Hoeveel beton/cement boven broodjesvloer

Kram

  • #1
Na eerst allemaal plannen te hebben uitgewerkt om met Lewis platen op de houtenbalken te werken ten einde een betonvloer te realiseren waar we uiteindelijk een gietvloer op willen leggen is de kogel door de kerk.

We gaan de balken afzagen en een broodjes/beton vloer leggen !

Lees op meerdere sites dat je over de balken/broodjes een bewapeningsnet moet leggen (waarop we tevens de vloerverwarming gaan monteren) en vervolgens storten we hier 40 tot 50 mm beton overheen.

Maar uiteindelijk willen we een gietvloer leggen dus over het beton gaan we dan nog eerst cement storten. Maar op meerdere sites hebben ze het erover dat die laag ook dik dient te zijn, er wordt meestal gesproken over eveneens 40 to 50 mm. Maar waarom, de vloer heeft toch al zijn stevigheid, 10mm cement om af te werken is dan toch ook prima?

Ik hoop dat iemand mij eea kan toelichten of linkjes kan verschaffen naar sites waarop dit echt goed wordt uitgelegd.
Bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je zorgt dat het beton mooi vlak wordt afgewerkt, is heel die zandcement laag niet nodig.

De minimale dikte weet ik niet, maar die is nodig omdat het anders los kan komen van de ondergrond.

Er zijn meerdere producten, van zand-cement tot gietmortel, en een heleboel daartussenin, dus er is altijd wel een product te vinden bij je gewenste laagdikte.
 

Droid

  • #3
De beton op de balk-broodjes heb je nodig constructief gezien. Zoals IJkenhout aangeeft kun je die ook direct vlak en strak afwerken (monolitisch, noemt men dat). Daar gebruiken ze een 'vlinder'machine voor.

Je krijgt dan hetzelfde idee als in een bedrijfshal.

Mocht je de beton wel ruw storten dan kun je die op twee manieren vlak maken:
1) gietmortel, een laag van 1cm nodig, afhankelijk van de vlakheid van de beton, wel redelijk duur.
2) zandcement dekvloer, dan heb je al snel 4 a 5 cm nodig om voldoende hechting te krijgen. Als je dat maar 1cm dik maakt knapt het weer los. Je zou je vloerverwarming ook daarin kunnen verwerken.
 

Kram

  • #4
Bedankt voor de respons! Ik was een aantal dagen niet achter compu dus vandaar mijn vertraagde reactie.

Tja minimale dikte ivm hechting inderdaad wel logisch… Ik zal bij een gietvloer bedrijf nagaan wat volgens hun de beste ondergrond is en dit in combinatie met het aantal cm hoogtes die ik moet overbruggen bepalen wat er boven op het beton boven de balk-broodjes komt. Qua hoogte ben ik natuurlijk wel redelijk flexibel want kan zelf bepalen om de balken hoger of lager in de muur te plaatsen.
Maar mbt de vloerverwarming. Droid jij suggereerde om de vloerverwarming te verwerken in de zandcement dekvloer, zou dit qua benutten warmte en isolatie beter zijn dan dit te doen op de broodjes in de beton laag? Ik was eigenlijk van plan om de vloerverwarming te bevestigen aan het wapennet wat we op de broodjes leggen. Logisch klinkt het omdit hoger in de vloer te doen, maar is dat zo?..
Verder nog een aanvullende vraag. Is het gebruikerlijk om de betonbalken in de spauwmuur te bevestigen, waarbij het gat waar de balken in zaten iets wordt vergroot. Ik heb gelezen dat de balken tenminste 10 maar optimaal 15 cm moesten worden ondersteund. Of is het slim om de fundering iets op te metselen. De huis is gefundeerd op ‘staal’. En de verbreding van de eerste laag stenen bevindt is maar een paar centimeter onder de onderkant van de balken.

Ben beneiwud en als jullie nog meer suggesties omtrent dit topic hebben verneem ik het graag.
THANKS
 

Droid

  • #5
Alles heeft zijn voor- en nadelen.

Vloerverwarming in de beton:
- grotere massa wordt verwarmt, duurt langer voordat het warm is, maar koelt ook minder snel af. (betonkernactivering)

Vloerverwarming in de cd-vloer:
- je past een dunne isolatie toe onder de cd vloer waardoor de warmte niet de beton in trekt, dus sneller warm, maar ook sneller afgekoeld.


Oplegging van de balkjes is afhankelijk van de overspanning. Kijk eens in de technische documentatie van de vloer, staat het ongetwijfeld in.

Let even op dat een gietvloer iets anders kan zijn dan een betonvloer! Je hebt namelijk anhydrietvloeren welke gegoten worden. Is soortgelijk aan een cementdekvloer. Dat zijn dus geen constructieve vloeren. Op je balk broodje moet je een betonvloer storten, wel constructief.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu