Hoeveel zandcement op vloerverwarming?

MaartenDavidse

  • #1
Dag forumleden,

Dit weekend heb ik m.b.v. zwaluwstaartplaten en lichtgewicht beton een dekvloer gestort in onze keuken. Op deze vloer legt de loodgieter vloerverwarming.

Ik was in de veronderstelling dat ik zou voldoen met een zandcement dekvloer die net iets dikker is dan de leidingen van de vloerverwarming. De leidingen zijn 16mm. De loodgieter geeft nu echter aan dat de zandcementvloer minstens 5cm dik moet zijn. Dit zou betekenen dat de keukenvloer een flink stuk hoger komt te liggen dan de aangrenzende vloer en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Bovenop de zwaluwstaartplaten ligt nu 2cm lichtgewicht beton (gemeten vanaf het hoogste punt in de platen). Hoe denken jullie hier over? Is het nodig om 5cm zandcement aan te brengen? Ook als er al een betonvloer onder ligt.

Dank en groet,
Maarten
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Die dikke dekvloerlaag is absoluut onnodig wanneer je bijv. tegels gaat verlijmen. Dan kan volstaan worden met bijv. een ca 3 cm zandcement dekvloer.
Wanneer je echter een houten vloer gaat toepassen, dan stellen vele producenten daarvan, dat boven de verwarmingsbuizen nog minimaal 3 cm zandcemtndekking zou moeten zijn (en dat dan als verspreiding van de warmte, zodat je een regelmatig verwarmd oppervlak krijgt)
Dan is de totale zandcementlaag al snel 5 cm dik. (denk even aan het gewicht van jouw laag beton en die 5 cm zandcement laag.....)

Er zijn momenteel echter ook droogbouwystemen op de markt, waarbij zo'n dikke zandcementlaag ook niet nodig is, maar waarbij de warmte verspreid wordt door aluminium lamellen.
Per saldo kan dat voordeliger (en lichter in gewicht) uitkomen dan een vloerverwarming op draadstaalnetten + een dekvloer laten aanbrengen.
 

MaartenDavidse

  • #3
Dank voor je reactie!
De leidingen liggen dus niet in het beton. Dat was ik in eerste instantie wel van plan, maar ook dat raadde hij af.

Nu ligt er dus zwaluwstaartplaat + 2cm beton. Daar op komen dan de leidingen + zandcement.

Hoeveel moet je minimaal boven de leiding zitten?

edit:
Ah ik lees nu je stuk over droogbouw vloer pas. Ik ga me daar eens in verdiepen!
dank.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Zijn nog opmerkingen van lieden, die niet exact weten wat er momenteel te koop is....of angst hebben voor alles wat nieuw is.
Als de buizen maar helemaal ingebed zijn in de dekvloer, dan is dat al voldoende.
Een droogbouwsysteem, direct over de zwalustaartplaten had je nog iets extra bespaard. Die betonlaag was dan onnodig geweest.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Er zijn zeker andere oplossingen maar om bij de vraag te blijven, volgens mijn aannemer dient de dekvloer minimaal 7 cm te zijn.
Wij zitten nu in een soortgelijke situatie en laten om alle kozijnen, deuren en zelfs de voordeur vervangen.
(ook omdat ze toch al niet mooi waren)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Ik weet ook wel wat er in het Bouwbesluit staat: dat geldt voor nieuwbouw. 7 cm is echt niet nodig. En zeker niet als je over een houten balkenlaag + houten platen gaat installeren: dat is al snel meer dan 100 KG/M2.

Realiseer je ook, dat het erg lang kan duren (zeker bij lage temepratuursystemen) voordat de warmte de oppervlakte bereikt en dan ook nog je vloerbedekking moet verwarmen, voordat je enig effect voelt in de te verwarmen ruimte.
Langer opwarmen (is erg oncomfortabel) betekent ook dat je ketel langer moet branden en dat kost je weer veel energie: daarop willen we juist gaan bezuinigen....

Dan zou je toch eens moeten nadenken over energiezuinge systemen in plaats van te verwarmen massa's aan beton en zandcement.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Bij de vraag van de ts, moet er toch wel 1cm cementdekvloer boven de slangen aangebracht worden, en dan moet er door de specie ook fiber vezels gebruikt worden, om het scheuren van de vloer tegen te gaan.

In een situatie waar isolatie op de betonvloer komt, en dan vloerverwarming en afwerkvloer, moet de cementdekvloer echt wel 6 a 7 cm dik worden, en versterkt met vezels om het scheuren van de cementdekvloer tegen te gaan.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
We hebben het hier over een vraag m.b.t. een vloerverwarming over zwalustaartplaten, niet over een betonvloer.
Bij gebruik van een droogbouwsysteem is het ook onnodig om deze nog eens te bedekken met 6 à 7 cm dekvloer. Daar zijn ook andere, lichtgewicht, materialen voor. Deze zijn aanzienlijk dunner en geleiden de warmte ook prima, zodat de opbouwhoogte beperkt kan blijven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu