Hoe zit dit kunststof kozijn gemonteerd

ThomasKB

  • #1
Beste,

Wij hebben een woning gekocht welke is voorzien van kunstofkozijnen. De kozijnen zijn uit medio 1990 en dagkantafwerking is gedateerd en esthetisch niet in goede staat. Tevens is kit/dikke lijm tussen het kozijn en de buiten muur in zeer slechte staat. Ik heb van twee kozijnen het kunststof dagkant verwijdert om de constructie te zien, maar ik kom er niet uit. Er zitten geen schroeven in het kozijn die is verbonden met de buitenmuur. Wanneer ik de stallijsten los schroef dan merk ik dat deze vast zitten aan het kozijn. Dit zou ook kunnen door de lijm aan de buitenzijde van het kozijn. Ik merk ook dat het kozijn redelijk wat frictie heeft, ik kan mij alleen niet voorstellen dat het kozijn alleen verlijmd is.

De reden is dat ik een goed luchtdichte kozijnen wil met frisse dagkanten waarbij circa de helft stukwerk is en andere helft een gelakte lat.

Het rechter kozijn heeft aan de bovenzijde trespalaten aan de buitenzijde. De linker heeft bakstenen aan de bovenzijde.

Kamer 1 binnen 1.jpeg Kamer 1 binnen 10.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het glas ook uit 1990 is, is het wel toe aan een upgrade. Controleer ook de tochtprofielen. Die zijn te vervangen.

Luchtdicht maken kan met kit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Kun je een foto van de buitenaansluiting plaatsen? Als het goed is, ligt het kozijn iets terug in de gevel, en is het uitgevoerd met een opdekrand welke over de rand van het multiplex stelkozijn valt.

Normaal gesproken wordt het kozijn vanuit binnenuit in de sponning vastgeschroefd in de muur of in het stelkozijn. Wellicht heeft men het hier omgedraaid: En heeft men eerst de multiplex stroken aan het kozijn vastgemaakt, en het geheel vervolgens in de sparing geschoven.

Onorthodox, maar in de bouw is men wel vaker creatief...


Wat afwerking betreft: Ook nu zou je het multiplex nog kunnen bekleden met 9 mm gipsplaat en schilderen met muurverf of dunpleisteren.
 
  • Like
Waarderingen: ThomasKB

ThomasKB

  • #4
Het is inderdaad een stelkozijn, ik was al bang voor de wijze die jij beschrijft. Geen stelplaten en ook geen schroeven.

is het mogelijk om alsnog kozijn schroeven aan de binnenzijde van het kozijn te plaatsen en een gedeelte van de multiplex af te halen zodat die wat meer in de dagkant valt.

Heb je ook een tip voor de hoekafwerking van het gips op muur zodat de multiplex is afgewerkt?

Het stelkozijn is rondom gekit tegen de muur aan met een harde zwarte substantie. Hier is met name aan de zonkant niets meer van over. Mijn idee is om hem uit te steken met een plamuurmes met scherpe zijde om hem vervolgens opnieuw te kitten met Hybrifix. Goed bedacht of een slecht idee?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu