Horizontale aansluiting afvoer toilet

Hars73

  • #1
Mijn Geberit duofix in de badkamer staat dus inmiddels en moet worden aangesloten op een horizontale afvoer die uit de muur komt. Nou heb ik even gemeten en de afvoer moet zo'n 10cm naar beneden.

Nou kwam ik hier op het forum ergens de Geberit horizontale wandclosetbocht (366.914.16.1) tegen. Deze zou precies zijn wat ik nodig heb, maar waar ik ook op internet zoek, deze is nergens online te krijgen. Zoek ik niet goed, is deze helemaal niet meer leverbaar, of moet ik maar gewoon even naar een sanitairzaak om hem te bestellen.

Ik weet dat er hier niet over winkels gepraat mag worden, maar mocht iemand weten waar deze online te krijgen is, kan dat dan eventueel via een privebericht?

Het gaat om deze aansluiting:

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Kijk even op google

"geberit 366.914.16.1"

staan ze al waar je online kan bestellen
succes
 

Hars73

  • #3
Dank je Henk, maar dat had ik al gedaan. Overal te verkrijgen in Duitsland, Polen, Amerika, Hongarije, maar niks Nederlands...

Ook het artikelnummer zonder de punten levert niks op. Vind het zo vreemd. Dit artikel zouden toch veel meer mensen nodig hebben denk ik dan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Heb je niet goed gekeken ik heb het ook net gedaan en vind bij ons in groningen wel

ps heb je maar een site gestuurd via pb
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Hahahah klusidee rebus puzzel :lol:
 

Hars73

  • #7
Dank je voor de link, het betreft hier echter alleen maar de onderdelen voor die afvoer (een reserve o-ring en 2 afdichtringen). Maar dus niet de afvoer zelf. Daar kom je echter pas achter als je doorklikt op de afvoer zelf in die shop.
Denk dat ik maar even naar een installateur moet. Die kunnen hem vast wel op speciale bestelling bij Geberit bestellen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Ja, of even in contact gaan met geberit

met nader inzien zag ik ook dat het onderdelen waren.

:-|
 

GvdB

  • #9
Neem de normale bocht mee naar de installateur, deze kan er 1 maken met een lasspiegel. (als ie die heeft)
PE 90mm is voor veel installateur een normale diameter voor UV-systemen (pluvia HWA)
 

Hars73

  • #10
Ik heb hem maandag besteld bij een installateur. Vandaag opgehaald en vanavond installeren. Ze zijn dus gewoon op bestelling leverbaar.
 

Hars73

  • #11
Even voor de zekerheid voordat ik komend weekend de boel afwerk. Als ik deze nieuwe buis zou plaatsen zoals hieronder op de afbeelding aangegeven. Zou dit geen problemen opleveren? Lijkt me toch niet?

Voor de duidelijkheid heb ik even dat rubber met die 5 ribbels eraf gelaten. Die komt uiteraard aan het eind van die 9cm doorsnee zwarte buis en schuift dan zo'n 12 tot 13cm ver (ingesmeerd met witte vaseline) in de witte afvoerbuis die 11cm doorsnee is. Zou dit kunnen gaan lekken of is dit toch wel gewoon veilig?

 

Xr8

  • #12
Zou liever een manchetsok 110mm nemen en dan deze bocht in het bijgeleverde verloop 110 x 90 monteren. Heb geen ervaring met het getoonde rubber. Sok werkt in ieder geval goed.

Succes.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13



over de witte buis de steek sok manchetverbinding en daar in een verloop 110x 90 manchetverbinding
 

Hars73

  • #14
Ik begrijp dat je dus eigenlijk een manchetsok hiervoor gebruikt. Alleen komt de witte buis net niet recht de muur uit (ik denk dat het zelfs minder dan 15 graden is, anders had ik nog een 15 graden manchetsok hiervoor kunnen gebruiken misschien).

Ik heb nog even nagezocht bij Geberit en het zwarte rubber is een zgn. lippenring D110/90. Volgens mij bedoeld voor buis-in-buis verbindingen, want er zat er ook zo eentje bij de sprongbocht die beneden in het toilet heb gebruikt. Ook daar moest de 90mm buis van de sprongbocht zo samen met dit rubber in de 110mm afvoerbuis.

Daarnaast zat op de witte buis (in combinatie met de vorige pot) ook al een soort rubber lippenring (een witte) die aan de ene kant 90mm is en aan de andere kant lijkt het 100mm (?) te zijn. Deze kan in z'n geheel over de zwarte PE buis worden geschoven en zit er dan aan de kant van de uitgang strak omheen. Daarmee creeer ik dan twee keer een afdichting. De eerste op zo'n 12cm in de witte buis door middel van de zwarte lippenring en de tweede afdichting aan het eind van de witte buis door middel van de witten lippenring. Tevens heb ik dan nog een klein beetje speling voor die paar graden die de buis scheef uit de muur komt, doordat ik wat beweging in de buis hou. Beweging heb ik bij gebruik van een manchetsok volgens mij helemaal niet toch?

Voor de volledigheid hieronder de buis nog even zoals ie in de witte buis komt. Bij de rode pijl zit een hard kunststof rand die de 110mm buis afsluit. De rest (zo'n 12cm) komt dus volledig in de witte buis. Misschien niet de meest officiele manier, maar gevoelsmatig moet dit wel dichtzitten.



De sprongbocht met dezelfde lippenring:


De Geberit ring op een betere afbeelding:


Ook Viega gebruikt dit soort ringen zo te zien:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Misschien kan het frame iets hoger gezet worden, dan past het precies, moet natuurlijk niet te hoog komen maar iets hoger zit fijner.
 

Hars73

  • #16
Het frame zou nog wel een tikje hoger kunnen denk ik, dan zou de buis inderdaad iets rechter zitten. Hij staat nu op 101,5cm omdat er nog een tegelvloer van 9mm dik + lijm van zo'n 4-5mm op komt (dus ik ben uitgegaan van zo'n 1.5cm extra en kom dan dus uit op 100cm hoogte op het lijntje)

Wat is het maximale ongeveer wat ik aan zou moeten houden (rekening houdend met de tegelvloer van 1.5cm). Ik ben zo'n 1.98 lang en mijn vrouw 1.78m. Kids zijn ook niet echt aan de kleine kant (de ene is 4.5 jaar en de andere nu 1.5).

Ik dacht zelf aan zo'n 105cm. Dan komt het frame dus uiteindelijk na tegelen op 103.5.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Ik heb een hoger frame dus dat kan ik niet nameten.
De bovenkant pot is 43 cm, dat zit lekker, mijn lengte is 1.80 dus u zou nog iets hoger kunnen gaan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Anders het frame hoger en mocht het je te hoog zijn kan je je tegelvloer nog hoger zetten
 

Hars73

  • #19
Frame staat inmiddels op 105cm. Komt dus na tegelen op 103.5cm straks. Dat zou prima moeten zijn. Buis zit nu ook recht, dus zou allemaal goed moeten komen.
 

Hars73

  • #20
Vandaag voor de test even de tuinslang aangesloten op de badkraan en in de afvoer 10 minuten lang laten lopen. Geen lekkage. Daarna een emmer met 10 liter water erin gegooid (in een seconde of 10).. ook geen enkele drupppel te zien.
Heb vandaag de multiplex platen staan te zagen buiten in de sneeuw... brrr..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu