Holle bouwsteen vloer (Nehobo) altijd slecht nieuws?

SmartiesBerg

  • #1
Goedemiddag,

Wij hebben een (volgens de makelaar 'degelijk huis') huis op het oog uit 1965 en hebben hier vorige week een bezichtiging gehad. Op voorhand gingen we er vanuit dat het één en ander gemoderniseerd zou moeten worden (vloer isoleren, vloerverwarming, dak isoleren, stucen).

Nu heb ik sinds gisteren de technische bouwtekeningen in bezit en wat mij daar opvalt is dat de 1e verdiepingsvloer bestaat uit een 'holle bouwsteen vloer' (zie bijlage). Direct gaan Googelen en daar lees ik uitsluitend negatieve reacties. Weliswaar gaan ze allemaal over de begane grond waar kans op vochtproblemen groter is, maar toch.. De houdbaarheid van de vloer schijnt niet eens de aangegeven 50 jaar te halen.

Daarom mijn vraag: Bestaat er een kans dat een holle bouwsteen vloer WEL langer houdbaar is en zomaar nog 100 jaar mee kan gaan? Uiteraard moet een bouwtechnische keuring hier uitsluitsel over geven, maar als het bij voorbaat een kansloze missie is kunnen we onszelf de kosten voor de bouwtechnische keuring beter besparen.

Bij voorbaat dank!

image1.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Met een holle bouwsteen vloer als verdiepingsvloer is normaal gesproken niets mis.
Een bouwtechnische keuring is nooit verkeerd.
 

SmartiesBerg

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik bedenk me dat ik er waarschijnlijk ook te snel vanuit ben gegaan dat het om een Nehobo vloer ging. Dat zijn de eerste resultaten in google wanneer je zoekt op holle bouwsteenvloer. Maar zoals het me nu duidelijk wordt kan het evengoed elk ander merk zijn en dus wel gewoon betrouwbaar.

Tijdens de bezichtiging viel het me al op dat het plafond er goed uit zag. Sierlijsten waren ook helemaal intact. Als ik de verhalen over een Nehobo vloeren hoor zou het na 50 jaar al lang ingestort moeten zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Er is niets mis met een gemetselde nehobo verdiepingsvloer.
Bij beganegrondvloeren is er vooral schade bij vloeren die niet juist gemaakt zijn icm met vochtige kruipruimtes. Is de kruipruimte goed geventileerd en droog, dan is de schade een stuk minder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als verdiepingsvloer verwacht ik ook geen problemen, omdat de wapening niet aan vocht blootgesteld wordt zoals bij kruipruimtes.

Enige wat lastig kan zijn: Standaard is de overspanning beperkt, dus je moet voorzichtig zijn met het aanpassen van draagmuren. Grotere overspanningen hebben een druklaag welke je intact moet laten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik zou ook altijd liever een nehobo vloer als verdiepingsvloer hebben dan een houten vloer, wat in die tijd vaak het alternatief was. Hout of Nehobo waren redelijk eenvoudig op locatie aan te brengen.

Zelf heb ik ook een dergelijke verdiepingsvloer in mijn huis uit 1970 en die is ook nog in perfecte staat. Vorig jaar e.e.a. verbouwd en dus een heel deel van de vloer gezien. Je moet alleen wat voorzichtig zijn met het plaatsen van nieuwe wanden op de verdieping. Die moeten van houtskelet of cellenbeton bijv. anders wordt het al snel te zwaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu