Horizontale radiator verticaal hangen ontluchter.

Bianca

 • #1
Hoi allen
In verband met een muurdoorbraak ga ik een horizontale radiator , verticaal hangen. Ik heb veel opgezocht via internet, en dat is mogelijk mits de aansluitingen beneden komen. Vandaag netjes ketel van de stroom af gehaald, en systeem leeggelaten. Leidingen aangepast. Nu moet ik even wachten want de radiator komt 60 cm van de grond, en ik krijg hem niet alleen getild. Echter... Het ontluchtingsventiel zit nu ook aan de onderkant, er is geen optie aan de radiator om deze aan de bovenkant te maken. Er zitten 4 radiatoren op deze leiding, waarvan 2 radiatoren veel hoger dan de betreffende. Er is bij ontluchten nog nooit lucht uit deze radiator gekomen, ontluchten op het hoogste punt was altijd voldoende ( wat dus niet deze radiator is). Maar nu begin ik toch te twijfelen. Wat denken jullie? Gewoon ophangen?
Dan nog een dingetje. Ik heb de ketel ( 15 jaar oud) dus van de stroom af gehaald op vrijdagmorgen. Ik denk dat ik zondagmiddag pas aan vullen toe kom. Ik heb me ook laten vertellen dat de pomp geregeld moet draaien. Hij heeft dan 55 uur niet gedraaid, gaat dat problemen geven, of heb ik me iets wijs laten maken voor wat betreft het draaien van die pomp?
 

Bianca

 • #2
O ja niet onbelangrijk de radiator is 168 hoog en 40 breed ( in de nieuwe situatie)
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #3
Een horizontale radiator is gemaakt om horizontaal te hangen en niet vertikaal.
Dit heeft met de luchtstroom door de platen te maken en met de waterstromen door de radiator.
Niet doen, de radiator zal veel minder vermogen afgeven.
 

Bianca

 • #4
nondenju....
 

Auto-Geen

 • #5
Heeft de radiator convector lamellen? anders effe een foto ervan.
 

Bianca

 • #6
Zijn dit convector lamellen, en wat betekent dat dan?

20220911_211850.jpg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #7
Dat de richting inderdaad veel uitmaakt. Warme lucht stijgt op en die kanalen/lamellen zijn zo gemaakt dat die lucht inderdaad gemakkelijk opkan stijgen. Zet je dit op zijn kant, dan werkt de radiator véél minder.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Bianca

 • #8
duidelijk, dankjewel
 

Bianca

 • #9
Ben ik weer... Ik ben nogal eigenwijs en had de leidingen toch al verlegd....De radiator wordt voor 3/4 heet. Aangezien ik boven de radiator niet kan ontluchten omdat het ontluchtingskraantje onder zit. Eerst werd hij maar voor de helft warm. Na ontluchting op het hoogste punt in huis werd dit 3/4 van de radiator. Ik heb maar beperkte ruimte voor de radiator, en deze past perfect. Als ik ga kijken naar vertikale radiatoren , hebben deze voor dit formaat minder wattage. Dus kortom mijn vraag. Kan het kwaad om deze radiator te laten hangen op 3/4 van de plaat verwarmd, want als ik een verticale koop in dezelfde afmetingen heb ik ook maar 3/4 van de capaciteit van de huidige. Er zat zowieso al een overcapaciteit op de radiator. Of gaan de leidingen dan tikken? Dit heb ik niet afgewacht want het werd bloedheet in huis en...tja de gasrekening heh. Bedankt alweer
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Als er aansluitingen voor buizen bij het hoogste punt van de radiator zitten kan je daar ook ontluchten.
Is wat onhandiger maar de lucht zal daar verdwijnen.
 

Bianca

 • #11
helaas die zitten er niet, had ik al bekeken
 

Auto-Geen

 • #12
Een radiator van dezelfde afmeting zonder convectie en met 4 aansluitingen zou de hoofdprijs zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #13
Mooi dat de radiator voor een groot deel warm wordt, dat is ook helemaal normaal.
Het vervelende is dat hij (of zij) in deze positie veel minder vermogen af zal geven als normaal.
Ook zal een vertikale radiator bijna altijd minder afgeven als een horizontale omdat er in de
breedte veel minder lucht doorheen kan als bij een horizontale radiator met hetzelfde oppervlakte.
 

Bianca

 • #14
Duidelijk. Maar stel dat de huidige 2400 watt oplevert ( in horizontale positie). Nu dus voor 3/4 e warm boerenverstand) dus 1800 watt Een verticale radiator levert mij 1700 watt op in de afmetingen voor de ruimte die er is. Ik heb radiatorventilatoren en de keteltemperatuur op 65 staan. Of denk ik nu helemaal verkeerd en kan ik toch beter een dure verticale aanschaffen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #15
Het afgegeven vermogen heeft niet veel te maken met de 3/4 van de plaat die warm word.

Er stroomt veel minder lucht door de.lammelen en daardoor geeft de plaat veel minder vermogen af, en daar mag je dan nog 3/4 van nemen.

Ik denk dat die plaat in je voorbeeld rond de 1000w zit ipv de gespecificeerde 2700.
Het verschil in temperatuur tussen aanvoer en retour zal ook maar klein zijn, dat betekend ook dat deze radiator te weinig afgifte heeft of een te grote watersyroom voor de afgifte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu