Hoekstopkraan blijft lekken

DeBuXer

  • #1
Omdat mijn vlotterkraan versleten was en niet meer goed open/dicht ging (membraan was al vervangen), heb ik een nieuwe vlotterkraan gehaald.

Deze heb ik inmiddels gemonteerd, alleen heb ik het probleem dat er veel water langs de koppeling komt bij de hoekstopkraan.


Voor de zekerheid ook al een andere hoekstopkraan geprobeerd van de bouwmarkt, maar die had hetzelfde probleem (en lekte aan alle kanten).

Tussen de koppeling en schroefdraad van de vlotterkraan zit ook een nieuw rood rubbertje. Echter was dit ook niet de oplossing...

Heeft iemand nog een tip wat ik kan proberen of wat er mogelijk mis gaat?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Schroefdraad buiten de stortbak te kort van de vlotterkraan. Ik mis ook de moer, zit die soms aan de binnenzijde?
 

DeBuXer

  • #3
Aan de binnenkant zit de moer, bij mijn oude vlotterkraan zaten twee moeren en was het schroefdraad ook langer.

Bij de vlotterkraan die ik nu heb is het schroefdraad ongeveer 1cm korter en ook maar 1 moer. Maar het schroefdraad zit (volgens mij) wel helemaal in de koppeling gedraaid.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Afdichtring tussen wartel en aansluiting aanbrengen.
Zoals hier.
 

DeBuXer

  • #5
Een leertje/rubbertje/afdichtingsring zit er al tussen. Deze is ook vernieuwd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Moer aan de binnenkant weghalen.
 

DeBuXer

  • #7
Zojuist geprobeerd, het heeft wel iets geholpen maar helaas nog niet de gouden tip. Het water drupt nu heel snel ipv dat het eruit spuit. Wel is het leertje gescheurd hierdoor, gelukkig heb ik er nog 4 op voorraad :)

Nog wat close-up foto's:



 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Fiber ringetje heeft er scheef tussen gezeten, dan lekt het ook.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Moer moet er af, messing stuk van binnen naar buiten steken, moer met vlakke kant tegen het reservoir aandraaien, nieuwe fiberring er even op plakken met een likje vet en dan de wartel er op draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik ben bang dat het met een standaard vlotter niets wordt. het messing stuk is te kort door de wanddikte van het reservoir.
De wartel aan de buitenkant kan wel maar dan wordt de vlotter aan de binnenkant tegengehouden door de wartel van de vlotter, wat eigenlijk niet de bedoeling is.
Kunt u nog een merk achterhalen van het duobloc?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hier zit tussen de hoekstopkraan en bak een flexibele waterslang.

De moer die daar opzit, is slecht 9 mm lang i.p.v van de ongeveer 12 mm lange moer die aan de hoekstopkraan zit. (die moer met de pijl op de 1e foto)

Je zou eventueel de moer van de hoekstopkraan iets in kunnen korten.
 

Marcn88

  • #12
Plaats in plaats van 1 fiberring er is 2 of 3 zodat er minder windingen schroefdraad benodigd zijn om de boel aan te trekken
 

DeBuXer

  • #13
Een extra ring zorgt er helaas niet voor dat hij niet meer gaat lekken. 3 ringen is te veel waardoor de moer er niet meer op gaat.

Ik heb het nu opgelost zoals Jackd aangaf, middels een flexibele slang. Persoonlijk vind ik dit niet de mooiste oplossing, maar voor nu prima. In de planning stond toch al dat volgend jaar o.a. de WC volledig wordt verbouwd.

Iedereen bedankt voor de tips! Ik kan weer normaal doorspoelen :)

Eindresultaat:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Dat is zo niet in orde, de wartel zit nu tegen het reservoir en wordt niet goed vast, daar hoort echt een dunne wartel op aan de buitenkant van het reservoir.
U hebt een ander model vlotter nodig met een langer draadstuk.
Het stuk met de schroefdraad hoort ongeveer 25 mm buiten het reservoir uit komen, dan past er een wartel op voor het vastzetten en ook de wartel van kraantje.
Door het verschil staat er spanning op het kraantje, de fiber ringen in het kraantje worden zacht en over een tijdje gaat het weer lekken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Als je een universeel vlotter neemt bv W.sa die heeft een lange voor schroefdraad

zie het verschil van lengte.

 

DeBuXer

  • #16
Ok, ik zal een andere vlotterkraan halen met een langere schroefdraad.[/u]
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik herhaal even een eerdere reactie:
"Moer moet er af, messing stuk van binnen naar buiten steken, moer met vlakke kant tegen het reservoir aandraaien, nieuwe fiberring er even op plakken met een likje vet en dan de wartel er op draaien."

Waar is die witte moer nu?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Lijkt me prima omschreven door Frank waar die moer zit, die zit aan de buitenkant op het messing draadstuk geschroefd om de vlotter vast te zetten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik herhaalde Frank omdat ik zijn opmerking ook goed en belangrijk vind en omdat de vraagsteller hier nog niet op in was gegaan.

De vraag waar die witte moer is, is dan ook niet aan Frank maar aan de vraagsteller.

Die moer aan de buitenkant en het zou zomaar allemaal kunnen passen.
 

DeBuXer

  • #20
De witte moer zit nu aan de binnenkant en om het waterdicht te krijgen (niet dat het water zover komt) zit er nog een leertje wat 2x zo groot is als de witte moer. Deze zit tussen de witte moer en stortbak, eigenlijk precies zoals op de tekening staat, dat bij de vlotterkraan zat. De vlotterkraan zit ook muurvast met de huidige "setup".

Maar ik ga een andere vlotterkraan bestellen met een langere schroefdraad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu