Rare knik in horizontale afvoerbuis

PhilipJ

 • #1


Hallo, graag hoor ik of iemand weet of de knik in de horizontale afvoerbuis in mijn kelder enig doel dient. Er is nu voor de tweede maal in ruim twee jaar een verstopping van vet ontstaan. Ik overweeg daarom de knik eruit te laten halen.

Ik heb het huis zo gekocht. Er is aardig wat moeite gedaan om de knik mogelijk te maken: de betonnen richel is er een stukje voor gesloopt.

Achtergrond: links op de foto zie je nog net de verticale afvoerbuis vanuit de keuken (spoelbak, afwasmachine). Verder links, niet op de foto, komt de afvoer vanuit de tuin binnen. Rechts op de foto, richting riool, zijn wc's en douches aangesloten.

Bij voorbaat veel dank.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Het zal als een soort sifon bedoeld zijn.
  Je zou die er tussenuit kunnen halen, als op de eerdere aansluitingen ook sifons geplaatst zijn.

  Hoe kan het dat er verstoppingen van vet zijn geweest?
  Je moet ook nooit vet door een afvoer gooien, dat is vragen om verstoppingen.
   

  PhilipJ

  • #3
  Ja, dat is een goede verklaring. Dank daarvoor.

  Hoe er zoveel vet ophoopt, is mij een raadsel. We gooien absoluut geen vet door de afvoer. We gooien vloeistoffen weg (water, thee etc) en doen normaal de afwas, deels met de hand en deels in de machine. Niets bijzonders.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik zou even een schetsje maken met wat maten dat praat beter.
  De hemelwaterafvoer is volgens mij de basis van deze vreemde opstelling.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Plaats een foto waar de hemelwaterafvoer ook bij op staat.

  @Wgb, een hemelwaterafvoer veroorzaakt geen vetophoping.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Kan je niet aan vorige eigenaar vragen want dit hebben ze met een reden gedaan misschien in het verleden problemen gehad.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #7
  De vetophoping komt vanuit de keuken/vaatwasser. Door de diameter van de leiding en de geringe hoeveelheid afvalwater, komt het afvalwater vanuit de gootsteen en vaatwasser stil te staan in de knik. Het vet krijgt dan alle tijd om te gaan drijven en te hechten aan de wand van de leiding.

  De knik zal wellicht bedoeld zijn als stankafsluiter voor de hemelwaterafvoer die erachter zit. Grote kans dat er stankproblemen zijn geweest vanuit de dakgoot in het verleden.
   

  PhilipJ

  • #8
  Veel dank voor de reacties. Inmiddels is de professionele ontstopper langs geweest. Ik kreeg het namelijk niet zelf voor elkaar om de ontstopping te verwijderen. De ontstopper melde dat het inderdaad om een soort sifon gaat. Ik laat de knik daarom zitten en zal de hemelwaterafvoeren in de tuin die - na het weghalen van de tuintegels - geen functie meer hebben, dichtmaken. Zo zal er hopelijk geen zand meer in de afvoerbuis komen. Daarnaast zal ik de 'sifon' regelmatig controleren en indien nodig schoonmaken. Hopelijk voorkom ik zo een nieuwe verstopping.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu