Horizontale elektrische boiler onvoldoende warm water

mhvu

 • #1
Ha,

Wij hadden op zolder een oude verticale Daalderop 120 liter elektrische boiler. Deze hebben we vervangen door een nieuwe Bosch Tronic 1000T 120 HB, een horizontale 120 liter elektrische boiler. De boiler is op zijn hoogste stand gezet (op lagere standen is de situatie nog slechter). We ervaren dat we nu echter veel minder warm water hebben dan vroeger: wij hebben een bad van 250 liter, voorheen kon ik het vullen tot vrijwel de overloop met warm water, nu houdt het warme water al op na 15-20 cm in het bad (de helft van de hoeveelheid). Er wordt enkel 's ochtends gedouched (die ook iets kouder aanvoelt dan ervoor) en 'savonds (8 uur later) wordt er pas in bad gegaan.

Mijn vraag is: heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen, de boilers zijn even groot maar de hoeveelheid warm water is veel kleiner. De horizontale boiler is een model dat echt bedoeld is om horizontaal te plaatsen.

Alvast dank voor jullie tips.

Groet, Michel
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #2
Koud en warm van de boiler wel correct aangesloten?
 

ABCDE

 • #3
Wel op de goede zijkant gehangen? Stijgbuis (van warm tapzijde) gebroken?
 

mhvu

 • #4
Dank ABCDE; het is een horizontale boiler die op poten op de grond staat, dus er is geen keuze tussen de zijkanten. Er is geen lekkage, dus ik denk niet dat een buis gebroken is.

Ook dank Hessie; ik ga warm en koud controleren. Er komt weldegelijk warm water uit de warme kraan en koud uit de koude, het is alleen ongeveer de helft minder warm water dan bij de oude boiler. Ik weet niet of dat kan door verwisseling van warm en koud.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #5
Een boiler haalt het hete water uit de bovenzijde en laat koudwater in aan de onderzijde.
Wissel je de aansluitingen om dan haal je warm water uit de onderzijde, het koude water word boven ingelaten en zakt direct naar beneden doordat koud water zwaarder is dan heet water.
 

ABCDE

 • #6
Gebroken stijgbuis in de boiler geeft geen lekkage. Wel precies wat jij omschrijft.
Aansluitingen verkeerd om hetzelfde trouwens.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Wat zegt het bedrijf die hem geplaatst heeft?
 

Nightingale

 • #8
Die pootjes zijn voor aan de wand. Horizontaal kan ook, maar ook dan aan de wand. Als de boiler nu op de pootjes op de vloer staat, dan ligt die nu op z’n rug.... En heeft minder dan de helft warmwatercapaciteit over...
 

Nightingale

 • #9
Bekijk bijlage 19337
In de beschrijving staat : wandmontage verticaal/horizontaal. Dat bevestigt dus dat de boiler altijd aan de wand moet.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #10
Handleiding inderdaad hier de link welke wel werkt paraaf 2.8 afbeelding 3.
Plaats even een foto van de situatie nu.
 

ABCDE

 • #11
Jah als die 90 graden verkeerd ligt dan warmt hij ten eerste al niet fatsoenlijk op omdat het verwarmingselement halverwege de zijkant hangt ipv onderin. Vervolgens tap je af halverwege ipv bovenin, wat ook niet helpt. Het aftapniveau komt dan ook bijna gelijk te zitten met de koudwaterinlaat. En als laatst heb je dan waarschijnlijk nog een flinke luchtbel in de boiler.
 

mhvu

 • #12
Beste Nightingale, loodgieter en ABCDE,

Dank voor al jullie reacties. Dit was inderdaad het probleem. De boiler was een kwartslag gedraaid. Ik gebruikte de boiler op een zoldervloer voor de badkamer eronder en had foutief hem op "de pootjes" gezet ipv een wandmontage. Ik heb vandaag met mijn vader de boiler leeggemaakt, een constructie gemaakt zodat hij op zijn zij stabiel kan hangen en vanavond getest: meer dan dubbel zoveel gloeiend heet water.

Probleem opgelost, nogmaals dank!
 

ABCDE

 • #13
:prima:
Altijd leuk zo'n terugkoppeling.
 
 • Like
Waarderingen: Bademutze

Nightingale

 • #14
Ik ben nu zelf een horizontale boiler op zolder aan het plaatsen. Een Inventum die wel op de pootjes staat. Daarom was ik een beetje “ingelezen”. Veel plezier er mee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu