Hormann deur veren en spanning

Gilze

  • #1
Onze carport sluit d.m.v. een Hormann roldeur (type LPU40)(qua formaat redelijk vergelijkbaar met een standaard garagedeur). De elektrische opener (ook Hormann) hiervan was onherstelbaar kapot, en die wil ik gaan vervangen. Bij het handmatig openen viel mij echter op dat deze deur wel erg zwaar open en dicht gaat. Open lukt wel met wat moeite, maar om hem dicht te doen moet ik er bijna met mijn hele gewicht aan gaan hangen, tot hij over het dode punt heen is, maar dan "valt" hij niet dicht. Ook viel mij op dat er links en recht 2 verschillende veren gemonteerd zijn (links een L700, rechts één met een dikkere draad,dus een zwaarder type lijkt me...). Een dergelijke deur moet toch met de hand redelijkerwijs te openen en te sluiten zijn? Zouden de torsieveren versleten zijn? Moeten hier 2 verschillende aan zitten? Hoe strak moeten deze gespannen zijn? Als de deur open is, staat er nog nauwelijks spanning op de staalkabel...
Ik wil e.e.a. gefixt hebben alvorens een nieuwe opener te plaatsen en deze in korte tijd door overbelasting naar de kl*te te helpen...

Iemand tips/ideeën?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Doorgaans zit er een sticker op garage deuren waarop het aantal omwentelingen vermeld staat dat elke torsie veer dient te hebben.

Anders de fabrikant even bellen/mailen en het de maten doorgeven en ook enkele afbeeldingen van de verschillende types torsieveren.

handmatig moet de deur nl gewoon open en dicht gedaan worden met niet al te veel problemen.
 

Gilze

  • #3
Dat heb ik inderdaad gevonden. Op de sticker staat dat de veren 8.6 wenteling moeten hebben. De deur loopt redelijk soepel open, maar bij het dichtlopen lijkt hij ergens wat scheef te trekken waardoor hij de laatste halve meter erg zwaar gaat, doordat de loopwielen tegen de rails lopen. Als ik hem een keer op een houtblok laat lopen, om hem recht te forceren gaat hij weer redelijk, maar de eerstvolgende keer loopt hij weer scheef.
 

Poster

  • #4
Veren ontspannen, en overnieuw opspannen, als het goed is staat er een verflijn/merk op de veer, zo kan u de slagen tellen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Pas op met die veren, er staat heel veel spanning op.
Kan je zo een paar gebroken vingers of hand opleveren.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Indien de deur scheef loopt kan dit duiden op geleiders die niet haaks/recht gemonteerd zijn.
Kijk eerst bij de horizontale geleiders of de diagonaallijnen gelijk van lengte zijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu