Hoge luchtvochtigheid in huis

Sieraden

  • #1
Hallo, wie kan mij helpen. De luchtvochtigheid in mijn huis uit 2014 is continu 80%
Af en toe zie ik het dalen naar begin 70, maar in de avond is het altijd weer 80%.
mik weet niet hoe ik het kan verhelpen. De luchtroosters staan open, maar dit doet ook niks. In de nacht doe ik ze wel weer dicht, maar overdag staan ze open.Wel hebben wij een afvoer in de keuken die momenteel slecht wegloopt, kan het daarvan zijn , ik weet het niet meer wat ik kan doen. Deuren wagenwijd openzetten lijkt ook geen effect hebben.Hebben jullie tips/ideeën wat het kan zijn? Ik heb jonge kinderen en wil niet dat hun er last van zouden krijgen qua gezondheid. Ik lees dat het niet goed is zo hoog. Alvast bedankt, Esther
 

Klussen.

  • #2
In principe is een luchtvochtigheid van 80% niet gevaarlijk o.i.d. Heb je last van vochtplekken? Lekkages? Slecht werkende afzuigkap? Wasdroger die niet goed werkt? Kijk eens in de kruipruimte of ie vochtig is. Je moet eerst de oorzaak vinden. Symptoombestrijding is verloren energie (letterlijk en figuurlijk).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Roosters ook 's-nachts open laten staan.
 

Onderhoudtje

  • #4
Een huis uit 2014 heeft altijd een ventilatie systeem, wat voor systeem zit er bij jou in de woning?
 

Sieraden

  • #5

Sieraden

  • #6
@Janklusser , geen vochtvlekken. Wasmachine en droger werken goed. Zou kunnen dat er water in de kruipruimte staat. De buurman had een verzakking in de kruipruimte, ik denk dat ik dit ook heb. Zou het hiervan kunnen zijn?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Nee, water in de kruipruimte maakt niet uit.

Roosters horen altijd open te staan, waarschijnlijk ventileer je dus te weinig.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Ik weet niet of je uit een ouder huis komt? Vaak is bij oude huizen het gehele huis niet kierdicht. Zonder ramen open is er daardoor altijd wel iets aan ventilatie.

In een huis uit 2014 kun je verwachten dat het huis luchtdicht is. Om voldoende ventilatie te houden betekent dat dat alle roosters en de afzuiging 24/7 aan moet staan. In alle ruimtes dienen de roosters open te staan. De afgevoerde lucht moet immers ook aangevoerd worden. Als het rooster in een kamer dicht zit zal hier geen verse lucht aangezogen worden.

Als mens adem je per dag tot 0.4l vocht uit. Juist in de avond als je je in een kleine slaapkamer bevind is ventilatie dan dus erg belangrijk! Ook voor het Co2 gehalte. Ik heb een co2 sensor thuis en als ik mijn ventilatie uit zet in de slaapkamer wordt de CO2 concentratie in de lucht al binnen 10 minuten te hoog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu