Hoekijzer in doucheruimte blijft roesten

Dutchsea

 • #1
De hoekijzers van het muurtje in mijn douche zijn gaan roesten en die heb ik vervangen.
Het nieuwe hoekijzer heb ik vastgezet, gestuct en vervolgens met 2 lagen badkamerverf afgewerkt.

Aan 1 kant is de rand van het hoekijzer weer gaan roesten. Ik heb het ijzer meerdere malen geschuurd en weer geverfd maar snel na het verven ging deze weer roesten. (Zonder dat de douche gebruikt wordt) Zie foto.

679D1CE3-9394-4B11-AF16-90AEE77FA5D8.jpeg


Hoe kan ik dit proces stoppen (en waar kan dit door veroorzaakt worden). Een middel dat zich bind met roest? Iets als witte hammerrite?

Groet en dank
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Hoekijzers eruit slopen en nieuwe aluminium hoeken plaatsen.
   
  • Like
  Waarderingen: Walker

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #3
  Of een RVS stucprofiel?
   

  Dutchsea

  • #4
  Uiteraard kan ik het profiel vervangen maar ik zou liever een optie hebben waarbij ik niet opnieuw hoef te stucen.
   

  Impie

  • #5
  Er zit dan ergens nog vocht in de ruimte; wellicht in de muren via de voegen van die subway tiles? Het roesten ga je in ieder geval niet stoppen, dat is nou eenmaal een eigenschap van ijzer in vochtige omgevingen.

  Naast vervangen is wellicht je enige Picobello BV-oplossing om een soort kimbandpasta op de profielen te smeren. Er bestaat een redelijke kans dat die de roestdoorslag tegenhoudt, al is het lastig om een nette afwerking te krijgen als je er alleen overheen verft.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #6
  Misschien is het een reactie van de lijm/kalk/stuc met het metaal.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #7
  Hoekijzer er uit halen en gewoon opnieuw stuccen. Je hebt tegels zitten dus waarom een hoekstrip plaatsen is in mijn optiek komplete onzin en niet nodig! :prima:
   

  Dutchsea

  • #8
  Toch nog even de uitkomst melden. Nog geen duidelijkheid waarom de hoekprofielen roesten. Ik heb de roestende hoekdelen opnieuw geschuurd en daarna geverfd met witte hammerite verf. Dat gaat nu al 2 maanden goed.
   

  Janklusser

  • #9
  Veel hoekijzers/profielen zijn verzinkt. Als je daaraan gaat schuren, schuur je de roestwerende zink eraf en dan gaat het bij een hogere luchtvochtigheid al snel roesten. Het hoeft niet perse kletsnat te zijn om te gaan roesten. Laten we hopen dat de hammerite het ijzer luchtdicht afsluit. Btw: Loodgieter heeft wel gelijk dat een hoekijzer op deze plek niet nodig is. Je zou eerder een mooi hoekprofiel voor tegels verwachten.
   

  Dutchsea

  • #10
  Ik had een vermoeden dat het wegschuren van de toplaag de oorzaak kan zijn. Ik kijk het aan. Het ziet er nu in elk geval heel netjes uit. Mocht er toch weer roestvorming gaan optreden dan moet ik inderdaad de hoekijzers verwijderen en een andere oplossing plaatsen. De hoekijzers zijn bij een verbouwing door de vorige eigenaar toegepast. Mogelijk omdat het op metro tegels gaat en daar geen geschikte hoekprofielen voor zijn. En de anderkant van de muur heeft geen tegels dus daar is lijkt mij wel een hoekijzer de enige mogelijkheid. Maar dan zou een kunststof variant, als die bestaan, voor een vochtige ruimte beter zijn lijkt mij.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #11
  Ik zou dan voor een aluminium-profiel gaan, en deze even laten poedercoaten.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Tijdens het gebruik van de badkamer spettert er geen water op het profiel? Dan zou je dit nog even kunnen proberen. Verven en dan de temperatuur in de badkamer vast zetten rond de 22 gr. Het roesten zou kunnen stoppen. Er vormt zich geen condens meer op het profiel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu