Sorry headhunter, jij mag dan "specialist electra" zijn, maar je bovenstaande opmerking is niet geheel juist (ik mag me -al zeg ik het zelf- "specialist lampen" noemen.). De kleur (van je vlees) is natuurlijk altijd hetzelfde, echter de kleurindruk die je krijgt tgv diverse verlichting is anders.
Per definitie worden lampen 'wit' genoemd, als deze een spectrum uitzenden welke op de BBL (black body line) ligt, maw overeenkomt met het spectrum uitgezonden door een 'zwarte straler'. Dit is licht dat alle golflengten van het zichtbare spectrum bevat. Dit licht kan diverse kleurtemperaturen hebben bv 2700 Kelvin (warm licht in de volksmond) 3000, maar ook 6500K (koud, steriel, ziekenhuis licht in de volksmond)
De kleuren van je voorwerp dat verlicht wordt zijn identiek, de beste weergave van deze kleur kun je krijgen door er met een GLS (gloeilamp) (Ra is ~100) licht op te schijnen. Dit heeft een spectrum waar alle kleuren in zitten.
Gebruik je echter een fluorescentielamp, dan bevat dit licht niet het gehele spectrum (dit tgv de gebruikte fluorescentiepoeders: er worden zoganaamde tri-band fosforen gebruikt (rood, groen en blauw), waardoor je wel wit licht krijgt, maar waardoor er op bepaalde golflengtes geen/nauwelijk licht wordt uitgezonden.
Het licht(spectrum) dat van een 830 lamp komt is minder continue dan het licht van een 930 lamp en heeft hierdoor een slechtere kleurweergave.
Als jij kijkt bij de slager (maar ook boven de groente van AH, ivm rode tomaten), dan zie je dat hier de befaamde 'slagerslamp' maar ook vaak 'witte SON' (SDW, een type HID lamp) hangt. Deze lampen hebben ook redelijk goede Ra8 (~85) , maar vooral ook een enorm (te) goede roodweergave (R9)
Zo'n lamp houdt je dus eigenlijk voor de gek, omdat de kleur roder lijkt dan deze 'hoort' te zijn (waardoor je eerder mooie rode tomaten of rood vlees koopt)
De kleur(temperatuur) van de lamp heeft geen invloed op hoe een kleur overkomt. Denk aan een gloeilamp op een dimmer.
In ongedimde toestand heeft deze een kleurtemperatuur Tc van ~2700K. Als je gaat dimmen wordt de spiraal kouder en daalt de kleurtemperatuur tot zeg 2000K. Het licht (volledig spectrum) blijft volkomen wit. In de volksmond zegt men echter dat het licht 'geel' wordt bij dimmen. De kleurweergave van de gedimde en ongedimde gloeilamp is in beide gevallen ~100, dus onafhankelijk van de kleurtemperatuur.