Hoeveel ruimte nodig voor cv ruimte?

Michiel43

  • #1
Ik heb vorig jaar een nieuwe HR ketel van een bekend en duurder merk geplaatst. Nu willen we gaan verbouwen en zitten te denken om hier een warmtepomp aan toe te voegen. Een hybride warmtepomp dan met zo'n buitenunit op dak. Mogelijk in de toekomst met zonnepanelen op het plat dak.
Boven verwarmen met radiotoren en beneden met vloerverwarming.
Nu is mijn vraag:
1 hoeveel ruimte (m2 & lxb) heb ik nodig om dit te plaatsen beneden?
2 En wat komt er dan allemaal in te hangen en te staan?
 

Marcn88

  • #2
Als dit de ruimte moet worde waar alle techniek komt te staan houd dan rekening met 1m2 voor buffervat ongeveer 1m2 ketel en 1m2 voor overige dus een vloeropp van ongeveer 2,5 a 3m2 zit je altijd goed, denk ook aan schutbuizen naar plaats van buitenunit evt bekabeling pv panelen, rookgasafvoer kw ww gas cv a+r condensafvoer en niet te vergeten bekabelde internetverbinding voor bv monitoring/aansturing
 

Combiketel

  • #3
Nog een aanvulling. Als je de radiatoren wilt voeden met de warmtepomp zul je ze moeten vervangen voor zgn. lage temperatuur radiatoren of convectoren. Anders gaat het niet echt warm boven boven.
 

Michiel43

  • #4
Ben weer iets verder met klussen en heb meerder locaties in huis waar ik de nieuwe cv inrichting kan maken. Over 1 optie heb ik een aantal vragen. Ik moet een bestaand raamkozijn dicht maken, dat na afronding aanbouw tussen woonkamer en berging zit.

Nu heb ik het volgende in gedachte. De binnenmuur metsel ik dicht met kalkzandsteen op z'n kant, zodat ik een muurdikte heb van 8 cm. Ik hou dan de spouw en buitenmuur over als ruimte. De ruimte die ik dan krijg is dan ongeveer 15 cm diepte , 240 cm hoogte en 140 cm breedte. Dit is eigenlijk een soort nis. Ik kan daar sowieso cv ketel kwijt, drukvat en vloerverwarmingsunit. De locatie zit dicht bij keuken, kamer, berging (alle vloerverwarming). En verwarming boven is ook recht naar boven door spouwmuur + badkamer boven. Dus qua afstanden best een goede plek.

Ik wil ook de mogelijkheid hebben een hybride warmtepomp toe te voegen op een later moment. Het plat dak van berging is recht erboven, dus buitenunit plaatse is dichtbij.

Vraag 1 inbouwdiepte
Er is in voorgaande reacties al iets gezegd over ruimte. De berging word ongeveer 2 meter breed. Uitgaande van 240 hoog en 140 breed (als nis in de muur). Past bovengenoemde in deze afmetingen incl hybride unit? En hoeveel diepte heb ik dan maximaal binnenwerks nodig? Als ik het geheel netjes wil laten aftimmeren in de vorm van bv een kast.

Vraag 2 geluid binnen in woonkamer?
Het raamkozijn dat ik wil dichtmetselen met 8 cm kalkzandsteen, dan komt aan bergingkant de installatie en aan de andere kant is woonkamer. Als ik dus de hele installatie aan deze muur laat monteren in de berging inclusief vloerverwarmingsunit en alle leidingen etc etc. Is er dan risico dat ik geluidsoverlast krijg in de woonkamer? Bijvoorbeeld een geluid van stromend water in de leidingen. Zoja, hoe kan ik dit risico verminderen?


vraag 3 kabeldoorvoor door dak

Op welke manier kan het kabelwerk door het nog te maken platdak gedaan worden?

Alvast dank voor jullie antwoorden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu