Lekkage badkamer - slecht kitwerk in de doucheruimte

elkedk

  • #1
Afgelopen zaterdag bleken we last te hebben van lekkage in de woonkamer, rondom de standleiding die komt uit de badkamer. We hebben een lekdetectiebedrijf ingeschakeld (pure oplichters, maar dat terzijde), die aangaven dat de lekkage vrijwel zeker komt door slecht kitwerk in de doucheruimte. De kitter heeft vanochtend het oude kitwerk uit de naden gehaald en er kwam inderdaad een hele hoop water tevoorschijn bij de naden tussen de vloer/muur en rondom de douchedrain (moet ook wel, want anders was het ook nooit bij de standleiding uitgekomen zo'n twee meter verderop). Hoe lang het precies door de kitnaden gelekt heeft weten we niet, maar de badkamer is twee jaar oud.

Het is op zich logisch dat het bij de standleiding naar beneden is gekomen, want onder de tegelvloer ligt een granietvloer welke waterdicht is. De plek van de standleiding is dan natuurlijk een zwakke plek in dit verder dichte geheel.

Nu komt de kitter pas terug als het droog is, omdat de nieuwe kit anders natuurlijk niet hecht. We vragen ons echter af of het probleem daarmee verholpen is. Zomaar wat vragen:

Kan het zijn dat het water onder de tegelvloer ook de tegellijm/voegen/tegels zelf via de onderkant beschadigd heeft? Aan de buitenkant is zo niks te zien. En zo ja, wat zouden hiervan de consequenties kunnen zijn? Kunnen we op een manier testen of dit het geval is of moet dan echt de vloer eruit?
Of is het goed laten drogen (zonder de vloer eruit te halen) en opnieuw afkitten voldoende? Uiteraard heeft dat de voorkeur want dat scheelt een hoop gedoe. Enig idee hoe lang het zou kunnen duren voordat zoiets dan droog is? En kunnen we dit proces op een manier versnellen?

Dank alvast voor de tips en ideen!
 

Auto-Geen

  • #2
Lijkt mij dat de Kitter zijn vak verstaat, leg hem de vragen voor!
 

elkedk

  • #3
Auto-geen, obviously al gedaan, denk je dat ik hier de vragen had gesteld als ik de antwoorden had gehad? Het is een kitter, geen tegelzetter/loodgieter/etc.

Mocht iemand ons wel verder kunnen helpen, dan hoor ik het graag! :)
 

Ijssel87

  • #4
Je kan niet onder de tegels kijken dus de tijd zal het moeten leren. Ergens zal een waterspoor gelopen hebben maar of dat gevolgen heeft is lastig te zeggen.
 
  • Like
Waarderingen: elkedk

BigBert

  • #5
Foto zou helpen. Vraag 1: ja, 1a: los raken tegels, scheuren, lekkage. 2: nee, alleen visueel 3: goed drogen, vooral de plekken rond de kitnaden 4: versnellen kan met föhn of bouwdroger, verwarming hoog, zeker 1 week (liefst langer) later drogen. Na hermetisch goed kitten opnieuw kijken. Btw: als hoeken onder de tegels niet goed zijn gesealed, ben je de pineut en gaat het weer lekken.
 
  • Like
Waarderingen: elkedk

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Moeilijk zo te bepalen zo uit woorden.
Wat je zei zit een graniet vloer onder dus het is een oud huis en vaak zit daar dan ook lood of een oude type riolering.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Je schrijft dat het lekdetectie pure oplichterij is, hoe zo dat ze hebben de oorzaak toch gevonden.
En die kunnen vaak zien waar de oorzaak van de lekkage zit is mijn ervaring.

In dit geval kan het maanden duren voordat het vocht onder de tegels een beetje weg is, omdat het water opgesloten zit tussen de tegels en de oude granietvloer, en nu alleen maar kan verdampen door de open kitvoegen.

tegels zullen door het water niet zo snel beschadigen, maar wel los gaan liggen.
Dat kun je testen door voorzichtig op de tegels te kloppen.
Als het hol klinkt, dan liggen ze los.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu