Hoogte/dikte laag isolatie chips?

Mathilde1981

 • #1
Ik wil eerst even zeggen dat dit echt een geweldig forum is. Wij hebben er inmiddels al zoveel bruikbare informatie vandaan, echt top :D

Wij hebben recent een woning gekocht uit 1927 waarvan de houten vloerbalken zowel aan de kopsekant als vanaf de onderkant weg gerot waren. Na wat speurwerk bleek dat er div. problemen waren; ventilatieroosters waren dichtgemaakt of compleet onder de opgehoogde tuingrond verdwenen. Hemelwaterpijp kwam direct tegen de buitenmuur uit etc. Na al deze problemen opgelost te hebben (en ja, we hebben fikse regen gehad en alles is nog steeds droog) hebben we nieuwe vloerbalken terug geplaatst. Netjes kopsekanten in de meuk gezet etc.
Er staat verder geen water in de kruipruimte maar door jaren lang optrekkend en doorslaand vocht is de zandgrond nog redelijk klam. De kruipruimte is ongeveer 40 cm. en de ventilatierooster bevinden zich ongeveer op 25 cm hoogte.
Wij wilde graag thermo chips in de kruipruimte storten. Maar we zien door de bomen het bos even niet meer. We hebben div. offertes en de een zegt min. 20cm en de ander min. 35cm. Ons idee is dat een laag thermo chips tot aan de ventilatieroosters moet komen en deze niet mag blokkeren.
Dus de vraag is; bij welke dikte/hoogte heb je het isolerende effect van de chips nog? Heeft het nut om bv. maar 10 a 15 cm chips in de kruipruimte te storten?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Naar mijn bescheiden mening isoleer je met chips de zandgrond en niet de kamervloer, vooral als je een redelijke ventilatieluchtstroming tussen vloer en zandgrond hebt gecreeerd. Beter is isolatie aan de onderzijde van de vloer te monteren; houdt je vloer warmer en geeft dus nog minder kans op condensatie/vochtproblemen.
   

  MvanV

  • #3
  Dat is maar de vraag, als de beluchting boven de isolatie is kan de vloer zelf lekker luchten, de balken lekker, en de planken lekker.
  Van belang als er boven op iets dampremmends komt (ondervloerfolie, vinyl, vrij dichte vloer ofzo).

  Natuurlijk komt er dan kouw bij door de ventilatie, mar je houdt nog veel meer kouw uit de grond tegen. Die gaatjes zijn niet zo groot.

  Ik denk dat je dus beter juist op de zandgrond kan isoleren, daar maakt condensatie niet zoveel uit, als je tegen je vloer isoleert kan je daar vocht krijgen, dan kan je beter de condensatie juist in de zandgrond hebben.

  Die chips zijn trouwens ook niet helemaal vochtdicht, vocht kan er tussen door.

  Hoe dik de laag moet zijn is een keuze: men rekent vaak naar R=2,5 want dat staat in het bouwbesluit voor nieuwbouw, maar dunner kan ook.
  De isolatie isoleert dan gewoon wat minder. Net als 2 truien warmer zijn dan 1. De eerste centimeters doen het meest, dan halveer je het warmteverlies, vervolgens is het nog maar een kwart, dan een achtste, dan een zestiende, dan een 32ste. Heel dik heeft dus ook relatief weinig extra meerwaarde, dus als het niet past dan kan je het ook niet zo dik doen, dun isoleren is altijd veel beter dan niet isoleren.

  Wat telt voor isolatie is wat ze aan R-waarde opgeven. Lees die af, of vraag die op.
  Hoe hoger hoe beter.
  Materialen verschillen, dus de dikte die nodig is ook.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu