Hogedrukreiniger slaat niet goed aan

Koffiekop72

 • #1
Hallo Allen,

Ik heb een draagbare hogedrukreiniger van Karcher, al heel wat jaartjes oud. Ik heb er twee slangen met pistool bij. Een roterende kop en een 'normale'spuitlans.
Als ik de boel aansluit en begin te spuiten dan slaat de hogedrukreiniger niet aan. De truc die ik toepas is dan even de spuitlans van het pistool halen, even kort spuiten (machine slaat dan aan), spuitlans erop en spuiten maar. Zodra ik stop met spuiten moet ik dit herhalen om weer aan de gang te komen.
Dit probleem heb ik met beide slange/pistolen.
Ik heb de nozzles goed schoongemaakt, daar kan het probleem niet zitten.

Ik heb alles ooit gekregen en ik weet bijna zeker dat de beide slangen/pistolen niet bij de reiniger horen. Misschien zit hier de oorzaak. Het lijkt mij dat er onvoldoende druk wegvalt als ik ga spuiten om de reiniger aan te laten slaan.

Is het mogelijk het regelventiel/bypass bij te stellen of iets dergelijks?

Alvast dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Geef even het type door.
   

  Koffiekop72

  • #3


  Het is de Karcher 580.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Er zit een start/stop systeem op deze machine, de plunjer die daar in zit zal vast zitten, demonteren en in de azijn leggen, voor het monteren wat vet op de plunjer smeren.
  Kom je er niet uit haal dan de kap eraf en plaats een paar foto's van de open machine.
  Tekeningen zijn niet meer te vinden, de machine is een hele oude.
   

  Koffiekop72

  • #5
  Hier is een tekening van een deel van de machine, kan je aangeven om welk nr het gaat?

  Ik denk nr 13. Dit onderdeel heb ik er al uitgehad en ingevet zodat deze weer in de behuizing kan bewegen. Wellicht had ik iets verder moeten kijken en het ding zelf dus in de azijn leggen of even uit elkaar halen?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Ja, die is het, als die soepel beweegt zal er iets anders deefect zijn.
  Haal de condensator eruit en meet die door of laat dat oen bij een onderdelenzaak, mogelijk is de condensator defect of verzwakt.
   

  Koffiekop72

  • #7
  De machine doet het in principe goed. Als er geen lans aan het pistool zit slaat ie keurig aan en af. De condensator start de motor en ook het ventiel doet dan zijn werk.
  Het probleem doet zich voor als er een lans op het pistool zit. Google zegt: de nozzle is vervuild (laat onvoldoende water door), maar de nozzle is brandschoon...
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  De machine moet kunnen starten met de lans er op, daar moet de condensator voor zorgen.
  Is die kapot of te zwak dan kan de motor wel lopen zonder tegendruk maar niet met tegendruk.
  Is de motor wel goed?
  Stinkt de motor als hij langer dan vijf minuten loopt?
   

  Koffiekop72

  • #9
  Als ik de machine aanzet met de schakelaar begint de motor te lopen. Dat is toch het moment waarop de condensator zijn werk doet? Dan zou die toch goed moeten zijn.

  Als ik dan begin te spuiten wordt er geen druk opgebouwd. Als ik dan even de lans van het pistool haal, even spuit, lans er weer opzet en begin te spuiten dan is er geen probleem.

  Ik kan vervolgens gerust meer dan een uur spuiten, als ik het pistool maar ingedrukt hou. Machine loopt verder prima, stinkt niet.
   

  Koffiekop72

  • #10
  Ik heb een tekeningetje gemaakt van hoe dat onderdeel gemonteerd is. De veer zit in het hogedruk-gedeelte. Met de knop bovenop kan je de druk afknijpen. Heeft dus in ieder geval de functie van drukregelaar.
  Als dit tevens een bypass is, hoe zou dit dan werken? Om een verbinding te maken tussen het lage drukgedeelte en het hoge drukgedeelte zou het ventiel vanuit het lage drukgedeelte naar bovengedrukt moeten worden. En dat op het moment dat het pistool dichtgaat en de druk aan de hogedrukzijde toeneemt. Ik kan met dat niet echt voorstellen. Maar hoe werkt het dan wel?

   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #11
  Bij deze machine blijft de motor altijd lopen, ook als je niet aan het spuiten bent. De condensator is dus niet het probleem.

  Oorzaak is mogelijk het ventiel dat niet soepel genoeg gaat. Andere mogelijkheid is dat de lans te weinig water doorlaat. De waterhoeveelheid is dan net kritisch om de machine wel/niet te laten aanslaan.

  Mijn vader heeft een vergelijkbaar apparaat staan. Deze heeft af en toe het probleem dat het apparaat niet afslaat als de bediening wordt losgelaten. Ook is de lans versleten en het valt niet mee om daar een goede vervanger bij te zoeken. Karcher reageert in ieder geval niet op de vraag wat een geschikte vervangende lans zou kunnen zijn. Jammer, want deze hogedrukreinigers zijn van een kwaliteit die je nu niet meer koopt voor een redelijke prijs. Apparaten zijn uit begin jaren negentig.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Je moet niet bij karcher zijn maar bij een dealer die al lang dit merk verkoopt.
  Bij de fabrikant is het meestal na zoveel jaar geen onderdelen meer maar bij een dealer is nog wel wat te halen.
  Of bij een site voor gebruikte spullen.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #13
  Dat de betreffende onderdelen niet zonder meer leverbaar zijn, is natuurlijk duidelijk. Als er echter een verzoek om informatie komt, dan kun je als fabrikant/importeur in ieder geval iets van een reactie geven. Dat is gewoon een kwestie van goed fatsoen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Tja, dat woord moet je eerst spellen voor ze dat begrijpen.

  Gelukkig zijn er ook uitzonderingen.
   

  Klusser1954

  • #15
  Zit er wel de originele nozzle op de lans, zijn er in vele soorten. Dit hangt af van de druk en liters/minuut van het apparaat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu