Hoe werkt de vloerverwarming (i.c.m. convectoren)

JazzMozz

  • #1
Ik heb net een nieuw huis betrokken. De vorige bewoners hebben destijds vloerverwarming laten installeren, maar hebben eigenlijk geen idee hoe e.e.a. werkt. "Het werkt gewoon".

In de woonkamer hangt de thermostaat en zijn ook twee convectoren geplaatst. Ik heb begrepen dat de vv als bijverwarming is geplaatst en dat de vorige bewoners de convectoren eigenlijk altijd op 0 hadden staan (dicht) omdat de vloerverwarming voldoende warmte af gaf en omdat het huis zo goed geïsoleerd is.

Ik heb me een beetje ingelezen in vloerverwarming (mijn eerste huis met vv) en nu lees ik overal dat het het beste is om de verwarming op een redelijk constante temperatuur te laten draaien i.p.v. opwarmen en als de temperatuur is bereikt af te slaan en vervolgens weer op te warmen als het te koud wordt etc.

Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik nu kan bewerkstelligen dat de vloerverwarming op een constante temperatuur draait. De thermostaat slaat nu steeds aan voor zo'n 5 minuten en slaat dan weer af (kennelijk als de ingestelde temperatuur is bereikt). Ik merk dat de buizen onder de vv-verdeler mee opwarmen en afkoelen op het ritme van de thermostaat.

Heeft iemand suggesties hoe je een constant programma kan bereiken werkt en wat programmeer je in de thermostaat voor dagen dat je de hele dag thuis bent (zaterdag en zondag) en dagen dat je een groot deel overdag niet thuis bent (doordeweeks)?

Alvast dank voor het meedenken.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Hierover is op internet werkelijk alles te vinden: lijkt mij geen passende vraag voor een klusforum.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #3
Nou, ik wil wel adviseren.

Dat kan zo niet. We hebben toch een aantal gegevens nodig.

Type ketel,thermostaat , weersafhankelijk stoken ja of nee.
Wat je zegt over de vv als bijverwarming, en de radiatoren dicht :roll:
daar kun je waarschijnlijk nog wel een leuke besparing van gas mee halen.

Vermeld ook even de ingestelde aanvoer temperatuur van de ketel.


Calenta :cool:
 

JazzMozz

  • #4
Ik heb geen ketel maar stadsverwarming. De thermostaat is een Honeywell Chronoterm. Op de vv-verdeler zitten twee thermostaatknoppen, die allebei op ongeveer 37 graden staan ingesteld. Geen idee waar die twee knoppen voor dienen. Eentje kan ik nog wel bedenken: de temperatuur van het water dat naar de buizen gaat, maar die ander...

Op de verdeler zit ook een thermometer die, afhankelijk van of de thermostaat is aangepsprongen om te verwarmen, tussen de 25 en 43 graden schommelt. Maar het feit dat hij per 5-10 minuten schommelt, doet mij vermoeden dat er niet constant gestookt wordt.
 

Kacheltje

  • #5
Dat kan, door het aan en uitschakelen van je thermostaat zal de temperatuur varieren, als het kouder wordt zal het een en uitschakelen veranderen, langer duren en de temperatuur die je ziet veranderen.
op het moment dat er geen warmte wordt toegevoert daalt de temperatuur van de verdeler snel.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #6
In dit geval zou ik alsnog de convectoren wel inschakelen.
Daardoor warmt de ruimte sneller op en gebruik je daarbij de vv om de zaak na te verwarmen.( op temperatuur houden )

Dit zal voordeliger zijn op de warmteverbruiks meter.

Calenta :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu