weet ik niet, ik heb geen caravan! Hou er trouwens rekening mee dat indien die (voor 500 W grote) hoeveelheid water niet voldoende verwarmd wordt, en daardoor langdurig water van 20-50 graden erin blijft staan, er een groot risico bestaat op legionella!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Hallo Kezen, er zijn meer problemen.

Eerste probleem is inderdaad de inlaatcombinatie. Normaal is die bedoeld om de drukverhoging op te vangen bij het opwarmen. Er wordt dan simpelweg water afgevoerd. Volgende probleem is de druk van het pompje, een normaal campingpompje kan nooit voldoende druk opbouwen om de terugslagklep in de inlaatcombinatie te openen.

Als je het bovenstaande allemaal op kunt lossen dan heb je nog een probleem, denk je dat de (kunststof) leidingen en kraantjes de temperatuur aankunnen? Waarschijnlijk niet. En als je er voor kiest om geen inlaatcombinatie toe te passen dan wordt ook de inkomende waterleiding veel te heet. Ik zie er geen probleem in dat de boiler een hot fill type is, het water wordt toch wel warm al kan het langer duren. Zo'n boilertje moet je ook niet zien als een doorstroomboiler, en kan (zoals elke close in boiler) niet continu stromend water verwarmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu