Er is een ook een constructie naast die krannen waarvan ik niet weet waf hef is. (zie de foto).
Dat is een inlaatcombinatie, zoals die heel lang geleden werd toegepast.
Een inlaatcombinatie zorgt ervoor, dat de overdruk in de boiler door het ontstaan van stoom (en door het uitzetten van het water bij verwarmen) weg kan naar een afvoer, in dit geval is dat een vaste verbinding naar het riool. Tevens zit daarin (als het goed is) een klep die voorkomt dat water uit de boiler terug kan stromen in de koud-waterleiding. Hopelijk werkt dat allemaal nog naar behoren.
Deze boiler zal ongetwijfeld met elektra werken.
Dat kastje rechts naast de meter is een toongeschakeld relais:
Daarmee werd de boiler automatisch ingeschakeld via toonsignalen die meegestuurd werden met de elektratoevoer. Zodanig dat de boiler alleen inschakelde als er laag tarief was.
Dat werkt echter nu niet meer. In (vrijwel?) heel Nederland is het meesturen van toonsignalen voor omschakelen van dubbele meters en automatisch inschakelen van verwarmingsapparaten afgeschaft. De relais zitten er nog, maar ze worden niet meer aangestuurd.
De enige mogelijkheid de boiler aan te zetten is om de rode knop (in) in te drukken. Kan ook zijn dat het net andersom werkt en dat de bijschriften IN en UIT slaan op hoe de knop naar buiten staat. 1 van de twee standen is in elk geval boiler aan, de andere boiler uit. Automatisme is er helaas niet meer bij. Wil je toch weer automatisch laten schakelen, dan heb je daarvoor nodig:
- Een slimme meter;
- Een speciaal kastje dat in plaats van het toonrelais geschakeld wordt en die verbinding heeft met de slimme meter, eventueel te leveren via de energieleverancier;
- Een installateur om het geheel aan te sluiten, want zelf mag je hier niets aan doen.