Hoe vervangen van thermostaatknop door gewone radiatorknop?

Catrien

 • #1
Beste mensen,

Wij hebben op 1 verdieping 4 redelijk nieuwe radiatoren (2007 of 2008) waarop thermostaatknoppen zitten. Dit werkt niet goed. We hebben namelijk een thermostaat voor de hele verdieping, die zijn werk niet kan doen omdat de individuele thermostaatknoppen de boel in de war schoppen. Deze knoppen zijn namelijk verticaal geplaatst ipv horizontaal. Dit betekent dat als de radiator warm wordt, deze warmte wordt geregistreert door die verticale thermostaatknoppen omdat die dus boven de radiator zitten (ipv horizontaal ernaast). Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg uitleg. De radiatoren worden daarom in de winter maar deels warm en de verdieping is in zijn geheel niet warme te krijgen. Dit is een fout van een aannemer die voordat wij de verdieping bezaten heeft verbouwd. We hebben nog wel voldoende gewone radiatorknoppen liggen. De vraag is nu: hoe vervang je die knoppen? Moet ik iets afsluiten en welk gereedschap heb ik nodig?
Of: wat voor specialist heb ik evt nodig om dit klusje in AMsterdam te klaren?
Ben benieuwd naar reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Wat dat laatste betreft: hier is dit forum niet voor. We gaan uit van zelf doen.

  Kijk eens naar het merk thermostaatknop, meestal is er ook een handmatige variant van te koop. Het vervangen van de thermostaatknop voor een handmatige is simpel, het gedeelte dat aan de leiding zit en het water regelt kan dan blijven zitten. Hoe dit exact moet hangt van het merk af, meestal is er een ring die je kunt draaien. Dit kun je al (voorzichtig) proberen.

  Helpt het niet als je de thermostaatknoppen gewoon op de hoogste stand laat staan ?
   

  Neesje

  Specialist Verwarming
  • #3
  Gewoon de knoppen verwijderen.
  In de ruimte waar de thermostaat hangt behoor je de temperatuur niet te regelen met thermostaatknoppen.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #4
  Als je de thermostaatknop er af haalt staat de kraan open.
  Als je wilt zijn er ook handknoppen voor thermostaatkranen.
  Wat voor merk zijn de kranen?
   

  Catrien

  • #5
  Dank voor jullie antwoorden.
  Welnu: die thermostaatknoppen op de radiatoren zijn handmatig te bedienen. Het zijn draaiknoppen. Die kun je dus inderdaad helemaal opendraaien, maar ook dan raakt het systeem in de war omdat die knop dus vertikaal boven de (warm wordende) radiatorleiding is gemonteerd. Ipv horizontaal ernaast. En bovendien, zoals juist wordt opgemerkt: in 1 ruimte horen niet een thermostaat + ook nog afzonderlijke thermostaatknoppen. De thermostaatdraaiknoppen zijn van Siemens. In onze balkonkast liggen van de vorige bewoner ook precies genoeg gewone radiatordraaiknoppen van het merk Herz. Ik kan niet meer achterhalen waarom deze destijds zijn vervangen door die thermostaatdraaiknoppen. Hoe dan ook: het werkt zo niet in de winter als het echt koud is.
  Iemand zegt: als je de thermostaatknop eraf haalt staat de kraan open. Moet ik de waterleiding afsluiten? Moet ik water afvoeren en later weer bijvullen? Hoor graag nog een keer.
  Dank en groet, Catrien
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #6
  Nee daar hoeft het water helemaal niet voor uit de installatie.
  Je kunt gewoon de knop er af halen, de kraan is dan helemaal open.
  (de knop van de kraan af dus) meestal zitten die met een grote ring vast op de kraan. Ring losdraaien en kraan eraf pakken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu